© Jan Van der Perre

Twee scenario’s in Deurne: “Ik geef beide coalities evenveel kans”

In het district Deurne liggen er voorlopig twee scenario’s op tafel. Ofwel stapt N-VA met Groen in een coalitie, of volgt N-VA wat er op stadsniveau gebeurt. In dat geval komen sp.a en Open Vld in het bestuur. “Ik geef beide coalities evenveel kans”, zegt districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA).

Jan Stassijns

Nu Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) coalitiegesprekken opstart met sp.a en Open Vld, is ook het wachten in het district Deurne voorbij. Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) heeft maandagochtend contact opgenomen met zowel sp.a als Open Vld. Karen Maes van Groen zit momenteel nog in het buitenland.

“We hebben twee scenario’s”, zegt Sekeris. “Ofwel gaan we met Groen in zee, wat met 17 van de 29 zetels een ruime coalitie zou zijn. Ofwel is het samen met sp.a en Open Vld, met zestien zetels, wat nog steeds een comfortabele meerderheid is.”

Volgens Sekeris maakt de situatie op stadsniveau weinig verschil voor het district. “Ik geef beide coalities evenveel kans, zegt hij. “Wij hebben niet de opdracht gekregen om een spiegelcoalitie te vormen. Het heeft zijn voordelen, dat wel, maar eerst moeten we nog gesprekken voeren. Vanaf woensdag, wanneer Karen Maes terug is uit het buitenland, gaan we door met onderhandelen tot de finish.”

Lege doos

Hans Bergmans, voorzitter van sp.a Deurne ziet wel mogelijkheden in een samenwerking. “Er zijn natuurlijk verschillen”, zegt Bergmans. “Maar ik zie bijvoorbeeld op vlak van mobiliteit en openbaar domein dat we toch grotendeels op dezelfde lijn zitten. We gaan wel een meer concrete invulling van ‘Sociale Zaken’ vragen. Dat was de voorbije jaren wat een lege doos. Met socialisten in het bestuur moet dat uiteraard meer zichtbaar zijn. Straten heraanleggen is één ding, maar achter de gevels speelt er zich ook veel af.”

Ook Freddy Lorent (Open Vld), huidig districtsschepen, ziet genoeg raakvlakken tussen N-VA, sp.a en zijn partij om samen te besturen. “Maar laten we eerst de gesprekken afwachten”, aldus Lorent.

De afgelopen zes jaar werd Deurne bestuurd door N-VA, Open Vld en CD&V, waar halverwege ook Groen is ingestapt. De kans dat huidig coalitiepartner CD&V opnieuw in het bestuur terechtkomt, is erg klein. Sinds de week na de verkiezingen zijn er geen officiële gesprekken meer geweest tussen de partij en N-VA.