Direct naar artikelinhoud
LiveblogCrisis Midden-Oosten

Live - Crisis Midden-Oosten. Biden: geen wapens meer voor Israël als aanval Rafah doorgaat

Politieagenten proberen demonstranten te verwijderen bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA).Beeld ANP

De strijd tussen Israël en Hamas is geëscaleerd sinds de bloedige aanval door Hamas op 7 oktober 2023. Intussen slaat het conflict over naar andere gebieden van het Midden-Oosten, zoals Iran, Libanon en Jemen. Lees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog en download de app van De Morgen om meteen een bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

• Profiel. VS willen ingrijpen bij berucht Israëlisch bataljon, dat ongestraft zijn eigen regels volgt

• Achtergrond. Hoe oorlog in Gaza vrijheid van meningsuiting bedreigt aan Amerikaanse universiteiten

• Interview. Oprichter Bellingcat: ‘Het interessantste voor ons zijn de video’s van Israëlische militairen op sociale media. Die soldaten gedragen zich soms vreselijk

Live

  1. Biden: geen wapens meer voor Israël als aanval Rafah doorgaat

    De Verenigde Staten leveren Israël geen wapens meer als het doorgaat met de belegering van de stad Rafah in de Gazastrook. Dat zegt president Joe Biden woensdagavond (plaatselijke tijd) in een interview met CNN. Amerikaanse bommen veroorzaken er volgens hem burgerdoden.

    Het is voor het eerst sinds 7 oktober - de aanval van Hamas op Israël - dat de Amerikaanse president bondgenoot Israël bedreigt met het stopzetten van wapenleveringen. Afgelopen week raakte al bekend dat de VS een levering van munitie aan Israël hadden stopgezet.

    "Ik heb duidelijk gemaakt dat als ze Rafah binnenvallen - dat is nog niet gebeurd - als ze Rafah binnenvallen, ik niet de wapens lever die historisch zijn gebruikt om Rafah aan te pakken, om de steden aan te pakken, de wapens die dat probleem aanpakken", zei Biden. Al dagenlang gebeuren zware Israëlische bombardementen op Rafah.

    Bommen geleverd door de VS hebben burgerdoden veroorzaakt in de Gazastrook, aldus Biden. "Er zijn burgers gedood in Gaza als gevolg van die bommen en andere manieren waarop ze bevolkingscentra aanvallen", zei Biden tegen CNN, verwijzend naar de wapenlevering die eerder al werd tegengehouden.

    De aankondiging is een belangrijk keerpunt in de oorlog van Israël tegen Hamas.

  2. Pro-Palestijns protest bij Amsterdamse universiteit de kop ingedrukt door politie

    Politie pakt een demonstrant aan op de Universiteit van Amsterdam.Beeld REUTERS

    In Amsterdam heeft de politie de laatste pro-Palestina-activisten weggehaald van het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De politie sleepte de betogers een voor een van de campus af, zag een verslaggever van persbureau ‘ANP'. 

    Het Binnengasthuisterrein van de UvA werd sinds dinsdagmiddag bezet door actievoerders die willen dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt, zo meldt het Nederlandse dagblad ‘AD'. De Universiteit van Amsterdam heeft aangifte gedaan van lokaalvredebreuk en vernieling, omdat de veiligheid in en om de panden in het geding kwam. Volgens de UvA voelden omwonenden zich onveilig door de blokkade en zijn in de bezette gebouwen “stevige vernielingen” aangericht. 

    Er zijn ambulances aanwezig bij de ontruiming van het Binnengasthuisterrein. Twee actievoerders zijn onderzocht door het ambulancepersoneel. Tegen een gebouw voor de ingang van het terrein stonden nog enige tijd tientallen actievoerders arm in arm. Ook zij werden omsingeld door agenten van de oproerpolitie. De laatste manifestanten zijn nu weggehaald.

    Amsterdams burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) gaf het bevel tot het opheffen van de blokkade op de UvA-campus, laat de politie weten.

