Direct naar artikelinhoud
Standpunt

Als het afhangt van een smerige chocomousse-mop, hoe poreus is het cordon dan geworden?

Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur. 

Afgelopen zomer al brachten we een uitgebreide en verontrustende reportage over de opkomst van de extreemrechtse formatie Forza Ninove. Wie ze las, kan niet verbaasd zijn over de stembusuitslag en de daaropvolgende impasse in Ninove. Dat VB-mandataris Guy D’haeseleer raak zou treffen met zijn nogal unieke mix van populisme, vreemdelingenhaat, ambitie én doelgerichtheid: het was perfect voorspelbaar.

Helaas is het voor nogal wat weldenkende mensen lastig om te leren uit de eigen fouten, inmiddels twee jaar na de Trump-schok. Nog al te vaak blijft het alternatief beperkt tot het hooghartig weglachen van aangebrande filmpjes of het ontploffen van verontwaardiging wanneer er weer een racistische Facebook-post opduikt. Daarmee menen velen dat het huiswerk klaar is. Resultaat: 15 zetels op 33 voor Forza Ninove.

Cordon

Ook nu nog wordt een variant op dezelfde fout gemaakt door de kwestie te verengen tot een moreel debat over het cordon sanitaire. Die discussie zou snel beslecht kunnen zijn: hou het cordon in stand, maar zit er niet de hele tijd over te kleppen alsof dat je enige mogelijke tegenverhaal is. Het cordon sanitaire gaat over de simpele vaststelling dat over sommige ideeën en plannen geen vergelijk te maken valt. En dat er dus niet samen bestuurd kán worden. Punt.

Als het afhangt van een smerige chocomousse-mop, hoe poreus is het cordon dan geworden?

Laten we ons voorts niet te veel illusies maken. Als het afhangt van een smerige mop over donkere kinderen en chocomousse, hoe poreus is dat cordon dan geworden? 

Hoe poreus is het geworden als in Willebroek VB niet meer apart opkomt, maar zijn kandidaten op een N-VA-lijst dropt? Hoe poreus is het geworden als een ex-VB’er in Grimbergen burgemeester mag worden? Het zal wel dat de man overtuigd Vlaams-nationalist is. Dat heeft hem niet belet om in de hoogdagen van het VB jarenlang vlotjes mee dat eerbare flamingantisme te laten bezwadderen met het meest abjecte racisme.

Enige verhaal

Het cordondebat zou maar een nevenspektakel mogen zijn. De echte politieke lessen mogen zelfkritischer zijn. Guy D’haeseleer kan zich presenteren als een Trumpje in Ninove, omdat de anderen dat toegelaten hebben. Zijn xenofobe verhaal is heus niet het enig mogelijk antwoord op de sociale en economische uitdagingen in de regio. Het is wel nagenoeg het enige verhaal dat voortdurend verteld is.

Guy D’haeseleer kan zich presenteren als een Trumpje in Ninove, omdat de anderen dat toegelaten hebben

Ninove is niet de illustratie van een Vlaamse gemeenschap waar 40 procent van de mensen racisten zouden zijn, zoals sommigen met masochistisch genoegen beweren. Het is de illustratie van hoe democraten soms hun job niet doen. Het volstaat niet om tegen ranzig extreemrechts te zijn. Je moet een tegenverhaal bieden. En je moet de moed, de wil en het doorzettingsvermogen hebben om dat verhaal te vertellen, met evenveel ijver als de Forza’s doen.

Je moet dan wel bereid zijn lokaal zelf de handen vuil te maken. Elke dag, zoals iemand als Guy D’haeseleer dat doet. Ja, dat kan. Bijvoorbeeld in Mechelen, Kortrijk, Bredene of Gent bewijzen ze dat het kan.