© RR

Zin in cultuur? Zeven toneelstukken om deze winter te gaan bekijken

CittA gaat elke week op zoek naar ­zeven ­topadresjes. Deze week: zeven toneelstukken om te gaan bekijken in de Kempen.

Chris Segers

1. ‘We zijn er bijna…’ - ’t Veussels Tonjel, Rijkevorsel

“Voor het ontstaan van ’t Veussels Tonjel moeten we bij de KLJ van ­Rijkevorsel zijn”, weet Jelle Van Oerle. “Naar goede gewoonte speelden de KLJ-­leden in december ieder jaar een ­toneelvoorstelling. In 1988 is daar onze toneelgroep uit voortgekomen.” We zijn er bijna… speelt zich af op de snelweg. Drie wagens rijden naar hun bestemming. Een gezin vertrekt op reis naar Spanje, drie voetbalfanaten gaan kijken naar dé match van het jaar en een gepensioneerd koppel zal voor het eerst zijn schoonzoon ontmoeten. Een onverwachte file gooit echter roet in het eten. Zullen de reizigers hun bestemming bereiken? En willen ze daar nog wel geraken.

Speeldata: 22, 23, 25 en 27 december, 3, 4, 5 en 6 januari. Kaarten via reservatie op www.tveusselstonjel.be

© RR

2. ‘Een meisje van sneeuw’ - Born2Act, Hulshout

“Born2Act staat voor een ruimdenkend, ­vernieuwend en gepassioneerd theatergezelschap”, zegt voorzitter Davy Leers. “Ons doel is om theaterkunst te beoefenen op een semi­professioneel niveau.” Het meisje van sneeuw gaat over een gebroken gezin. Vader voert oorlog tegen extremisten. Ieder jaar wenst de dochter dat haar papa naar huis komt zodat ze een sneeuw­engel kunnen maken. Moeder ontmoet een nieuwe partner, de dochter wordt een gefrustreerde puber. Tot er opeens een sneeuwengel voor haar deur staat.

Speeldata: 18, 23 en 24 november. Reserveren via www.born2act.be of op 0496-02.53.46

© RR

3. ‘Een Fantastisch Trouwfeest’ -Zittaarts Toneel, Meerhout

“Onze groep, in 1976 opgericht als Zittaartse Toneelvrienden, telt zestig leden”, vertelt Jelle Van den Brande. “Twee jaar geleden vierden we ons veertigjarig bestaan. Naar aanleiding daarvan speelden we voor het eerst twee voorstellingen, één in het voorjaar en één in het najaar. Dat initiatief werd in 2017 beloond met de Meerhoutse Cultuurprijs.” Een Fantastisch Trouwfeest is een humoristisch stuk met een wirwar aan intriges. Want wat gebeurt er als de bruidegom voor de laatste keer als vrijgezel met zijn vrienden de bloemetjes buitenzet?

Speeldata: 18, 23, 24, 25, 30 november en 1 december. Kaarten kunnen gereserveerd worden via www.zittaartstoneel.be

© RR

4.‘Sint en de bron van waarheid’ - Figurentheater Propop, Turnhout

Figurentheater Propop werd in 1975 opgericht door Ruud Alles. “Wij zijn een professioneel theater met elf medewerkers”, zegt hij. “Ons huistheatertje in Turnhout heet De Poppenzaal. We spelen vooral voor kinderen en we gebruiken alle mogelijke middelen om een voorstelling vorm te geven: poppen, objecten, schimmenspel, acteren en dans, video, licht en muziek.” Sint en de bron van waarheid is een ontroerende en spannende familievoorstelling voor kinderen van drie tot acht jaar, gespeeld op een draaiend decor. Het is het ­verhaal van Milou, een eenzaam meisje dat aan Sinterklaas vraagt om haar een vriendje te brengen.

Speeldata: 21, 24, 25 en 28 november. Reserveren via www.propop.be of op 014-42.33.22

© RR

5. ‘De onrendabelen’ - Theater Ootello, Mol

Jeutello is de jongerenwerking van Theater Ootello en werd­ ­opgericht in 2012. Dit jaar brengen Jeutello-acteurs Joris ­Delespaul, Marie Hannes, Giel Luyten, Karolien Mariën, Karlijn Swerts en Loena Van Baelen de maatschappelijke satire De Onrendabelen. “Het stuk gaat over een moeder en haar twee puberdochters”, weet regisseur Geert Craane. “Ze wonen in een caravan aan de rand van de maatschappij en houden er een ongebruikelijke ­levensstijl op na. Het gezin leeft van mislukking naar mislukking en wacht tot de onhoudbaarheid verdwijnt van de situatie waarin het is verzeild.”

Speeldata: 23 en 24 november. Reserveren via www.ootello.be

© RR

6. ‘Kabaal in de kleedkamer’ - G.T. Stad Ouwen, Grobbendonk

“Toneelkring Stad Ouwen brengt dit jaar een stuk dat gegarandeerd zorgt voor hilarische taferelen”, vertelt Theo Oosters. “Kabaal in de Kleedkamer is een klucht die zich afspeelt in de kleedkamer van toneelgezelschap Kunst en Kitsj. Wanneer de regisseur aan de actrices meedeelt dat ze dit jaar zelf mogen beslissen wie de hoofdrol vertolkt, barst de hel los. Alle drie beweren ze de beste te zijn. Uiteindelijk wordt beslist om de keuze over te laten aan ­toneelmeester Peterke, een snullig type dat heel kort wordt gehouden door zijn moeder. De actrices gebruiken elk hun eigen strategie om hem te overtuigen.”

Speeldata: 7, 8, 9, 12, 14 en 15 december. Tickets via www.stadouwen.be of op 014-51.68.89

© RR

7. ‘Happy Birthday’ - Theatergroep Hoogspanning, Beerse

Om haar 25ste verjaardag te vieren, brengt Theatergroep Hoogspanning een verjaardagsshow. “Happy Birthday wordt iets dat we nog nooit eerder hebben gedaan”, zegt secretaris Anja Melis. “Een voorstelling waarin onze leden al hun talenten kunnen tonen. Een show met sketches, dans, muziek, kledingwissels, licht en donker, kleur en tempo. Ambiance verzekerd.” Begin volgend jaar vindt een eerste voorstelling plaats van Vonken, de jeugdafdeling van de theatergroep.

Speeldata: 18, 20, 21, 23, 24 en 25 november. Kaarten via 014-60.07.70, www.hoogspanning.be of GC ’t Heilaar.