    Ook elders in Nederland wordt nog actie gevoerd tegen het Israëlische offensief op de Gazastrook. Honderden demonstranten komen woensdagnamiddag opnieuw aan op het terrein van de Utrechtse Universiteitsbibliotheek, nadat de site dinsdag ook al bezet werd. Toen werden tientallen mensen aangehouden.

    Arrestaties bij de ontruiming van het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Beeld Joris van Gennip
    Demonstranten op het Rokin plein.Beeld AFP
    Ontruiming van het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA).Beeld Joris van Gennip
  3. Washington zegt andere wapenleveringen aan Israël te heroverwegen

    Een Palestijns kind gewond na een Israëlische aanval in Rafah, 8 mei.Beeld ANP / EPA

    De Verenigde Staten hebben woensdag gezegd dat andere wapenlevering in Israël "heroverwogen" worden. Dat nieuws komt daags na de aankondiging dat vorige week een wapenlevering werd opgeschort uit bezorgdheid over het Israëlische offensief in Rafah. "We hebben een levering opgeschort, en zijn andere aan het herzien", zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Verdere details gaf hij niet.

    "We hebben vorige week de levering van een wapenzending opgeschort", aldus een anonieme hoge Amerikaanse bron. "Deze bestaat uit 1.800 bommen van 907 kilogram en 1.700 bommen van 226 kilogram." Volgens diezelfde bron onderzoekt het ministerie ook andere wapenleveringen, zoals van precisiebommen.

    Tijdens een parlementaire hoorzitting woensdag bevestigde de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin dat een zending werd "onderbroken", maar is er nog geen "definitieve beslissing genomen over het gevolg dat we aan die levering zullen geven".

    De beslissing werd genomen op een moment dat Washington zich verzet tegen een groot offensief van Israëlische troepen in Rafah. Washington heeft duidelijk gemaakt geen voorstander te zijn van een offensief zonder een geloofwaardig plan om de burgers daar te beschermen. Joe Biden "herhaalde maandag zijn duidelijke standpunt" tegenover de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

  4. Schip met humanitaire hulpgoederen voor Gaza gestopt in haven van Malmö

    Demonstranten met Palestijnse vlaggen op de kade kijken toe hoe de boot van de NGO 'Ship to Gaza' aanmeert in de haven van Malmö, Zweden, 8 mei 2024.Beeld AP

    Een schip van de ngo 'Ship to Gaza' dat onderweg is met humanitaire hulpgoederen naar Gaza is woensdagavond aangemeerd in de haven van het Zweedse Malmö. Daar vindt momenteel het Eurovisiesongfestival plaats. Morgen/donderdag treedt de Israëlische delegatie aan tijdens de tweede halve finale.

    De 68ste editie van het liedjesfestival wordt gekenmerkt door manifestaties tegen de oorlog in de Gazastrook. In Malmö verblijven het grootste aantal Palestijnen van het Scandinavische land.

    Woensdagnamiddag stopte het schip in Malmö om haar solidariteit met de 30.000 manifestanten te tonen die donderdag om de uitsluiting van Israël aan het festival zullen vragen. Zo'n 400 mensen stonden het schip op te wachten in een zeer familiale sfeer. Heel wat agenten in burger hebben zich rond de groep verzameld.

    Demonstranten met Palestijnse vlaggen op de kade kijken toe hoe de boot van de NGO 'Ship to Gaza' aanmeert in de haven van Malmö, Zweden, 8 mei 2024.Beeld ANP / EPA

    "Ze zijn welkom omdat ze naar Gaza zullen varen en solidair zullen zijn met het Palestijnse volk dat lijdt onder de bezetting en genocide in Gaza", zegt Yomn Kadoura, woordvoerder van een campagne tegen de Israëlische deelname aan het Eurovisie Songfestival.

    Jeannette Escanilla, voorzitter van Ship to Gaza Zweden, betreurde tegenover AFP dat "Zweden niet in staat was de deelname van Israël te voorkomen". "We zijn hier om onze steun te laten blijken en te tonen dat we aan de kant van de Palestijnen staan. We willen naar Gaza gaan om de blokkades te doorbreken."

