Direct naar artikelinhoud

Aandeelhouder roept AkzoNobel op: maak Verwaayen géén president-commissaris

Ben Verwaayen mag absoluut niet de president-commissaris worden van AkzoNobel; hij kan er helemaal niets van. Het is niet PPG, de eeuwige belager van AkzoNobel, die zo uithaalt. En ook niet de activistische aandeelhouder Elliott, maar een andere aandeelhouder: Intrinsic Value Investors IVI.

Ben Verwaayen.Beeld Reuters

Volgens IVI heeft Verwaayen een belabberd cv. Als bestuursvoorzitter bij Lucent, BT en Alcatel heeft hij 'aandeelhouderswaarde' vernietigd. 'Hij realiseerde een negatieve opbrengst van 87 procent in de periode dat hij de leiding had.'

Beroerde kandidaat dus. Net als Dick Sluimers trouwens, die net als Verwaayen nu nog gewoon lid is van de raad van commissarissen. Ook ongeschikt voor de positie van president-commissaris. Sluimers was bestuursvoorzitter van pensioenbelegger APG, dus 'ambtenaar', sneert IVI. Nooit een commercieel bedrijf geleid. En waar stak APG onder zijn verantwoordelijkheid het meeste geld in? In Griekse staatsleningen, stelt IVI.

Beide mannen worden zo effectief bij de enkels afgezaagd. Maar waarom eigenlijk? Waren zij kandidaat voor de post van president-commissaris, nu Antony Burgmans in april opstapt? 'We hebben helemaal geen kandidaat gesteld', zegt de woordvoerder van AkzoNobel.