© kma

Cyriel Verschaeve is Leo Delwaide niet, vindt Zoersel

Het Antwerpse schepencollege wil deze week een nieuwe naam voorstellen voor het Delwaidedok. Een duidelijke keuze van het stadsbestuur, maar wat met de al even foute Cyriel Verschaevelaan in Zoersel? Het nieuwe gemeentebestuur is niet van plan om in actie te schieten en een nieuwe naam aan de straat te geven.

kristin matthyssen

Burgemeester Bart De Wever, zelf historicus, noemde de naam Delwaidedok onhoudbaar nu de verpletterende verantwoordelijkheid van de oorlogsburgemeester Leo Delwaide bij het wegvoeren van Antwerpse Joden onomstotelijk bewezen wordt in het nieuwe boek van Herman Van Goethem. Diezelfde professor Van Goethem riep in 2017 de gemeenten met een straatnaam vernoemd naar de priester-collaborateur Cyriel Verschaeve al op om zelf de verantwoordelijk te nemen om die naam te veranderen, in plaats van het te laten afhangen van een volksraadpleging of de wens van de bewoners.

Waffen-SS

Zoersel herdoopte in 1983 een stuk lus van de Manderleylaan in Cyriel Verschaevelaan, toen al lang duidelijk was welke keuzes de priester-dichter tijdens de Tweede Wereldoorlog had gemaakt. Hij was een ronselaar voor de Waffen-SS en werd na de oorlog in 1946 zelfs door de Belgische krijgsraad ter dood veroordeeld voor het vuurpeloton. Een straf die hij ontliep door vlak na de capitulatie van Duitsland naar Tirol te vluchten.

Zoersel wordt bestuurd door een meerderheid van N-VA-Open Vld en Groen. In Vlaanderen zijn er nog drie gemeenten met een Cyriel Verschaeve-straatnaam: Puurs, Marke en Kapelle-op-den-Bos. Lanaken wijzigde de naam vorig jaar in Anne Frankstraat.

Puurs

In Puurs dringt ook Groen al lang aan op een wijziging. “Onze houding om de Cyriel Verschaevelaan te laten zoals ze nu, is ongewijzigd. Onze nieuwe coalitiepartner Groen heeft er nog geen opmerking over gemaakt”, reageert schepen Danny Van de Velde (N-VA) van Openbare Werken in Zoersel, ook al nam zijn partijgenoot Bart De Wever in Antwerpen een zeer duidelijk standpunt in dat het niet kan om collaborateurs te eren.

“De naam werd gekozen omdat Cyriel Verschaeve een gewaardeerd Vlaamse schrijver-dichter was, zoals Conscience en Gezelle. Die hebben ook een straatnaam in die buurt”, zegt Van de Velde. “Ook de bewoners zijn geen vragende partij.”

Klein straatje

Een rondvraag bevestigt dat laatste in de Cyriel Verschaevelaan. “Wij zijn hier acht jaar geleden komen wonen, en ik wist niet eens wie Cyriel Verschaeve was”, zegt Lotte Beyers. “Er komen geen negatieve reacties op. De enige reactie die wij krijgen als we onze straatnaam noemen, is “Waar ligt dat?” De mensen kennen dit kleine straatje amper.”

De enige buur, een Nederlander, die tijdens een gelijkaardige rondvraag in 2017 zich wel stoorde - “een Adolf Hitlerlaan bestaat toch ook nergens!” - blijkt inmiddels verhuisd.

In Lanaken zijn de bewoners trouwens niet te spreken over de straatnaamwijziging. De hulp- en koerierdiensten vinden de weg niet meer. “Ook die praktische bezwaren moeten in overweging worden genomen”, zegt schepen Van de Velde. “Die bewoners moeten dan allemaal hun adres laten wijzigen en het duurt lang vooraleer gps-systemen aangepast zijn.”