  5. VS leveren voorlopig geen munitie meer aan Israël vanwege aanval op Rafah

    De Verenigde Staten hebben een levering van munitie aan Israël uitgesteld vanwege de geplande Israëlische aanval op Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Dat bevestigt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. Hij zegt dat de Amerikanen "nog geen definitief besluit" hebben genomen over wanneer de levering wel plaats zal vinden. Het uitstel van de levering is al sinds gisteren bekend, maar Austin is de eerste vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering die dat uitstel expliciet aan Rafah verbindt.

    De Israëlische regering dreigt al enkele maanden met een aanval op Rafah, volgens Israël het laatste bolwerk van Hamas op de Gazastrook. Gevreesd wordt dat zo’n aanval zal leiden tot een humanitaire ramp, omdat meer dan een miljoen Palestijnse vluchtelingen naar Rafah zijn getrokken. Ook de VS hebben Israël herhaaldelijk opgeroepen Rafah niet aan te vallen. 

    Het is voor het eerst dat de VS een wapenlevering aan Israël uitstellen. Het gaat om een lading zware munitie van een type dat Israël mogelijk zou kunnen gebruiken bij een aanval op Rafah.

    Daan de Vries

  6. Studentenprotest UGent nog niet voorbij: 'Onze eisen zijn niet ingewilligd'

    Studentenprotest UGent.Beeld ANP / EPA

    De bezetting van de UGent is nog niet voorbij, dat schrijft 'Het Nieuwsblad'. De bezetting zou initieel slechts drie dagen duren, maar de studenten zijn ontevreden over de reactie van de rector.

    “Na zeven maanden wachten is er nu wel een lijst van de Israëlische instellingen waarmee nog samengewerkt wordt, maar verder is er geen transparantie over de motivering”, verklaart een van de woordvoerders. 

    “Over het klimaatbeleid is helemaal nog geen reactie gekomen. Onze beide eisen zijn dus niet ingewilligd. Er is daarnaast nog steeds geen rechtstreekse communicatie geweest van de rector naar ons toe. Hoe lang we blijven, hangt van hem af.”

  7. Ziekenhuizen in zuiden van Gazastrook hebben nog voor drie dagen brandstof

    De ziekenhuizen in het zuiden van de Gazastrook hebben nog brandstof over voor drie dagen. Zonder brandstof en elektriciteit stoppen alle humanitaire operaties, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag.

    Het Israëlische leger voerde woensdag aanvallen uit op Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. De voorbije 48 uur hebben ongeveer 50.000 mensen Rafah verlaten.

    Voor de ziekenhuizen in de regio dreigt een catastrofe. "De ziekenhuizen in het zuiden van Gazastrook hebben nog brandstof voor drie dagen en dat betekent dat ze binnenkort niet meer functioneren", benadrukt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van de WHO. Die brandstof wordt voornamelijk gebruikt om de generatoren van stroom te voorzien en elektriciteit hebben ze nodig om te kunnen functioneren, zegt Ghebreyesus.

    Het Al-Najjar-ziekenhuis in Rafah functioneert volgens de WHO nog nauwelijks, onder meer door de aanhoudende gevechten en de militaire operatie van Israël in die omgeving. "Door de sluiting van de grenspost kunnen de Verenigde Naties (VN) geen brandstof aanvoeren. En zonder brandstof stoppen alle humanitaire operaties", aldus Ghebreyesus.

  8. Derde massagraf gevonden op terrein al-Shifaziekenhuis

    Reddingswerkers en medisch personeel zoeken naar lijken in het al Shifa-ziekenhuis in Gaza Stad op 8 april 2024. Beeld REUTERS

    Op het terrein van het al-Shifaziekenhuis in Gaza-Stad is een derde massagraf gevonden. Er zijn tot dusver 49 lichamen geborgen, meldt 'Al Jazeera' op basis van het door Hamas gecontroleerde bestuur van de Gazastrook.

    In het massagraf verwachten de autoriteiten nog tientallen extra lichamen te vinden. "We veroordelen in de duidelijkste bewoordingen de genocide en het voortdurende doden door de bezetters tegen ons Palestijnse volk", aldus de autoriteiten in een bericht op Telegram. "We houden de Amerikaanse regering, de internationale gemeenschap en de bezetters volledig verantwoordelijk voor deze massagraven en deze schaamteloze agressie."

