Luister naar

Politieke analyse: Correctief referendum als noodrem

Nieuws
Piet H. de Jong schrijft hier tweewekelijks een politie..
vrijdag 20 oktober 2017 om 18:59

CDA-leider Sybrand Buma is iemand van het type: een man een man, een woord een woord. Hij verdedigt manmoedig, in een interview in De Telegraaf, de coalitieafspraak om proeven met gelegaliseerde wietteelt te beginnen. Hij moet even slikken, herpakt zich en zegt dan: ‘Ik vind het best. Ik zal er nooit enthousiast van worden. Maar je mag van mij vragen dat ik er niet mijn neus ophalend voor wegloop.’

De kiezers die op het CDA stemden, zullen niet gedacht hebben dat de overheid ooit wiet zou gaan telen. Diegenen die hun stem op Gert-Jan Segers van de ChristenUnie uitbrachten, zullen dat evenmin in hun achterhoofd hebben gehad. Dit voorbeeld illustreert hoe het in Nederland Polderland kan lopen. Partijen met totaal verschillende ideeën en plannen doen bij een kabinetsformatie een uiterste poging gezamenlijk tot afspraken te komen om het land te regeren. Het is een hogere vorm van politiek, waarbij de kunst om water bij de wijn te doen een onmisbaar element vormt.

vertaalslag

Nog altijd zijn verkiezingsprogramma’s hét instrument voor een politieke partij om zich aan de kiezer voor te stellen, in de hoop hun stem te krijgen. De vertaalslag van programma naar een regeerakkoord is groot en niet altijd te volgen. De staatscommissie onder leiding van de Noord-Hollandse commissaris van de Koning Johan Remkes, legde daar afgelopen week de vinger bij. In een tussenrapport wijst de commissie op een ingebakken onvolkomenheid in het stelsel dat we in Nederland kennen: de vertegenwoordigende democratie. Dat is een prima werkend systeem en heel open. Nieuwkomers, zoals Forum voor Democratie, komen zonder al veel moeite de Tweede Kamer binnen.

Toch kan het gebeuren dat er over bepaalde vraagstukken politieke meerderheden worden gecreëerd, zegt de commissie, die niet overeenkomen met meerderheden onder de bevolking.

Ruud Koole, Leids historicus en politicoloog én lid van de staatscommissie, komt dan op de proppen met Moisei Ostrogorski-paradox. Deze Rus, zelf lid van de Doema, was een groot voorstander van de vertegenwoordigende democratie. Hij ontdekte al in 1902 dat er in het parlement een meerderheid voor een onderwerp kan bestaan dat door de bevolking niet wordt gedragen. Zijn oplossing voor dat probleem was het correctief referendum. Het volk krijgt dan met dat middel een noodrem in handen voor al te wilde plannen van parlement en regering.

De staatscommissie signaleert dit probleem en verbindt het aan de groeiende kloof tussen hoog- en laagopgeleiden in de samenleving. Veel laagopgeleiden voelen zich niet of onvoldoende vertegenwoordigd door de mannen en vrouwen in de Tweede Kamer. Dat is een reëel punt van zorg.

pas op de plaats

Het pas gepresenteerde regeerakkoord is zuinig over het referendum. Het raadgevend referendum is zo slecht bevallen, dat het kabinet daaraan een eind wil maken. Verder wordt gesteld dat de ‘politieke steun voor het correctief referendum sindsdien is afgebrokkeld en als beoogd einddoel voorlopig uit zicht is verdwenen’. De nieuwe coalitie wil pas op de plaats maken.

Dat kan heel verstandig zijn, maar het neemt niet weg dat de analyse van de staatscommissie wel degelijk hout snijdt. Democratie is een prachtig systeem, maar vergt altijd waakzaamheid en onderhoud. Wanneer grote groepen kiezers afhaken doordat ze zich niet meer herkennen in de gekozen volksvertegenwoordiging, is dat gevaarlijk. Wellicht is het dan toch verstandig dat correctief referendum, als noodzakelijke aanvulling op de vertegenwoordigende democratie, niet finaal af te serveren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Twee vrome protestanten die goed waren in de oorlog? Het was een kerkgemeenschap die Joden redde

Israëls president Isaac Herzog noemde bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum Kees en Amanda Vissers-van der Linden uit Bussum. George Harinck zocht uit hoe zij Joden hadden gered.