Elektriciteitsfactuur kan gemiddeld 82 euro stijgen in 2025, gasfactuur kan gemiddeld 21 euro dalen

De elektriciteitsfactuur van een huishouden in Vlaanderen zou in 2025 gemiddeld met 82 euro kunnen stijgen door hogere nettarieven voor elektriciteit. Voor aardgas zou dan weer een daling van het nettarief met gemiddeld 21 euro volgen. Het gaat om voorstellen van de Vreg. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) noemt dit compleet onaanvaardbaar. 

De Vreg erkent dat de voorstellen een belangrijke impact hebben op de energiefactuur van Vlaamse huishoudens en bedrijven. "Met het oog op de energietransitie moeten de netbeheerders de komende jaren miljarden investeren in het elektriciteitsnet. Dat vertaalt zich in hogere nettarieven voor elektriciteit", klinkt het.

De nettarieven moeten de kosten dekken die Fluvius betaalt voor aanleg en onderhoud van de Vlaamse distributienetten. Anderzijds dekken ze ook de transmissiekosten die Fluvius aan Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, betaalt.

Nettarieven

Een toename van de nettarieven voor een doorsnee Vlaams huishouden met 82 euro tot 445 euro in totaal, komt neer op een stijging van 23 procent. De helft van die geschatte toename (39 euro) is volgens de Vreg te wijten aan hogere transmissienettarieven van Elia. De distributienetbeheerders achter Fluvius rekenen die via de nettarieven door.

Bij aardgas is er voor een doorsnee huishouden sprake van een daling van de nettarieven van 245 euro dit jaar naar 224 euro in 2025. Die daling is te danken aan lagere netkosten.

Voor bedrijven aangesloten op het middenspanningsnet is er bij stroom sprake van een voorgestelde toename van de nettarieven met 41 procent. Voor kmo's aangesloten op de 'gewone' netten, is de voorgestelde evolutie in lijn met die bij de huishoudens.

Demir misnoegd

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir noemt de voorgestelde stijging van de nettarieven voor elektriciteit compleet onaanvaardbaar. "Dit staat haaks op de daling van de Vlaamse beleidscomponent de voorbije jaren", zegt ze.

Omdat de stijging deels het gevolg is van transmissienettarieven die federaal worden vastgelegd vraagt Demir de federale regering om in te grijpen, omdat hoge prijzen voor elektriciteit ontmoedigend zijn voor bijvoorbeeld de installatie van warmtepompen.

"De elektriciteitsfactuur zorgt ook voor een dividendenstroom naar de lokale besturen", stelt ze. "Jaarlijks ontvangen de steden en gemeenten honderden miljoenen euro's als dividenden uit de elektriciteitsfactuur, zowel via Fluvius als via Elia. Aangezien de lokale besturen ook voorstander zijn van lagere elektriciteitsfacturen, vind ik het niet meer dan normaal dat de lokale besturen hun dividenden minstens tijdelijk opgeven."

Bij de komende regeringsonderhandelingen wil ze een Vlaamse deelname in netbeheerder Fluvius uit de brand slepen. Die is momenteel in handen van elf Vlaamse intergemeentelijke samenwerkingen.

  

         KWO/SGI/

Meest gelezen