22 arrestaties na nieuw geweld tussen Turken en Koerden, Gent voert samenscholingsverbod in

De spanningen tussen de Turkse en de Koerdische gemeenschap in Gent blijven hoog oplopen. In de nacht van woensdag op donderdag werd een Koerdische bakkerij vernield. De politie kon 22 relschoppers arresteren, de helft van hen minderjarigen. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) heeft beslist om een samenscholingsverbod in te voeren.

Laura Moens, Pieter Van Maele

De spanningen tussen de Turkse en Koerdische gemeenschappen in ons land lopen al dagenlang hoog op. In Gent was via sociale media opgeroepen om in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw op straat te komen. De politie was daarom massaal aanwezig in het straatbeeld.

“Ondanks onze inspanningen hebben we niet kunnen verhinderen dat er opnieuw een handelspand van een Koerdische ondernemer werd vernield”, zei een woordvoerder van de politie van Gent aan het Nieuwsblad. Het zou gaan om de Koerdische bakkerij Sila in de Frans van Ryhovelaan. “Onze massale aanwezigheid heeft er wel voor gezorgd dat we kort op de bal konden spelen. We hebben 22 mensen gearresteerd.”

De helft van die arrestanten is minderjarig. De politie trof ook wapens aan, zoals messen en een molotovcocktail. “Ze waren duidelijk op zoek naar een manier om de openbare orde te verstoren en gerechtelijke feiten te plegen.”

Samenscholingsverbod

De politie van Gent zegt over informatie te beschikken die aantoont dat de spanningen nog niet voorbij zijn. “We blijven berichten binnenkrijgen over jongeren van Turkse afkomst die zich klaarhouden om tussen te komen”, zegt de politiewoordvoerder. “Maar ook mensen van Koerdische afkomst zouden vanuit het buitenland willen afzakken naar Gent. We hopen dat iedereen beseft wat de gevolgen zijn. Geen enkele Gentenaar met Turkse of Koerdisch roots moet zich laten opstoken om anderen en de stad schade toe te brengen.”

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) heeft donderdag beslist om een samenscholingsverbod in te voeren voor groepen van tien personen of meer. “We willen er alles aan doen om verder escalatie te vermijden en de rust te laten terugkeren”, aldus De Clercq.

Het samenscholingsverbod gaat donderdagavond in – van 21 uur tot 5 uur ’s ochtends – en geldt voor een tiental gekende plaatsen waar jongeren kunnen samenkomen. Het gaat om locaties die geviseerd worden en waar de laatste dagen vaak grote groepen jonge mannen samenkwamen.

De politie krijgt ook de toestemming om systematische identiteitscontroles uit te voeren. Dat betekent dat de politie iedereen op straat mag tegenhouden om ze te controleren.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd al een café op de Bevrijdingslaan vernield door een groep Turkse mannen© rr

In de nacht van dinsdag op woensdag werd al een café op de Gentse Bevrijdingslaan vernield door een groep Turkse mannen. Er werden toen eveneens anti-Koerdische slogans geroepen. Vorige week moest de Gentse politie ook al een vechtpartij opbreken aan Dok-Noord. Maandag verscheen een groep van een vijftigtal gemaskerde mannen aan de poort van het stadhuis, net na de gemeenteraad. Ze hadden Turkse vlaggen bij en scandeerden slogans tegen de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die door onder meer de EU wordt beschouwd als een terreurorganisatie.

De spanningen tussen de twee gemeenschappen blijven zeker niet beperkt tot Gent. Zondagavond waren er fysieke confrontaties in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. Die braken uit toen een aantal auto’s terugkeerde van het Koerdische lentefeest, en met vlaggen van de PKK en portretten van Abdullah Öcalan door de Turkse wijk reed. Maandag braken vervolgens gevechten uit tijdens een betoging van Koerden voor het Europees Parlement in Brussel. Maandagavond werd in Wezet, in de provincie Luik, een gebouw van de Grijze Wolven – een extreemrechtse, Turkse nationalistische organisatie – in brand gestoken.