Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Een uk weet al dat je moeite doet

Een uk weet al dat je moeite doet
Beeld thinkstock

Baby’s van tien maanden hebben haarfijn door als anderen ergens veel moeite voor moeten doen. En daardoor waarderen ze het doel dat iemand bereikt ook meer. Die conclusies trekken wetenschappers van de Amerikaanse universiteiten MIT en Harvard.

Onderzoekster Shari Liu van Harvard deed meerdere experimenten met dreumesen. Ze keken daarbij naar tekenfilmpjes, waarin een bal met een gezichtje hindernissen overwint. Hij springt over kuilen en beklimt muren om een doel te bereiken, bijvoorbeeld een ontmoeting met een vriendje. De ene keer neemt het balletje de hindernissen en de andere keer niet. De wetenschappers hielden ondertussen bij hoeveel aandacht de baby’s aan de filmpjes besteedden.

'We leiden daaruit af dat de kleintjes het doorhebben wanneer iemand ergens moeite voor doet'
Shari Liu, onderzoeker Harvard

“Wij ontdekten dat de kinderen langer naar het scherm keken als de bal voor de makkelijke weg koos en dan toch een beloning kreeg”, zegt Liu. “We weten uit eerder onderzoek dat baby’s ergens langer naar kijken als ze verbaasd zijn. We leiden daaruit af dat de kleintjes het doorhebben wanneer iemand ergens moeite voor doet. Ze verwachten dan ook dat de ander daar extra voor wordt beloond. Gebeurt dit niet, dan vinden ze het vreemd en kijken daardoor langer naar het scherm.”

Ze herkennen de verlangens

Door dit onderzoek weten we nu beter hoe kinderen zich in het eerste levensjaar ontwikkelen. “Ze herkennen de verlangens en de moeite die het kost om iets voor elkaar te krijgen”, zegt Liu. “We kozen bewust voor kinderen van tien maanden. Dat is een interessante leeftijd, omdat ze nog niet zelf over kuilen en muurtjes kunnen springen. We lieten ze dus iets zien wat ze niet uit eigen ervaring kenden en waarvoor ze zich echt in een ander moesten verplaatsen.”

De baby’s weten dus dat anderen ergens moeite voor doen. Maar of ze ook doorhebben hoe lastig het precies is om over een muur van verschillende hoogtes te klimmen, weet Liu niet. “Met nieuwe onderzoeken hopen we daar achter te komen. Daarnaast willen we naar nog jongere kinderen kijken. We doen nu experimenten met baby’s van drie maanden om te ontdekken wanneer ze gaan inschatten of anderen ergens moeite voor doen.”