In Alaska is een man overleden nadat hij aangevallen werd door een eland.
Foto: Getty Images

Man sterft na aanval door eland in Alaska

In de Amerikaanse staat Alaska is een 70-jarige man overleden toen hij foto's probeerde te maken van elandkalfjes. Hij werd aangevallen door de moeder van de jongen. Volgens het lokale ministerie van Vis en Wild zijn elanden doorgaans rustige dieren.

De man was samen met een vriend op zoek naar jonge elanden toen hij werd aangevallen door de moeder. Hij was op slag dood. De vriend is ongedeerd.

Volgens het ministerie van Vis en Wild van Alaska zijn elanden doorgaans kalme dieren en komt het weinig voor dat ze mensen aanvallen. In Alaska worden per jaar gemiddeld 10 mensen aangevallen door een eland. In de staat leven tussen de 175.000 en 200.000 elanden in het wild.

Kalfjes beschermen

Hoewel elanden rustige dieren zijn, kunnen ze agressief worden als ze zich bedreigd voelen. "In de periode dat er jongen zijn, tegen het einde van de lente en in de zomer, moet je de moederelanden en de kalfjes echt wel extra ruimte geven", zegt Austin McDaniel, de woordvoerder van het departement van Publieke Veiligheid in Alaska.

McDaniel waarschuwt mensen om niet tussen de dieren en hun kalfjes te gaan staan of ze te laten schrikken. "De dieren worden dan onvoorspelbaar en zullen hun jongen tegen welke prijs dan ook verdedigen", voegt hij toe.Ā  Ā Ā 

Elanden zijn de grootste hertachtigen. Volgens het ministerie van Vis en Wild in Alaska kunnen de volwassen vrouwtjes tussen de 360 en 600 kilogram wegen. Mannetjes wegen doorgaans tussen de 540 en 725 kilogram. Ze komen voor in heel het noordelijk halfrond: van Noord-Amerika via Rusland tot ScandinaviĆ«, Centraal- en Oost-Europa.Ā Ā 

Meest gelezen