    Het aantal gevonden massagraven in de Gazastrook stijgt daarmee naar zeven. Eerder werden al twee andere massagraven ontdekt op het terrein van al-Shifa, dat het grootste ziekenhuis van Gaza was. Er zijn ook drie massagraven aangetroffen in het Nassar-ziekenuis in Khan Younis en een in het Kamal Adwan-ziekenhuis in Beit Lahiya.

  9. UNRWA: Ongeveer 50.000 mensen weggevlucht uit Rafah voorbije 48 uur

    Palestinians travel in a donkey-drawn cart as they flee Rafah after Israeli forces launched a ground and air operation in the eastern part of the southern Gaza city, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, in Rafah, in the southern Gaza Strip May 8, 2024. REUTERS/Hatem KhaledBeeld REUTERS

    De voorbije 48 uur hebben ongeveer 50.000 mensen de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook verlaten. Dat meldt een medewerker van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) aan CNN.

    De Palestijnen in Rafah vluchtten sinds maandag, nadat het Israëlische leger tot een evacuatie had opgeroepen omdat het een groot grondoffensief plant. "Ze gaan naar Khan Younis, sommigen gaan naar het enkele kilometers verderop liggende Al-Mawasi-kamp en anderen naar Deir al Balah", aldus Scott Anderson van UNRWA.

    Het leger raadde de inwoners aan om naar het Al-Mawasi-kamp te gaan, maar volgens Anderson laat de infrastructuur daar te wensen over. Bovendien zijn daar al 400.000 mensen naartoe gevlucht. "Het is eigenlijk een zandgebied, dus er is geen rioleringsinfrastructuur, geen waterinfrastructuur. Er zijn geen wegen die er naartoe leiden", stelt hij.

    Mensen die vluchten naar Khan Younis, een stad die ook in het zuiden van de kuststrook ligt, zullen in een gebied terechtkomen dat volledig verwoest is door de oorlog, aldus Anderson. Hij benadrukte nog eens het belang van extra humanitaire hulp in het gebied.

  10. Israël komt belofte om meer humanitaire hulp toe te laten niet na volgens ngo's

    Een vrouw trekt een plank geladen met water en jerrycans in het Shati kamp voor Palestijnse vluchtelingen, op 7 mei 2024.Beeld AFP

    De Israëlische autoriteiten zijn hun beloften om de humanitaire toegang in Gaza te verbeteren niet nagekomen. Dat zeggen humanitaire actoren die actief zijn in de Gazastrook woensdag. 

    In een briefing verduidelijken humanitaire actoren die actief zijn in de Gazastrook de realiteit ter plaatse. "De Israëlische autoriteiten zijn hun beloften om de humanitaire toegang te verbeteren niet nagekomen", benadrukt Handicap International woensdag. De ngo's zien geen "significante verbetering bij de Israëlische autoriteiten in het verlichten van de enorme uitdagingen om levensreddende hulp te bieden aan een bevolking van 2,2 miljoen mensen die op de rand van hongersnood staat".

    Ze uiten ook hun bezorgdheid over de mogelijke sluiting van de grensovergang bij Rafah en de evacuatie van hulpverleners uit het gebied. "Staten moeten de militaire invasie van Rafah dringend bovenaan hun politieke agenda zetten en diplomatieke druk uitoefenen om de Israëlische regering ervan te weerhouden haar plannen door te zetten", zegt Handicap International.

  11. Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

    Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel in de Egyptische hoofdstad, aldus een Israëlische functionaris.

    De Israëlische regering stuurde dinsdag een delegatie naar Caïro. Die bestaat niet uit hoge functionarissen, omdat het jongste voorstel "niet geloofwaardig" zou zijn. Egypte treedt op als bemiddelaar bij de onderhandelingen tussen Hamas en Israël. Het land uitte dinsdag kritiek op Israël over het innemen van de grenspost Rafah, tussen Gaza en Egypte. De inname zou bedoeld zijn om de inspanningen in Caïro te ondermijnen.

