Direct naar artikelinhoud

Slecht weer bemoeilijkt internationale zoektocht vermiste onderzeeër

De Argentijnse marine is sinds afgelopen woensdag het contact kwijt met een onderzeeër met 44 mensen aan boord. Het land is inmiddels een grootscheepse zoekactie gestart en wordt daarin bijgestaan door onder andere Chili, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Een archieffoto van de vermiste onderzeeër ARA San Juan.Beeld epa

'We hebben geen contact meer', zei woordvoerder Enrique Balbi van de marine vrijdag tegen de Argentijnse televisiezender TN. Volgens de marinewoordvoerder kan de onderzeeër slechts twee dagen zonder batterijen. De ARA San Juan is een onderzeeboot met diesel-elektrische aandrijving. Ze werd in opdracht van de Argentijnse marine gebouwd door de Duitse werf Nordseewerke in Emden en is in 1983 in de vaart genomen. Enkele jaren geleden onderging het schip een grote opknapbeurt, waarna het in 2014 opnieuw in de vaart werd genomen.

De Argentijnse president Mauricio Macri zei in een tweet dat zijn land 'alle noodzakelijke nationale en internationale hulpmiddelen zal gebruiken om de onderzeeboot te vinden'. Aan die oproep is massaal gehoor gegeven. De Britten zoeken met een schip naar de onderzeeër, de Amerikanen doen met twee marineschepen mee aan de zoektocht, Chili heeft een vliegtuig met nachtzichtapparatuur gestuurd, en ook Uruguay en Zuid-Afrika hebben hulp aangeboden.

Volgens een woordvoerder van het Argentijnse Ministerie van Defensie heeft de onderzeeër mogelijk zeven oproepen via een satelliettelefoon gedaan. Geen van de zeven oproepen, die tussen de 4 en 36 seconden lang zijn, werden beantwoord. Ze kunnen wellicht wel meer informatie verschaffen over het lot van de onderzeeboot. Argentinië heeft een gespecialiseerd Amerikaans bedrijf ingeschakeld dat de locatie mogelijk kan achterhalen.

Twitter bericht wordt geladen...

Geen communicatie

Zelf speurt Argentinië met tien oorlogsschepen en meerdere vliegtuigen naar de ARA San Juan, aldus een woordvoerder van de Argentijnse marine. De laatste bekende locatie van het schip was op 432 kilometer van de kust van Patagonië in de Golf van San Jorge. De zee is daar ongeveer 350 meter diep. Omdat er geen communicatie is, vermoedt de marine dat er een probleem is met de elektriciteitsvoorziening. In dat geval moet de onderzeeër naar de oppervlakte komen. 'Daarom is visuele en radardetectie belangrijk.'

De zoektocht in de zuidelijke Atlantische Oceaan wordt bemoeilijkt door zware storm en golven tot zes meter hoog. Het was de bedoeling om zaterdag de zeebodem uit te kammen op de plaats waar de onderzeeboot het laatst is gesignaleerd, maar door het slechte weer is daar nauwelijks iets van terecht gekomen.

Aan de familie van de opvarenden is psychische bijstand geboden. Carlos Zavalla, een commandant van de Argentijnse marine riep familie en geliefden van de opvarenden op hoop te houden. Ook paus Franciscus sprak Argentinië zaterdag moed in en zei te bidden voor het lot van de vermisten.

Geen communicatie
Beeld reuters
ArchieffotoBeeld epa