Nissan-voorzitter Ghosn gearresteerd

© BELGAIMAGE

Het parket van Tokio heeft de voorzitter van de raad van bestuur van Nissan, Carlos Ghosn, maandag gearresteerd op verdenking van het overtreden van de financiële wetgeving. Dat berichtten verscheidene Japanse media, waaronder de publieke omroep NHK. Onderzoekers zouden huiszoekingen hebben gedaan bij Nissan.

adm

De Japanse krant Asahi Shimbun schreef maandagochtend al dat de Japanse autoriteiten een arrestatiebevel hadden uitgevaardigd tegen de 64-jarige Carlos Ghosn, CEO van de Franse autofabrikant Renault en voorzitter van diens Japanse samenwerkingspartners Nissan en Mitsubishi. Ghosn zou vrijwillig een verklaring hebben afgelegd.

Nissan gaf daarna in een mededeling te kennen dat al enkele maanden een intern onderzoek liep naar Ghosn en directeur Greg Kelly, na een klacht van een klokkenluider. “Het onderzoek wees uit dat Ghosn en Kelly gedurende vele jaren compensatiebedragen hebben gemeld in de bedrijfsresultaten bij de beurs van Tokio die veel lager waren dan de eigenlijke bedragen, om het openbaar gemaakte bedrag van Carlos Ghosns vergoedingen te verminderen”, luidt het. Daarnaast bleek ook dat Ghosn “talrijke andere significante wangedragingen” beging, waaronder het persoonlijke gebruik van bedrijfsmiddelen.

CEO Hiroto Saikawa kondigde al aan dat hij de raad van bestuur zal vragen om Ghosn uit zijn functies te zetten en ook Kelly te ontslaan.

Als gevolg van het nieuws zakte het aandeel Renault in de ochtendhandel met bijna 13 procent onderuit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen