Direct naar artikelinhoud

Disney-bons John Lasseter met verlof na aantijgingen van grensoverschrijdend gedrag

De reeks Hollywoodbonzen die moeten terugtreden vanwege grensoverschrijdend seksueel gedrag blijft zich maar uitbreiden. Dinsdag schreef John Lasseter, de baas van Walt Disney Animation Studios, aan zijn personeel dat hij 'misstappen' heeft begaan en zes maanden verlof neemt om zich te bezinnen.

John Lasseter tussen de twee helden van zijn animatiekraker Toy Story.Beeld epa

Vrouwelijke werknemers beschuldigen hem anoniem van ongewenste omhelzingen, kusjes of het leggen van een hand op hun bovenbeen, schrijft The Hollywood Reporter.

'Ik wil in het bijzonder mijn excuses aanbieden aan iedereen die ik ooit een ongewenste omhelzing heb gegeven of op een andere manier heb benaderd die zij als grensoverschrijdend hebben ervaren', schrijft Lasseter.

De Pixar-oprichter is een idool onder tekenfilmfans. In Lasseters huis staat een kast die vol hangt met bloezen met stripheldenopdruk. Zijn informele kledingstijl, de emotionele toon waarop hij over zijn films spreekt en zijn visie op leiderschap - 'ik geloof niet in hiërarchie. Het beste idee telt' - maakte het creatieve brein achter animatiefilms als Toy Story en Cars mateloos populair. Maar het opperhoofd van Walt Disney Animation Studios staat ook al jaren bekend om het overdreven lang vastpakken van vrouwelijke collega's.

De 60-jarige Lasseter moest de excuusbrief schrijven op een pijnlijk moment voor Disney. Het bedrijf dat in 2006 Pixar overnam, bracht woensdag Coco, de nieuwste animatiefilm uit de stal van Lasseter, naar de bioscoop. De kans is groot dat de film een succes wordt, want vrijwel alles wat de animatiefabriek onder leiding van Lasseter produceerde, werd een kaskraker.

Toy Story

Zijn succesreeks begon met Toy Story in 1995. Die film zette Pixar in één keer op de kaart. Behalve Disney was het tot dan toe geen enkele animatiestudio gelukt een 'animatie blockbuster' uit te brengen. Door als eerste een film volledig met computers te animeren kon Pixar het kaskrakermonopolie van Disney doorbreken.

Het waren die computeranimaties die het werk van Lasseter zo onderscheidend maakten. Als kind al droomde hij ervan tekenaar bij Disney te worden, vertelde hij in 1996 in een interview met Charlie Rose (die deze week door CBS werd ontslagen na beschuldigingen van seksuele intimidatie). Maar toen hij eenmaal zijn droombaan bij Disney had bemachtigd, werd hij daar begin jaren tachtig weer weggestuurd omdat hij tegen de wil van zijn leidinggevenden geëxperimenteerd had met computeranimaties.

Twitter bericht wordt geladen...

Tegelijkertijd met zijn reputatie als animatiegenie groeide binnen Pixar en Disney ook zijn naam als handtastelijke baas

Handtastelijke baas

Na zijn ontslag ging Lasseter aan de slag bij de animatiedivisie van filmmaatschappij Lucasfilm. In 1985 kocht Apple-oprichter Steve Jobs die animatieafdeling omdat hij diep onder de indruk was van hun innovatieve animaties. Vervolgens richtten Jobs en Lasseter samen Pixar op. 'De eerste jaren was ik de enige tekenaar daar', zei Lassetter in het interview met Rose. Hij was dan ook het creatieve brein achter de vroege Pixar-films Toy Story, Een Luizenleven en Cars.

De successen die Lasseter met de computeranimatiefilms bij Pixar boekte, vielen ook Disney op. Toen Disney Pixar overnam, werd Lasseter dan ook aangesteld als hoofd van de animatiestudio's van beide bedrijven. 'Onder zijn leiding bloeide Disney weer op met gigantische hits als Frozen', schreef The Hollywood Reporter.

Tegelijkertijd met zijn reputatie als animatiegenie groeide binnen Pixar en Disney ook zijn naam als handtastelijke baas. In 2009 had Lasseter in een toespraak over leiderschap zijn mond nog vol over het grote belang van een veilige werkomgeving. Maar anonieme bronnen vertellen nu aan The Hollywood Reporter en Variety dat vrouwelijke werknemers van Pixar al sinds de jaren negentig voor Lasseter werden gewaarschuwd. Disney laat weten dat het blij is met de beslissing van Lasseter tijdelijk terug te treden.


Dit schreven we eerder zoal over #MeToo:

Charlie Rose ontslagen om seksuele intimidatie'
De bekende presentator en interviewer Charlie Rose, een icoon van de Amerikaanse tv-journalistiek, is ontslagen door zijn omroep CBS. Acht vrouwen beschuldigen Rose (75) van seksuele intimidatie.

'Clintons gedrag werd beschermd'
Zou de oorlog tegen roofdiergedrag jegens vrouwen ook zo fel woeden als Hillary Clinton tot president was gekozen? Dat vraagt Maureen Dowd van The New York Times zich af. (+)

Waarom Saskia Noort haar verkrachting jarenlang stilhield
'Ik zweeg ook omdat ik merkte dat niemand op zo'n verhaal zat te wachten.'