Brussels formateur David Leisterh (MR) wijst formatievoorstel van Ahmed Laaouej (PS) af
Nadat de griffie van het Brusselse Parlement het voorstel van de Brusselse PS om een noodregering op de been te brengen met David Leisterh (MR) als minister-president onontvankelijk verklaarde, wijst nu ook formateur het voorstel van PS-kopstuk Ahmed Laaouej (PS) af. "Ik zou dit niet voorstellen", liet Leisterh optekenen bij de Franstalige openbare omroep RTBF.
Gisteren heeft de griffie van het Brussels Parlement heeft het voorstel van de Brusselse PS om een noodregering op de been te brengen met David Leisterh (MR) als minister-president onontvankelijk verklaard. Daarmee is de poging van de Brusselse PS-voorzitter Ahmed Laaouej naar de prullenmand verwezen om uit de politieke crisis te raken.
Het gaat niet over een functie te nemen om de functie. Er moet een project achter zitten
"Ik verwelkom iedereen die oplossingen voorstelt", aldus Leisterh. "Maar ik zou dit niet voorstellen."
De Franstalige socialisten wilden de minister-president en de andere Brusselse ministers via een geheime stemming in het Brussels Parlement laten benoemen, zonder een regeerakkoord. Daarbij zouden de door de taalgroepen voorgestelde ministers door het parlement worden benoemd, telkens met een gewone meerderheid. In de praktijk zou dat erop neerkomen dat het parlement, waar de Franstaligen sowieso meer zetels hebben dan de Nederlandstaligen, de kandidatuur van een N-VA-minister zou kunnen tegenhouden.
"Het is belangrijk om een meerderheid aan Franstalige en aan Nederlandstalige kant te hebben, en vooral om een regeerakkoord aan het parlement voor te leggen dat een antwoord biedt aan de uitdagingen voor Brussel", aldus Leisterh. "Het gaat niet over een functie te nemen om de functie. Er moet een project achter zitten."
"Alleen met een sterk regeerakkoord dat gestoeld is op een solide meerderheid zal het mogelijk zijn om werk te creëren, de straten proper te maken...", zegt e Brusselse formateur.
Maar wat dan wel?
Welke oplossing is er dan nog? "Ik blijf geloven dat zij (de PS, red.) in het belang van Brussel misschien instemmen met een gesprek (met de N-VA, red.)", zegt Leisterh. "De coalitie die gevormd zal worden, zal altijd 'onnatuurlijk' zijn. Het is aan formateurs om garanties te vinden die de PS geruststelt over de intenties van de N-VA. Er is geen andere keuze."
Creatief zijn, betekent niet eender wat zeggen
Daar ligt nu net het probleem, want tot nu toe weigert Ahmed Laaouej obstinaat om met de N-VA te praten. Voor hem is de Vlaams-nationalistische partij racistisch en anti-Brussel.
Ontslagnemend minister Bernard Clerfayt (DéFI) geeft zowel MR als PS de schuld van de politieke impasse. "De twee belangrijkste formaties, MR en PS, organiseren sinds 7 maanden de blokkering", zei hij aan nieuwszender LN24. "De twee grote partijen werken niet samen aan een project voor Brussel en een meerderheid. Er is een echte links-rechtsblokkering", zegt hij.
Clerfayt vindt dat men best creatief mag zijn. "Maar creatief zijn, betekent niet eender wat zeggen". "Een minister vervangen lost niets op."