Direct naar artikelinhoud
Kunst

Banksy wilde kunstwerk bij veiling volledig vernietigen

Het half versnipperde kunstwerk van Banksy.Beeld AFP

Banksy wilde zijn kunstwerk dat laatst op een veiling in Londen werd verkocht in zijn geheel vernietigen. Dat blijkt uit een video die de kunstenaar op zijn website heeft geplaatst.

In de video is te zien hoe het schilderij Meisje met ballon voor de helft wordt versnipperd als het net is verkocht. Dan wordt het beeld zwart met de tekst: ‘Bij de repetities werkte het iedere keer’. Een fragment volgt waarin te zien is dat een kopie van het schilderij in zijn werkplaats volledig wordt versnipperd door het ingebouwde apparaat in de omlijsting.

Beelden van de veiling gingen de hele wereld over. Volgens veilinghuis Sotheby’s heeft Banksy met de destructieve stunt feitelijk een nieuw kunstwerk gecreëerd. Het werk was voor omgerekend 1,2 miljoen euro verkocht, maar is nu vermoedelijk veel meer waard.

Het beroemde werk Girl with a balloon werd twee weken geleden verkocht. Kort nadat het werk was afgeklopt, trad tot ontzetting van vele aanwezigen een versnipperaar in werking die in het kader ingebouwd was. Slechts het bovenste deel van het kunstwerk bleef heel, de rest hing in stroken eronder. 

Banksy, van wie de identiteit onbekend is, beschreef de actie later op zijn Instagram-account als een al lang geplande kritiek op de kunstmarkt. Het veilinghuis deelde mee dat de koopster een "Europese verzamelaar is en sinds vele jaren een klant van Sotheby's". Ze zou het werk ook versnipperd aanvaarden. "Het is het eerste kunstwerk uit de geschiedenis dat tijdens een veiling live ontstaan is", klinkt het.