© rr

G-gymclub slaakt noodkreet: Kindjes met beperking noodgedwongen op wachtlijst door tekort aan begeleiders

STB Gymnastics Berchem, een turnvereniging die in sporthal Brilschans turnlessen aanbiedt aan personen met een mentale of fysieke beperking, kampt met een groot tekort aan begeleiders. Hierdoor moesten dit jaar al een twintigtal kinderen op een wachtlijst worden gezet.

Kristin Matthyssen

“Het is erg”, zegt Eline De Bruyne. “We zijn nu met twee hoofdlesgeefsters om aan drie groepen les te geven. Mijn moeder en zus komen helpen. De vraag naar G-gym is groot, maar we vinden geen vrijwilligers die de kinderen en jongeren willen begeleiden. Dit is ons zevende jaar. We zijn begonnen vanuit ons hart, omdat we zelf opvoedster zijn en turnen. De vorige jaren hadden we een 40-tal personen die kwamen turnen. Het gaat om personen met een fysieke beperking, met een mentale beperking of met een ontwikkelingsstoornis. Nu moeten we de mensen teleurstellen, waardoor we nu nog maar een twintigtal G-gymers kunnen verderhelpen hier in Berchem. Al twee jaar doen we oproepen voor helpers, jammer genoeg zonder resultaat. Dat wij kindjes moeten weigeren, doet pijn. Hilke en ik zijn de enige hoofdleiding, en we hebben maar één vaste begeleider die elke week komt. Dat wil zeggen dat wij maar met drie begeleiders zijn voor drie groepen. Ik ben zelf momenteel dan nog eens hoogzwanger en wij zitten met onze lieve maar zeer actieve dochter die ook mee rond loopt in de lessen, want onze enige babysits zijn medebegeleiders."”

Volgens Magda Torfs van STB Gymnastics hebben alle Antwerpse turnclubs momenteel moeite om begeleiders te vinden. "Vroeger hadden de mensen één sportvereniging waarbinnen ze zich engageerden. Nu verdelen ze hun vrijetijd over meerdere sportclubs. Het aanbod is verbreed. Ook turnzalen vinden is een probleem in Antwerpen momenteel. Als gymvereniging hebben wij grote toestellen, die er moeten kunnen blijven staan."

Kandidaat-begeleiders voor G-gym Berchem mogen Eline mailen op eline.debruyne@hotmail.com. Ervaring is niet vereist, alleen een hart voor personen met een beperking en een uurtje vrij op zaterdag tussen 15u en 16u. (kma)