woensdag 13 december 2017 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Dina Deferme gaat tuinen ontwerpen voor Chinese klanten. Dat kan ze perfect vanuit haar thuisbasis in Stokrooie, al zal de tuinarchitecte ook geregeld heen en weer reizen. Sven Dillen

Hasseltse tuinarchitecte Dina Deferme tekent meerjarig contract in China

“Chinezen zijn gek op Westerse tuinen”

Hasselt

Dina Deferme (57), bekend van haar toontuin in Stokrooie, is net terug uit China. Daar sloeg ze twee vliegen in één klap. Ze tekende er een contract bij een groot ontwerpbureau in Chengdu. En tijdens dezelfde trip passeerde ze in Sjanghai, waar ze als enige Europese gevraagd werd om één van de tuinen voor de enorme ‘Gardenshow 2018’ vorm te geven. “Maar mijn uiteindelijke doel blijft zo veel mogelijk Chinezen naar Limburg loodsen. Naar mijn tuin, maar ook naar bezienswaardigheden in de buurt.”

Het verhaal van Dina Deferme leest als een sprookje. “Het avontuur begon drie jaar geleden, toen een Chinese journaliste op een mooie zomerdag mijn tuin bezocht. Ze was zo gecharmeerd dat ze me zei: ‘I’ll make you famous in China’. In de herfst van dat jaar verscheen er een acht pagina’s tellend artikel in het populaire blad ‘Trends Home’ in China. De daaropvolgende maanden contacteerde een reisbureau me met de melding dat er interesse was vanuit China om in groep mijn tuin te bezoeken. In de zomer van 2016 kregen we de eerste superenthousiaste Chinese tuinvrienden over de vloer. Samen met Ann Dries heb ik dan een tuinenreis in onze contreien uitgestippeld. Afgelopen zomer kwamen er dubbel zoveel Chinese bloemenliefhebbers op af, samen met een gespecialiseerde cameraploeg. Die crew is hier drie dagen gebleven en maakte een zes minuten durend filmpje over onze tuin dat intussen op zowat elke Chinese tv-zender getoond werd.” 

Chinezen willen echt leren. Ze zijn ook niet te beroerd om hulp te vragen. En als ze een opdracht krijgen, voeren ze die minutieus uit Dina DEFERME Tuinarchitecte

Overal boeketten

In september kreeg Dina een uitnodiging in de bus van een architectenbureau in Chengdu. Ook vroeg de directeur van de botanische tuinen in Sjanghai om een tuin te ontwerpen voor de ‘Gardenshow 2018’. “Ik stapte in het vliegtuig en belandde er van de ene verbazing in de andere. Overal waar ik toekwam stonden ze klaar met boeketten, Na vijf fantastische dagen in Chengdu heb ik daar een contract van samenwerking getekend, met de bedoeling dat het voor langere tijd is. Ik zal voor het bureau tuinen ontwerpen voor hun klanten. Dat kan ik perfect thuis doen. Maar wel met de planten van ginds. Dat is dus mijn bezigheid nu: het bestuderen van planten die een mediterraan klimaat aankunnen, zoals in China.”

Na vijf dagen vloog Dina verder naar Sjanghai om de site te gaan uitkiezen waar ze de tuin voor het festival moet ontwerpen. “Tegen midden december bezorg ik hen het ontwerp en kunnen ze aan de uitvoering beginnen. Een tiental dagen voor de start van de Gardenshow in maart ga ik naar ginds om alles te controleren. Na de openingsceremonie, waar ze me absoluut bij willen hebben, keer ik terug naar Stokrooie.”

Wat zijn nu de grote verschillen tussen China en ons land? “De Chinezen willen echt leren. Ze willen er ook een meer Westerse aanpak en dat krijgen ze zelf niet klaar. Daarvoor hebben ze hulp nodig en ze zijn absoluut niet te beroerd om die te vragen. En als ze een opdracht krijgen, voeren ze die ook minutieus uit.” 

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws