Direct naar artikelinhoud
NieuwsKoningshuis

Prins Laurent wil toegang krijgen tot sociale zekerheid en stapt naar gerecht

Prins Laurent.Beeld ANP / Fotopersburo Edwin Janssen

Prins Laurent (60) heeft gerechtelijke stappen ondernomen om toegang te krijgen tot de sociale zekerheid. Dat schrijft de krant L’Avenir vandaag. Het nieuws komt er nadat Laurent had onthuld dat hij een nieuw leven wil beginnen in het buitenland.

De prins krijgt wel een dotatie, maar van toegang tot de sociale zekerheid is geen sprake. Hij heeft daarom beslist om het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) en de ondernemersorganisatie UCM voor de Franstalige arbeidsrechtbank in Brussel te dagen.

Het verzoekschrift werd in mei 2023 al ingediend. De prins is daarna op de inleidende zitting verschenen. Hij laat zich vertegenwoordigen door een specialist in sociaal recht. Advocaat Olivier Rijckaert bevestigt aan L’Avenir dat een procedure is opgestart, maar geeft verder geen commentaar.

De pleidooien zullen op 18 november worden gehouden.

Nieuw leven

Prins Laurent wil minder optreden voor het Belgische koninklijk huis en zijn eigen geld verdienen met groene energie. Hij wil zich “beter kunnen ontplooien” dan hij nu als broer van koning Filip kan, stelde hij eerder deze week in een interview met de krant Het Laatste Nieuws.

“In de tijd die ik nog heb voor ik sterf, wil ik iets bereiken waar mijn kinderen trots op zullen zijn”, zei Laurent. De prins zou “een nieuw leven” aan het voorbereiden zijn en gaat in Turkije projecten voor duurzame energie opzetten. “Ik heb een systeem uitgevonden voor hernieuwbare technologieën en energie-efficiëntie. Ik ben dus een pionier.”