    De strijdende partijen zijn al maanden in overleg over een wapenstilstand en de vrijlating van gijzelaars. Zij kunnen het onder meer niet eens worden over de duur van het bestand. Hamas wil dat er een einde komt aan de oorlog, terwijl Israël hoe dan ook wil doorgaan met zijn poging Hamas volledig uit te schakelen.

  12. Dodental in Gazastrook loopt op tot 34.844

    Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en de extremistische Palestijnse beweging Hamas op 7 oktober 2023 zijn in de Gazastrook al 34.844 mensen om het leven gekomen. Dat zegt het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid woensdag.

    De voorbije 24 uur zijn nog eens minstens 55 bijkomende doden gevallen, aldus het ministerie in een verklaring. In totaal vielen in zeven maanden oorlog ook 78.404 gewonden

    Een Palestijnse jongen tussen het puin na een Israëlische luchtaanval op Khan Younis.Beeld Photo News
  13. Israëlische militairen bezig met invallen in Oost-Rafah

    De Israëlische krijgsmacht (IDF) is bezig met invallen in het oosten van Rafah. Daarbij zijn meerdere mensen gedood, meldt de IDF op Telegram. De krijgsmacht spreekt zelf van een "precieze contraterreuroperatie".

    Militairen doen invallen in "specifieke gebieden" in de stad, aldus de IDF. "De voorbije dag hebben IDF-militairen bij verschillende confrontaties terroristen uitgeschakeld en terroristische infrastructuur ontdekt, evenals ondergrondse schachten op verschillende plekken in de oostelijke delen van Rafah."

    De Israëlische krijgsmacht is al langer bezig met aanvallen op Rafah. Daarbij werd dinsdag ook de belangrijke grensovergang ingenomen. Dat heeft internationaal tot veel kritiek geleid.

    Humanitaire organisaties waarschuwen dat een grootschalige invasie rampzalige gevolgen zou hebben voor de burgerbevolking van Rafah, die door het geweld en allerlei tekorten toch al in de knel zit. Een aantal landen zegt er om diezelfde reden op tegen te zijn, waaronder Israëls machtigste bondgenoot, de Verenigde Staten. Israël zegt dat de operatie noodzakelijk is, omdat er nog Hamasstrijders in het gebied zouden zitten.

    De IDF heeft naar eigen zeggen ook luchtaanvallen uitgevoerd op honderd doelen in de hele Gazastrook. Daarbij zouden "militaire gebouwen, observatieposten, lanceerposten en overige militaire infrastructuur" onder vuur zijn genomen.

  14. Qatar roept internationale gemeenschap op om 'genocide' in Rafah te voorkomen

    Qatar heeft de internationale gemeenschap woensdag opgeroepen tot actie om een "genocide" in Rafah te voorkomen, nu het Israëlische leger een grootschalig offensief lijkt te gaan starten in de stad waar momenteel zo'n 1,4 miljoen Palestijnse vluchtelingen verblijven.

    De Golfstaat, die optreedt als bemiddelaar in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, dringt in een communiqué aan op "een dringende internationale reactie om te voorkomen dat de stad wordt binnengevallen en er een misdaad van genocide wordt gepleegd".

    Het Israëlische leger voerde woensdag intussen de aanvallen op verschillende delen van de bezette Gazastrook nog verder op. Dat is onder meer het geval in Rafah, waar de strijdkrachten dinsdag al tanks inzetten en de controle over de grensovergang met Egypte overnamen.

    Doha uitte woensdag kritiek op die overname en voegde er aan toe de bombardementen op de stad "ten stelligste te veroordelen". De oproep van Qatar komt er op een moment dat bemiddelaars in Caïro gesprekken voeren over een bestand en over de vrijlating van Israëlische gijzelaars die op Palestijns grondgebied worden vastgehouden.

  15. Artsen zonder Grenzen: 'Mogelijk catastrofale gevolgen voor een meer dan miljoen mensen in Rafah'

    Wat zich momenteel ontvouwt in Rafah kan catastrofale gevolgen hebben voor de naar schatting meer dan een miljoen mensen die momenteel in het zuidelijkste gouvernement van Gaza opeengepakt zitten, waarschuwt Artsen zonder Grenzen. Hulporganisaties vrezen dat de humanitaire crisis verder zal toenemen. Voedsel, water en toegang tot medische zorg zijn al schaars.

