Groot verschil tussen de vakjury en de kijkers: zo stemde ons land tijdens finale van Songfestival

Mustii was er dan wel niet bij in de finale van het Eurovisiesongfestival, maar ons land mocht zaterdagavond natuurlijk wel nog gewoon stemmen voor andere landen. De Belgische kijker schonk Israël douze points, net als nog veel meer Europese landen.

mts

In de halve finale gingen de 12 punten van de televoting nog naar de ook bij ons populaire Joost Klein, maar omdat de Nederlander niet mocht meedoen aan de finale, wist Israël de douze points van de Belgische kijker binnen te halen. Frankrijk kreeg 10 punten, Kroatië 8, Oekraïne 7, winnaar Zwitserland ‘slechts’ 6, Armenië 5, Griekenland 4, Italië 3, Ierland 2 en Luxemburg 1 punt.

Twaalf punten aan Israël geven, dat leek onze vaderlandse vakjury toch niet aan te durven. Toch kregen Eden Golan en haar Hurricane 5 punten van de Belgische jury, wat tot enig gejoel in Malmö leidde. Frankrijk kreeg de maximumscore van 12 punten, voor Zwitersland (10), Duitsland (8), Italië (7), het Verenigd Koninkrijk (6), Israël (5), Ierland (4), Zweden (3), Portugal (2) en Oekraïne (1).

Opvallend: Kroatië, de runner-up in Zweden én de winnaar van de publieksstemming, kreeg geen enkel punt van onze jury.

Vijftien maximumscores voor Israël

België is overigens lang niet het enige land dat 12 punten schonk aan Israël. In totaal kreeg Eden Golan van 15 landen de maximumscore. Naast ons land gaat het om Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Australië, Spanje, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Luxemburg, Portugal, Zweden, San Marino, Duitsland en ‘de rest van de wereld’. Van nog eens zeven landen kreeg Israël 10 punten. In totaal behaalde Israël 323 punten van de televoting.

Ter vergelijking: Kroatië zamelde 337 punten via de televoting in maar kreeg van ‘slechts’ negen landen 12 punten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen