Luister naar

Halbe Zijlstra jaagt niemand meer op de kast

Nieuws
Wie zijn de nieuwe ministers van het kabinet-Rutte III? In de weken tot aan de kerstvakantie bespreekt de Tweede Kamer alle begrotingen. Hoe doen de nieuwe ministers het? Vandaag: minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken, VVD).
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
donderdag 16 november 2017 om 03:00
Halbe Zijlstra jaagt niemand meer op de kast
Halbe Zijlstra jaagt niemand meer op de kast anp / Bart Maat

welke indruk maakt hij?

Halbe Zijlstra lijkt nooit gespannen in de Tweede Kamer te staan. Niet in de afgelopen vijf jaar als VVD-fractievoorzitter, en ook niet als kersverse minister van Buitenlandse Zaken. Wel laat hij als nieuwe bewindsman zijn soms kenmerkende nonchalance en uitdagende houding thuis. Als Kamerlid kon Zijlstra iedereen met een paar zinnen op de kast jagen, maar die teksten horen we nu niet meer. Dus geen tirades meer over de HEMA, die weigert over het ‘paasfeest’ te spreken, maar afgewogen uitspraken over belangrijke internationale aangelegenheden.

overtuigt hij?

Jazeker. Misschien heeft Zijlstra als nieuwe minister extra gunfactor. Hij komt in elk geval met heel veel weg. Zo heeft de coalitie in het regeerakkoord afgesproken extra geld te stoppen in een fonds voor mensenrechtenprojecten. Er is alleen één probleem: dat geld blijkt er niet te zijn. ‘Er staat nul euro in de financiële bijsluiter’, aldus Zijlstra, die aankondigt te gaan zoeken naar geld. ‘Maar: onze middelen zijn niet oneindig.’ Er klinkt wonderwel geen protest.

nog in de problemen?

Bij het ter perse gaan van deze krant om 23.00 uur was de minister nog niet in de problemen gekomen. (Uiteindelijk begon het debat over ‘zijn’ begroting ruim 2,5 uur te laat, door het uitlopen van een eerder debat.) Problemen zijn echter niet waarschijnlijk – vrijwel alle partijen prijzen Zijlstra tijdens het debat om zijn ‘zeer heldere’ antwoorden. Ze zijn het zelfs in meer of mindere mate met hem eens.

uitgestoken hand?

En hoe! Halbe Zijlstra is als minister herboren, zo lijkt het. Of, zoals in de wandelgangen wordt gezegd: ‘De botte bijl ligt in de schuur.’ Hij is het roerend eens met Sjoerdsma (D66), Van der Staaij (SGP), Ploumen (PvdA). En vergeet vooral de goede inbreng van Tunahan Kuzu (DENK) niet! Zijlstra maakte louter vrienden, woensdagavond. Aandacht voor de misdaden van Israël, zoals Kuzu wil? Zeker, ‘maar ook aan Palestijnse zijde gebeurt het nodige’. Meer aandacht voor vervolgde christenen? Absoluut. ‘Maar de universele rechten van de mens zijn universeel. We gaan van godsdienstvrijheid niet “vrijheid voor christenen” maken.’ Twee jaar geleden stelde Zijlstra in een toespraak dat de Nederlandse belangen volgens hem vooropstaan. Dat blijft zo, stelt hij. ‘Maar we zetten ons natuurlijk ook in voor de internationale rechtsorde.’

dossierkennis?

Die is in orde, al kon Zijlstra sommige namen van actiegroepen niet voor de geest halen. Hij kwam met voorbeelden om zijn uitspraken kracht bij te zetten. Hij wist dat ‘slechts 0,01 procent’ van de Nederlandse wapenexport naar Saudi-Arabië gaat. ‘En dat is dan nog het tamelijk onschuldige spul.’ Kijk, en aan dat laatste zinnetje kunnen we zien dat Halbe Zijlstra nog steeds dezelfde is.

Halbe Zijlstra

Halbe Zijlstra (Oosterwolde, 1969) is al eens eerder bewindspersoon geweest. Van oktober 2010 tot november 2012 was hij staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in het kabinet-Rutte I. Zijlstra was sinds 2006 Tweede Kamerlid voor de VVD; tussen 2012 en 2017 was hij fractievoorzitter. Al snel na zijn aantreden als Kamerlid werkte hij samen met PvdA-Kamerlid Hans Spekman aan maatregelen tegen voetbalhooligans. Het initiatief werd in 2007 overgenomen door het kabinet. Als staatssecretaris wekte Zijlstra veel beroering door grote bezuinigingen op de cultuursector. Toen hem werd verweten weinig affiniteit met de sector te hebben, noemde hij dit tijdens bezuinigingen ‘eerder een voordeel dan een nadeel’. Halbe Zijlstra woont in Wassenaar, is getrouwd en heeft een zoon.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.