Zeker 30 mensen vertrappeld tijdens Kumb Mela festival in India
In India zijn zeker 30 mensen om het leven gekomen bij een stormloop op het Kumb Mela-festival, een van de grootste religieuze bijeenkomsten ter wereld. Volgens de autoriteiten raakten ook zeker 60 mensen gewond. "De situatie is nu onder controle, maar er bevinden zich nog steeds tot 100 miljoen pelgrims op het terrein", zegt het hoofd van de provincie Yogi Adityanath.
Vandaag is de heilige dag van het 6 wekende durende Hindoefestival, waarbij miljoenen mensen deelnemen aan een rituele duik in de samenvloeiing van de 3 heilige rivieren Ganges, de Yamuna en de mythische Saraswati. Hindoes geloven dat door een duik in de rivier de zonden van het verleden weggespoeld worden, en een proces van wedergeboorte kan beginnen.
Autoriteiten hadden zich voorbereid op een ware volkstoestroom, nog meer dan andere jaren. De Kumb Mela vindt immers plaats op basis van astrologische berekeningen, en de huidige stand van de sterren komt slechts 1 keer in de 144 jaar voor. Hierdoor wordt verwacht dat meer dan 100 miljoen mensen het festival zullen bijwonen, wat aanzienlijk meer is dan voorgaande edities.
De stormloop vond plaats aan de Sangam Nose in de stad Prayagraj, waar de 3 heilige stromen samenkomen. Volgens ooggetuigen werden personen die op de oevers van de rivier sliepen, vertrappeld door anderen die uit het water kwamen.
"Plots werd er geduwd in de massa", vertelt een pelgrim die ongedeerd uit de stormloop kwam. "We zaten gevangen. Velen onder ons vielen neer op de grond, terwijl de massa op hol sloeg. Het was onmogelijk om te ontsnappen, er werd van aan alle kanten geduwd."
Bekijk: Tientallen gelovigen overleefden de heilige duik in India niet
Ook op foto's van AFP is te zien hoe tientallen personen op de grond liggen. Sommigen zijn bedekt met dekens of lakens.
"De situatie is nu onder controle, maar er zijn nog steeds veel pelgrims op de heilige site", vertelt het hoofd van de provincie Yogi Adityanath. "Er zouden nog steeds 90 tot 100 miljoen mensen ter plaatse zijn."
Het festival duurt nog tot 26 februari. In totaal zullen naar verwachting 400 miljoen hindoes naar Prayagraj, in de staat Uttar Pradesh, trekken voor zes weken van rituele baden, gebeden of allerlei optochten. Zelfs voor het meestbevolkte land ter wereld, dat toch ervaring heeft met de organisatie van massa-evenementen, vormt de opvang van zo'n massa een logistieke uitdaging.