Luister naar

Leger des Heils vraagt Europese steun voor strijd tegen mensenhandel

Nieuws
Het Leger des Heils presenteert vandaag in het Europees Parlement een publiekscampagne om mensenhandel terug te dringen. Cornel Vader, directeur/bestuurder Welzijns- en Gezondheidszorg van het leger geeft daarop een toelichting.
Roel Sikkema
donderdag 18 oktober 2018 om 03:00
Cornel Vader
Cornel Vader anp

Almere

Waarom vandaag?

‘Het is nu de Europese Dag tegen de Mensenhandel, een goed moment om aandacht te vragen voor dit onderwerp. We doen het ook omdat een Europees initiatief dat twee jaar geleden begon, nu afloopt. Dat is het project ‘Safe Havens’ (veilige havens) waarbij het Leger des Heils in met name Oost-Europese landen, Nederland en Zweden met Europese subsidie opvangplekken voor slachtoffers van mensenhandel opzette. Bovendien zijn ‘aandachtsfunctionarissen’ opgeleid om slachtoffers van uitbuiting sneller te ontdekken.’

Komt mensenhandel veel voor?

‘Ja, helaas wel. We zien ook in Nederlandse opvanglocaties steeds meer slachtoffers, wel enkele tientallen keren per maand. Die locaties zijn vaak niet de juiste plekken om de sociale en psychische schade die ze hebben opgelopen, te herstellen. Daarom starten we speciale opvangplekken. Allereerst in de grote steden, maar ze zijn ook nodig in plaatsen die vlak bij de grens liggen, zoals Eindhoven, Heerlen, Enschede en Emmen.’

Hoe worden slachtoffers uitgebuit?

‘Het gaat allereerst vaak om vrouwen die in Oost-Europese landen met mooie beloften naar het Westen worden gelokt. Hun wordt vaak voorgespiegeld dat ze een baan als hulp in de huishouding of als model kunnen krijgen. Eenmaal in West-Europa aangekomen, worden ze gedwongen tot prostitutie tegen hongerloontjes. Een andere bedrijfstak zijn schoonmaakbedrijven. Vooral in de Randstad bieden malafide bedrijven goedkoop zulke mensen aan. Ook die krijgen te weinig betaald, en worden slecht gehuisvest. Dan zijn er nog mannen, die terechtkomen in de land- en tuinbouw, vaak in kassen. Maar ook in de bouw vind je hen.’

De schoonmaaksector komt wel dichtbij.

‘Ja, uitbuiting en mensenhandel vind je niet alleen bij het bedrijfsleven. Er zijn ook particulieren die een te goedkope schoonmaakhulp nemen. Mensenhandel blijft in stand omdat er vraag naar is. Zolang wij dingen te goedkoop willen, of dingen willen die niet te koop zijn, worden mensen daarvoor misbruikt. Daarom kondigen we nu een publiekscampagne aan die begin volgend jaar van start gaat. Daarin willen we iedereen ervan doordringen geen mensen aan het werk te zetten die bijvoorbeeld onder het minimumloon worden betaald. Er is daarvoor ook een documentaire gemaakt, die we aan tv-stations aanbieden in de landen waar het Leger des Heils werkt.’

Is het geen dweilen met de kraan open? Het Leger des Heils is al sinds de oprichting met dit thema bezig.

‘Het is inderdaad al heel lang een belangrijk onderdeel van ons werk. Als je bedenkt dat zo’n 40 miljoen mensen het slachtoffer zijn van mensenhandel en slavernij, dan is dit maar een topje van de ijsberg. Daarom is het belangrijk dat mensen zich realiseren dat dit ook om de hoek van de straat voorkomt. Tegelijk kunnen we mede met Europese steun mensen uit Oost-Europa een toekomst geven met een nieuwe start in het land van herkomst. Daarvoor zijn er terugkeerprogramma’s. We willen daarom de leden van het Europees Parlement graag overtuigen van de waarde van een vervolgproject.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.