    Maandag vaardigden Israëlische troepen een evacuatiebevel uit voor verschillende blokken in het oosten van Rafah, waardoor ongeveer 100.000 mensen gedwongen werden het gebied snel te verlaten en nergens veilig heen konden. “Die avond waren er hevige bombardementen in de oostelijke delen van de stad”, reageert Aurélie Godard, medisch teamleider Artsen zonder Grenzen in Gaza op de website van de organisatie.

    Het team is inmiddels begonnen met het ontslaan van patiënten uit het Rafah Indonesian Field Hospital en bereidt zich voor op een mogelijke evacuatie. “Onze patiënten en medewerkers moesten al negen zorginstellingen in de Gazastrook verlaten en sommigen van hen kwamen om toen ze vluchtten. De weinige veldhospitalen of alternatieve structuren die worden geïnstalleerd, zullen niet in staat zijn om de toestroom van gewonde patiënten aan te kunnen, bovenop de reguliere medische behoeften zoals bevallingen en chronische ziekten”, stelt Aurélie Godard.

    Artsen Zonder Grenzen-teams stellen een patroon vast van aanvallen op de gezondheidszorg en burgers, ook in zogenaamde ‘veilige zones’. Een grondoffensief zal het leveren van humanitaire hulp en het verlenen van medische zorg vrijwel onmogelijk maken. Rafah is een logistiek knooppunt voor hulpgoederen die via de grens met Egypte binnenkomen.

  16. ULB gaat klacht indienen voor geweld tijdens pro-Palestijnse bezetting

    De Université libre de Bruxelles (ULB) gaat klacht indienen na gewelddaden dinsdagavond in het kader van de pro-Palestijnse bezetting in een gebouw op de Solbosch-campus. Dat heeft rector Annemie Schaus woensdag gezegd in La Première op RTBF.

    Volgens het coördinatiecomité van Joodse organisaties (CCOJB) werd de voorzitter van de Union des étudiants juifs de Belgique (UEJB) geslagen en uitgescholden.

    "De veiligheidsdienst is meteen tussengekomen en de rust is teruggekeerd. Maar er zal klacht worden ingediend omdat er gewelddaden waren, met name tegen de voorzitter" van UEJB. "Dat kan ik niet tolereren", aldus Schaus.

    In de Verenigde Staten en in Europa (Parijs, Gent, Brussel, ...) vinden op verschillende universiteiten bezettingen plaats om de situatie in de Gazastrook aan te klagen. De activisten op de ULB laken dat "een genocide aan de gang is" en roepen de universiteit op om alle samenwerkingen stop te zetten met Israëlische universiteiten en bedrijven, "die participeren aan de systematische onderdrukking van het Palestijnse volk".

    Schaus herhaalde nog dat de acties niet werden aangevraagd of goedgekeurd, maar dat ULB de vrijheid van betoging respecteert, net als de bezorgdheden van de jongeren. De universiteit tolereert echter geen uitspattingen van geweld.

    De dialoog en de onderhandelingen tussen de universiteit en de manifestanten gaan voort. Een evacuatie van de manifestanten is niet voorzien.

    De ULB onderzoekt ook de conventies die met bepaalde Israëlische universiteiten werden gesloten. "Sommige daarvan zijn absoluut niet betwistbaar, slechts één werd opgeschort", aldus de rector nog.

    Beeld BELGA
  17. Ravage in wijk in Rafah door Israëlische luchtaanval

    Ondanks internationale druk lijkt Israël zijn offensief in Rafah te zijn begonnen. Maandagavond voerde het Israëlische leger meerdere luchtaanvallen uit op de stad, tot voor kort de enige stad in Gaza die grotendeels buiten schot was gebleven. Gisteren rolden Israëlische tanks de stad in, waar naar schatting 1,4 miljoen ontheemde Gazanen verblijven. Internationale regeringsleiders en ngo’s vrezen voor een humanitaire ramp.

