Luister naar

Dit worden ze: Rutte III is compleet

Nieuws
intro
Piet H. de Jong Sjoerd Mouissie
vrijdag 20 oktober 2017 om 22:08
Dit worden ze: Rutte III is compleet
Dit worden ze: Rutte III is compleet anp

Mark Rutte (50 jaar, VVD)

premier en minister van Algemene Zaken

 

Als de formatie rond is, staat Rutte aan het hoofd van zijn derde kabinet. In 2002 begon hij als staatssecretaris van Sociale Zaken, in 2006 werd hij fractievoorzitter van de VVD. Sinds 2010 is hij nu zeven jaar minister-president.

Sander Dekker (42 jaar, VVD)

minister voor Rechtsbescherming

 

Dekker is de huidige staatssecretaris van Onderwijs. Daarvoor was hij wethouder Financiën en Beheer in Den Haag. Als minister van Veiligheid en Justitie gaat Dekker zich bezighouden met de rechtspraak en de advocatuur.

Cora van Nieuwenhuizen (54 jaar, VVD) – minister van Infrastructuur en Waterstaat

Van Nieuwenhuizen is sinds 2014 Europarlementariër namens de VVD. Ze is zeer ervaren in de politiek. In 2010 werd ze gekozen tot Tweede Kamerlid. Eerder was ze raadslid in Oisterwijk en gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant.

Mark Harbers (48 jaar, VVD)

staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (Asielzaken)

 

Harbers kwam in 2009 in de Tweede Kamer, omdat Arend-Jan Boekestijn opstapte. Hij is financieel woordvoerder van de fractie. Eerder was hij politiek assistent van minister Gerrit Zalm. Harbers was raadslid en wethouder te Rotterdam.

Hugo de Jonge (40 jaar, CDA)

vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Werd in 2004 medewerker van het CDA. Van 2006 tot 2010 werkte hij bij het ministerie van Onderwijs, onder andere als politiek assistent van de toenmalige ministers. Sinds 2010 wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg in Rotterdam.

Ingrid van Engelshoven (51 jaar, D66) – minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Van Engelshoven werd dit jaar verkozen tot Tweede Kamerlid voor D66. Daarvoor was ze sinds 2010 wethouder Onderwijs in Den Haag. In 2016 stelde zij dat de landelijke politiek zich minder zou moeten bemoeien met gemeenten.

Arie Slob (55 jaar, ChristenUnie)

minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media

 

Arie Slob is de oud-partijleider van de ChristenUnie. In 2015 vertrok hij uit de landelijke politiek. Slob werd directeur van het Historisch Centrum Overijssel. Als minister wordt Slob verantwoordelijk voor het primair en voortgezet onderwijs.

Mona Keijzer (49 jaar, CDA)

staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

Keijzer werd in 2012 gekozen in de Kamer. Ze was woordvoerder voor volksgezondheid. Keijzer is columnist van het Nederlands Dagblad. Keijzer was vicevoorzitter van de CDA-fractie. Ze deed in 2012 een gooi naar het leiderschap van het CDA.

Kajsa Ollongren (50 jaar, D66)

vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken

Ollongren is waarnemend burgemeester van Amsterdam, waar ze sinds 2014 wethouder Economische Zaken en Cultuur is. Daarvoor was ze secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken, en vertrouweling van Rutte.

Ferdinand Grapperhaus (57 jaar, CDA) – minister van Justitie en Veiligheid

Grapperhaus is advocaat en partner van advocatenkantoor Allen & Overy. Ook is hij sinds 2006 kroonlid van de SER. Eerder dit jaar verscheen zijn boek Rafels aan de Rechtstaat, waarin hij pleit voor minder ongelijkheid in de samenleving.

Eric Wiebes (54 jaar, VVD)

minister van Economie en Klimaat

Wiebes is de huidige staatssecretaris van Financiën, en belast met de reorganisatie van de Belastingdienst. Daarvoor was hij sinds 2010 wethouder in Amsterdam. Daar hield hij zich onder andere bezig met de Noord/Zuidlijn.

Raymond Knops (45 jaar, CDA)

staatssecretaris Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Knops is al sinds 2005 Tweede Kamerlid. Hij was eerst beroepsofficier in het leger. In Horst aan de Maas was Knops raadslid en wethouder. Als Kamerlid voerde hij het woord over defensie en buitenlandse zaken.

