Hariri vanavond op de internationale luchthaven van Beiroet
NOS NieuwsAangepast

Premier Saad Hariri is terug in Libanon

De Libanese premier Saad Hariri is terug in eigen land. Hij arriveerde met een privé-jet vanuit Cyprus, waar hij eerst een gesprek had met president Nicos Anastasiades.

Hariri zei afgelopen weekend in Frankrijk tijdens een bezoek op uitnodiging van president Macron al dat hij morgen in Libanon bij de viering van Onafhankelijkheidsdag wilde zijn. Na een gesprek met de Libanese president Aoun zal hij opening van zaken geven over de gebeurtenissen van de laatste weken.

De premier ging na aankomst meteen naar het graf van zijn vader, oud-premier Rafik Hariri. Hij kwam om het leven door een aanslag. "Zo wil Hariri eigenlijk nog eens zijn reden voor aftreden benadrukken, de angst voor een aanslag", vertelt correspondent Marcel van der Steen in het NOS Radio 1 Journaal.

Hezbollah

Ruim twee weken geleden maakte Hariri vanuit Saudi-Arabië plotseling zijn aftreden bekend. Hij zei dat hij vreesde voor zijn leven en dat de sjiitische Hezbollah in Libanon het op hem had voorzien.

Hezbollah sprak dat met klem tegen en zei dat Hariri in Saudi-Arabië werd vastgehouden. De Libanese president Aoun, die wordt gesteund door Hebollah, wilde het ontslag van Hariri niet accepteren zolang die niet zou terugkomen uit Saudi-Arabië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl