Hooggeplaatste Oekraïense generaal: “Ik zie geen manier waarop we de oorlog alleen op het slagveld kunnen winnen”

Een nieuw Russisch offensief zou het Oekraïense leger wel eens tot het uiterste kunnen testen. Dat zegt generaal Vadym Skibitsky, adjunct-chef van de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR, in een interview met The Economist. Volgens Skibitsky zijn onderhandelingen met Rusland op lange termijn dan ook onafwendbaar.

jvh

Het Oekraïense leger kreunt al maandenlang onder een gebrek aan munitie en wapens, daarbij niet geholpen door vertragingen bij westerse bondgenoten. Skibitsky is volgens The Economist dan ook “verontrust” als hij het heeft over de Oekraïense vooruitzichten op het slagveld. “De omstandigheden zijn op dit moment even moeilijk als in de eerste dagen van de Russische invasie, en het gaat nog erger worden. Ons probleem is heel eenvoudig: we hebben geen wapens. De Russen hebben altijd geweten dat april en mei een moeilijke periode zouden worden voor ons.”

Volgens Skibitsky zal Rusland eerst doorduwen in het oosten van het land, waar Russische troepen al langer proberen om de regio’s Donetsk en Loegansk te “bevrijden”. “Het Kremlin heeft het bevel gegeven om ‘iets’ te veroveren voor de fanfare van de Dag van de Overwinning in Moskou (op 9 mei, red.), of als dat niet lukt voor het bezoek van Vladimir Poetin aan Peking een week later. De snelheid en het succes van die opmars zal bepalen wanneer en waar de Russen daarna zullen toeslaan.”

Van Chasiv Yar naar Soemy

Experts wijzen al langer op het gevaar dat Rusland het strategisch belangrijke stadje Chasiv Yar verovert, het laatste bolwerk van het Oekraïense leger in de oblast Donetsk. “Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voor die stad hetzelfde lot ondergaat als Avdiivka in februari: naar de vergetelheid gebombardeerd door de Russen. Dat zal natuurlijk niet vandaag of morgen gebeuren, maar het hangt slechts af van onze voorraden en reserves.”

Generaal Vadym Skibitsky, adjunct-chef van de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR.© Global Images Ukraine/Getty

De Oekraïense weerstand daar zal volgens Skibitsky bepalen waar Rusland daarna aanvalt. “Ze hebben nu al een oogje op Soemy en Charkov (twee steden die nog een stuk noordelijker liggen, red.), maar voorlopig hebben ze nog niet genoeg personeel voor een groot offensief.”

President Volodymyr Zelenskiy sloot gesprekken met het Kremlin in het verleden meermaals uit, en vaardigde zelfs een presidentieel decreet uit dat onderhandelingen verbood. Maar gelet op zijn pessimistische inschatting van de oorlog, is Skibitsky van mening dat Oekraïne op een bepaald moment wel zal moéten onderhandelen met Rusland over het einde van de oorlog.

“Ik zie geen manier waarop Oekraïne de oorlog alleen op het slagveld kan winnen”, klinkt het. “Zelfs als we de Russische troepen kunnen terugduwen tot aan de grens – wat steeds meer onwaarschijnlijk lijkt – zou het de oorlog niet beëindigen. Zulke oorlogen kunnen alleen eindigen met een verdrag. Beide partijen strijden nu om de meest gunstige positie bij het begin van potentiële gesprekken.” Volgens Skibitsky kunnen die onderhandelingen bovendien pas “ten vroegste in de tweede helft van 2025” beginnen.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba sprak zich eerder deze week in een interview met het tijdschrift Foreign Policy al uit in dezelfde zin. “Uiteindelijk kan je een oorlog niet beëindigen zonder instemming van beide partijen”, klonk het.