‘Kolenoverslag weren kost veel banen’

Nieuws
Kolenoverslag weren uit de Rotterdamse haven kan ten koste gaan van veel banen, zonder dat het klimaat hiermee wordt geholpen. Dat stelt het Havenbedrijf Rotterdam in reactie op een voorstel van de Rotterdamse gemeenteraad.
anp
donderdag 16 november 2017 om 03:00

Rotterdam

Nu bestaat nog 6 procent van de overslag in Rotterdam uit kolen. Direct en indirect zijn er zo’n duizend banen mee gemoeid.

Als het aan de Rotterdamse gemeenteraad ligt, wordt de kolenoverslag echter afgebouwd. De raad heeft hiertoe dinsdag een voorstel aangenomen. De motie van GroenLinks werd gesteund door PvdA, D66, CDA, de lokale islamitische partij NIDA, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en SP.

De kolen uit Rotterdam gaan nu voor het overgrote deel naar Duitsland. Daar worden ze onder meer gebruikt door de staalindustrie om hoogovens op de juiste temperatuur te krijgen. Volgens het havenbedrijf, dat voor een groot deel eigendom is van de gemeente, is er momenteel nog geen andere brandstof voorhanden waarmee dit ook kan. Kolen zullen voorlopig dus nog wel even nodig zijn. Als je de haven van Rotterdam kolenvrij maakt, dan verplaatst de overslag ervan zich waarschijnlijk naar een andere haven. ‘Milieuvoordeel is er dus niet’, zegt ook vakbond FNV die vreest dat vijfhonderd tot zeshonderd gezinnen de dupe worden. De bond vindt dat de gemeente Rotterdam hen moet compenseren door te storten in een speciaal kolenfonds, als dit voorstel wordt doorgezet. ‘We spreken dan over een bedrag tussen de 130 miljoen en 156 miljoen euro.’

overgang naar duurzaam

Het havenbedrijf verwacht wel dat het kolenvolume in Rotterdam de komende jaren omlaag zal gaan. Dit komt doordat er nu ook nog veel kolen worden afgenomen door kolencentrales. Door de overgang naar duurzamere vormen van energie, zoals zon en wind, neemt die vraag waarschijnlijk af.

Volgens GroenLinks komt het besluit van de Rotterdamse raad op een cruciaal moment, omdat het havenbedrijf het huurcontract met Europa’s grootste overslagbedrijf EMO met 25 jaar wil verlengen.

GroenLinks-raadslid Arno Bonte noemt dit ‘onbestaanbaar’. ‘Als we klimaatverandering tegen willen gaan en de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs willen halen, dan zal Rotterdam afscheid moeten nemen van steenkolen’, aldus Bonte die het voorstel voor de inkrimping indiende. Hij verwacht dat de haven in 2030 kolenvrij zal zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

‘De Nederlandse consument is eraan gewend geraakt om online met één druk op de knop iets te kunnen kopen.’

Kopers kunnen bij Marktplaats straks direct product aanschaffen, zonder contact met verkoper

Onderhandelen over een product is straks niet meer nodig op Marktplaats. De site komt met een nieuwe functie waarmee kopers zonder contact met de verkoper een artikel kunnen aanschaffen.

Een bezorger van flitsbezorgdienst Getir in Amsterdam. Na Gorillas en Zapp vertrekt ook deze dienst uit Nederland.

Na Zapp en Gorillas verlaat ook flitsbezorger Getir ons land. Is dit het einde van flitsbezorging?

Flitsbezorgers kwamen tijdens de pandemie razendsnel op, maar gaan nu ook net zo snel ten onder. Maandag werd bekend dat ook Getir zich terugtrekt uit Nederland. Komt daarmee een einde aan razendsnelle bezorgdiensten?

Niet alleen de verkoop valt tegen, de productie van wijn is vorig jaar ook teruggevallen.

Zwaar wijnjaar: tegenvallende oogsten door extreem weer, consument afgeschrikt door hoge prijs

Er is in 27 jaar niet zo weinig wijn gedronken als vorig jaar. Wereldwijd ging er 221 miljoen hectoliter doorheen. De prijzen zijn flink gestegen en in veel wijnlanden viel de oogst tegen.