Carola Schouten (40 jaar, CU)

vicepremier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

 

Na haar studie werd ze beleidsmedewerker – eerst bij het ministerie van Sociale Zaken, daarna bij de ChristenUnie. Werd Kamerlid na het vertrek van André Rouvoet in 2011. Was tijdens deze formatie onderhandelaar namens de partij.

Wopke Hoekstra (42 jaar, CDA)

minister van Financiën

Sinds 2011 is Hoekstra Eerste Kamerlid en vicefractievoorzitter van het CDA in de senaat. Ook is hij partner bij adviesbureau McKinsey. Vorig jaar was hij voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma van het CDA schreef.

Halbe Zijlstra (48 jaar, VVD)

minister van Buitenlandse Zaken

De huidige fractievoorzitter van de VVD is sinds 2006 Tweede Kamerlid. In het eerste kabinet-Rutte was hij twee jaar staatssecretaris van Onderwijs. In 2015 publiceerde Zijlstra een veelbesproken artikel over ‘realistisch buitenlandbeleid’.

Menno Snel (40 jaar, D66)

staatssecretaris van Financiën

Snel werkte ooit als ambtenaar op het ministerie van Financiën. Nu komt hij terug, waarschijnlijk om de Belastingsdienst te leiden. Snel was werkzaam bij het IMF. Recent was hij directievoorzitter van de Nederlandse Waterschapsbank.

Ank Bijleveld (55 jaar, CDA) minister van Defensie

Werd in 1989 Tweede Kamerlid voor het CDA. Daarna was ze een tijd burgemeester. Van 2007-2010 was Bijleveld staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Balkenende IV. Sinds 2011 is ze commissaris van de Koning in Overijssel.

Sigrid Kaag (54 jaar, D66)minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Topdiplomate Kaag gaat zich als minister bezighouden met ontwikkelingssamenwerking. Sinds 2014 is ze VN-gezant in Libanon. In 2013 leidde ze de VN-missie die in opdracht van de Veiligheidsraad chemische wapens in Syrië moest verwijderen.

Tamara van Ark (43 jaar, VVD)

staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Van Ark zit sinds 2010 in de Tweede Kamer. Ze was de laatste jaren vice-voorzitter van de VVD-fractie. Van Ark was eerder wethouder in Zuidplas. In de Kamer hield ze zich voornamelijk bezig met (homo-)emancipatiezaken.

Stientje van Veldhoven (44 jaar, D66) – staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

Van Veldhoven kwam in 2010 in de Kamer. Ze deed daar vooral onderwerpen als klimaat en energie. Ook was ze nauw betrokken bij het gaswinningsdossier van Groningen. Veldhoven was vicefractievoorzitter en daarvoor diplomaat in Brussel.

Bruno Bruins (54 jaar, VVD)

minister voor Medische Zorg

Bruins is sinds 2012 voorzitter van de raad van bestuur van het UWV. Daarvoor was hij vier jaar directeur van vervoersbedrijf Connexxion.

Was kort staatssecretaris van Onderwijs tijdens het kabinet-Balkenende III (2006-2007).

Wouter Koolmees (40 jaar, D66)

minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Koolmees is sinds 2010 Tweede Kamerlid voor D66. Hij is woordvoerder financiën en vicefractievoorzitter. Daarvoor werkte hij als ambtenaar op het ministerie van Financiën, onder andere met de functie hoofd begrotingsbeleid.

Paul Blokhuis (53 jaar, ChristenUnie) – staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Blokhuis was ooit voorzitter van de RPF-jongeren. Hij kent Den Haag: lange tijd was hij fractiemedewerker van de Kamerfractie van RPF/ChristenUnie. Sinds 2007 is hij wethouder zorg en welzijn van de gemeente Apeldoorn.

Barbara Visser (40 jaar, VVD)

staatssecretaris van Defensie

Visser werd in 2012 Tweede Kamerlid voor de VVD. Als parlementariër hield ze zich bezig met verkeerszaken. Daarvoor was ze raadslid en wethouder van Zaanstad. Visser werd in Kroatië geboren en verhuisde als driejarige naar Nederland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.