GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Verwaarloosde sterretjesweide in Kortessem wordt aangepakt

Kortessem
Meerderheid: CD&V (10), N-VA (1)Oppositie: Open VLD (6), Voorruit (1), Onafhankelijke (1)

Eretitel en ereburgers: De gemeenteraad keurde de aanvraag goed tot toekenning van de titel van ereburgemeester aan Hugo Philtjens. Voor die titel is de Vlaamse overheid bevoegd. Voor Marie-Paule Vandormael (Open VLD) mag de toekenning van eretitels verder reiken. “Waarom zouden we als afsluiting van het bestaan van de gemeente Kortessem geen gebruikmaken van de gelegenheid om een aantal titels van ereburger uit te reiken?” vroeg ze zich af. “We kunnen samenzitten met alle fracties, boven de politiek, om er een aantal aan te duiden.” De rest van de raad vond dat een goed initiatief.

Voorlopige vaststelling nieuwe straatnamen: Door de fusie met Hasselt zullen enkele straatnamen gewijzigd worden om verwarring te voorkomen. Over het algemeen was men akkoord met de voorgelegde lijst, maar toch waren er enkele opmerkingen. Zo vond Marie-Paule Vandormael (Open VLD) het raar dat er voor de Fonteinstraat een naar dialect leunende benaming als ‘Trootstraat’ werd vooropgesteld, waar er bij andere straten een “deftige naam” als ‘Eleonorastraat’ voorgesteld werd. Ook de benaming ‘Heirbaan’ voor de Herestraat vond ze maar niets. Ze nam de koe bij de horens en diende een amendement in namens de Open VLD om de namen Trootstraat en Heirbaan alsnog te veranderen. Dit amendement werd meerderheid tegen oppositie verworpen. “Het gaat om een voorlopige vaststelling”, reageerde Camille Cuyx (CD&V). “Daarom is een amendement niet nodig op dit ogenblik. Er komt trouwens nog een openbaar onderzoek.” De definitieve aanpassing van de straatnamen vindt plaats op 1 januari 2025.

Sterretjesweide: Raadslid Stefan Houbrechts (Open VLD) bracht een voorstel in voor het opwaarderen van de sterretjesweide. Sinds 2015 is er al zo’n weide op het kerkhof van het centrum, maar dat ligt er verwaarloosd bij. In zijn antwoord wees schepen van Omgeving en Patrimonium (CD&V) Donald Martens erop dat er in Kortessem al vier sterretjesweides zijn. “Bij het uitvoeren van het kerkhofplan, waarbij we al de kerkhoven tot kerkhofparken gaan omvormen, zal er zeker extra aandacht besteed worden aan deze weides. Zo denken we aan aangepaste monumenten waar we eventueel de namen van deze kindjes willen vermelden. Daarnaast hebben we al aankopen gedaan om de sterretjesweide voor het kerkhofpark van Vliermaal beter in te kleden. Wat de weide op het kerkhof van het centrum betreft, gaan we zo snel mogelijk maatregelen om deze plaats degelijk te structureren.” (rapo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer