Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Katholiek onderwijs pleit voor assistent in de klas om werkdruk leerkracht te verlichten

Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijsBeeld BELGA

Katholiek Onderwijs Vlaanderen onderzoekt de mogelijkheid van onderwijsassistenten in de klas. Zo’n extra hulp kan de werkdruk van leerkrachten fors verlichten, pleit de katholieke onderwijskoepel maandag in Het Nieuwsblad en De Standaard

De onderwijsassistenten zouden kunnen ­helpen bij administratieve taken, meegaan op schooluitstap, toezicht houden op de speelplaats, taken verbeteren of leerlingen die extra aandacht nodig hebben ondersteunen en begeleiden. Het zou het ook makkelijker maken onderwijs op maat te geven. 

Om onderwijsassistent te worden zou een opleiding van twee jaar gevolgd moeten worden op het niveau van het hoger beroepsonderwijs of graduaat. Het is vooral bedoeld voor jongeren uit het bso die in het onderwijs willen stappen, maar er niet in slagen een bachelor- of masterdiploma te behalen.  In eerste instantie zouden de assistenten ingezet worden in het lager onderwijs, later kan het systeem ook uitgebreid worden naar het secundair. 

Volgens de topman van het katholiek onderwijs Lieven Boeve is het concept van één leraar voor één klas voorbijgestreefd. “We moeten ­nadenken over lerarenteams en de verschillende rollen die de leden van dat team kunnen opnemen.”

Het is niet de bedoeling dat leerkrachten zouden worden vervangen door assistenten om zo het lerarentekort het hoofd te bieden. “Maar in noodsituaties is het beter om iemand te hebben die tenminste een beetje pedagogisch ­gevormd is dan helemaal niemand”, aldus Boeve. 

Het voorstel staat in een memorandum voor de nieuwe Vlaamse regering, dat dinsdag op het ledencongres ter goedkeuring wordt voor­gelegd.