Direct naar artikelinhoud

Erasmus Universiteit sluit gebouw wegens instortingsgevaar, mogelijk meer gebouwen met slecht beton

Het ineenstorten van een parkeergarage in Eindhoven op zaterdag 29 mei dreigt grote gevolgen te krijgen. Na een landelijke inventarisatie van gebouwen met dezelfde betonvloer als de Brabantse garage, zijn twee ervan deze week per direct gesloten. Ze zijn niet veilig genoeg om mensen toe te laten.

Een interieurfoto van het in 2015 geopende Polakgebouw.Beeld Jeroen Musch

Donderdag stuurde de Erasmus Universiteit in Rotterdam studenten weg uit een van haar gebouwen, direct nadat het College van Bestuur een rapport had ontvangen over de betonvloer. Op dezelfde dag maakte de Brabantse gemeente Halderberge bekend dat een gloednieuwe basisschool in Hoeven voorlopig niet in gebruik wordt genomen. Het is niet zeker of de betonvloer het extra gewicht van de kinderen kan dragen. Eerder stutte de gemeente Alkmaar al uit voorzorg een sporthal met hetzelfde type betonvloer.

Dit zijn de eerste resultaten van de landelijke inventarisatieronde die minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) gelastte na het instorten van de parkeergarage. De garage bij de luchthaven van Eindhoven bezweek door een constructiefout. De twee betonlagen van de zogenoemde breedplaatvloer hechtten niet goed aan elkaar. De vloer begaf het onder invloed van de zomerhitte.

Constructiefout

Er vielen geen slachtoffers (de garage was nog in aanbouw en in het weekend was op de bouwplaats niemand aanwezig), maar de constructiefout komt vaker voor. Vooral in gebouwen als scholen, kantoren en ziekenhuizen die gebouwd zijn na 1999. In 2000 gingen bouwbedrijven voor het eerst breedplaatvloeren met twee betonlagen gebruiken.

Of de abrupte sluiting van de gebouwen in Rotterdam en Hoeven een voorbode is van een hele reeks, is moeilijk te zeggen. Niemand weet op dit moment hoeveel onveilige vloeren in Nederland zijn gelegd. Voor een overzicht is het een maand na het onderzoeksrapport over de oorzaken van de ingestorte parkeergarage nog te vroeg, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. 'De gemeenten zijn aan zet.'

Inventarislijst

Bob Gieskens van de Vereniging Nederlandse Constructeurs (VNC) schat het aantal gebouwen met breedplaatvloeren op enkele honderden. Alleen al bouwbedrijf BAM, bouwer van de parkeergarage in Eindhoven, heeft 25 van zulke gebouwen in Nederland neergezet.

Dat het zo lang duurt om een inventarislijst op te stellen komt doordat er geen centrale instantie is waar de bouwspecificaties van alle Nederlandse bouwwerken worden opgeslagen. 'De benodigde gegevens zijn niet op één plek voorhanden', zegt Gieskens. De gemeente vraagt voor het verlenen van de bouwvergunning niet welk type beton de bouwer gebruikt. Als de eigenaar van het gebouw dat ook niet weet, moet de aannemer of betonleverancier die informatie leveren. Zij beschikken bij oudere gebouwen niet altijd over die kennis. Gieskens: 'De wettelijke bewaarplicht eindigt na zeven jaar. Op een gegeven moment schonen leveranciers hun dossiers op.'

Niet bekend is of het universiteitsgebouw acuut gevaar loopt om in te storten, of dat het gebouw uit voorzorg gesloten is

Lang niet alle gebouwen die nader onderzocht moeten worden, lopen acuut gevaar. De constructie van de Eindhovense parkeergarage was behoorlijk uniek. De verhouding tussen het gewicht van het gebouw zelf en het variabele gewicht - de auto's die in de garage zouden staan - was behoorlijk scheef: de constructie was zonder geparkeerde auto's al topzwaar. Bovendien was de afstand tussen de pilaren die de betonvloeren ondersteunden in de garage maar liefst 15 meter. In de meeste gebouwen is die afstand veel kleiner.

De gebouwen in Rotterdam en Hoeven zijn gesloten uit voorzorg. De Erasmus Universiteit liet vrijdag weten dat er in het Rotterdamse Polakgebouw geen sprake is van acuut instortingsgevaar. En Marjolein Bömer van de gemeente Halderberge bevestigt dat ook het schoolgebouw in Hoeven niet op instorten staat. De gemeente hakte de knoop versneld door, omdat de verhuizing naar de nieuwe school na de herfstvakantie zou plaatsvinden. 'Met 485 leerlingen en een peuterspeelzaal kunnen we niet voorzichtig genoeg zijn.'


Lees ook: Kunnen we onze betonvloeren nog vertrouwen?

Een aantal bouwwerken in Nederland is onveilig omdat ze hetzelfde type betonnen vloeren hebben als de parkeergarage bij het vliegveld van Eindhoven die in mei instortte. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken laat alle betonvloeren nakijken.