    Persbureau Reuters heeft meerdere foto’s gepubliceerd van de ravage die is aangericht door een Israëlische luchtaanval op een woning in Rafah.

    Een woning in Rafah is volledig met de grond gelijkgemaakt door een luchtaanval. Beeld REUTERS
    Een Palestijns meisje met een baby in haar armen, te midden van meerdere lijkzakken.Beeld REUTERS
    Rouwende vrouwen naast het lichaam van een persoon, die volgens persbureau Reuters om is gekomen bij een Israëlische luchtaanval. Beeld REUTERS
    Beeld REUTERS

    Tom Kieft

  18. CIA-directeur spreekt vandaag met Netanyahu over staakt-het-vuren en invasie in Rafah

    De directeur van de CIA, Bill Burns, reist vandaag naar Israël voor een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, meldt een anonieme bron aan Reuters. De CIA-directeur zal daar vermoedelijk met Netanyahu praten over de mogelijkheden voor een staakt-het-vuren en de invasie in Rafah. Burns was de afgelopen dagen aanwezig bij onderhandelingen over een wapenstilstand in Caïro.

    Het bezoek van de CIA-directeur komt op het moment dat Israël aan zijn langverwachte offensief lijkt te zijn begonnen in Rafah, in het uiterste zuiden van de Gazastrook aan de grens met Egypte. Gisteren maakte het Israëlische leger bekend dat het de Palestijnse zijde van de grensovergang met Egypte heeft ingenomen. Ook heeft het de bewoners van de stad opgedragen te evacueren.

    Een offensief op Rafah ligt internationaal uiterst gevoelig. Europese regeringsleiders en de regering van de Amerikaanse president Joe Biden hebben er herhaaldelijk bij Israël op aangedrongen af te zien van een offensief op de stad. Vannacht werd bekend dat de Verenigde Staten een levering van zware munitie aan Israël – in elk geval tijdelijk – hebben stopgezet vanwege de zorgen over het offensief op Rafah.

    Rafah is tot dusver de enige stad in de Gazastrook die het Israëlische leger nog niet volledig is binnengedrongen, en biedt onderdak aan naar schatting 1,4 miljoen Palestijnen, van wie de meesten de oorlog in noordelijker plaatsen hebben moeten ontvluchten.

    Dat Israël Rafah is binnengevallen, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van westerse bondgenoten om het niet te doen, heeft twijfels doen rijzen over de levensvatbaarheid van de lopende onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Delegaties van Israël, Hamas, de VS, Qatar en Egypte ontmoeten elkaar vandaag weer Caïro in het kader van die gesprekken. Israël wees deze week een voorstel voor een staakt-het-vuren af dat door Hamas was geaccepteerd.

    Tom Kieft 

  19. Israël meldt heropening van grensovergang Kerem Shalom

    Israël heeft de grensovergang Kerem Shalom tussen de Gazastrook en Israël heropend voor de levering van humanitaire hulpgoederen. Dat stelt COGAT, de Israëlische instantie die toezicht houdt op de leveringen aan de Palestijnse gebieden.

    De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn al bij de grensovergang aangekomen, meldt COGAT. Die wagens mogen na een "grondige veiligheidsinspectie" de grens oversteken. Israël sloot de overgang zondag na een raketaanval van Hamas. De Palestijnse groepering had raketten afgevuurd op Israëlische militairen bij de grenspost. Vier militairen kwamen om het leven, tien anderen raakten gewond.

    Kerem Shalom is na Rafah de belangrijkste grensovergang voor de levering van voedsel, medicijnen en andere goederen aan Gaza. De grensovergang in Rafah is gesloten sinds de Israëlische krijgsmacht deze dinsdag innam.

  20. Zeker zeven doden en verschillende gewonden na Israëlische aanval in Gaza-Stad

    Bij een Israëlische luchtaanval in Gaza-Stad zijn zeker zeven mensen vermoord. Verschillende anderen raakten gewond, zo maakt een plaatselijk ziekenhuis bekend in de nacht van dinsdag op woensdag.

    De luchtaanval vond plaats op een appartement. Zeven leden van de familie al-Louh werden gedood in Gaza-Stad, in het noorden van de strook. Dat zegt het al-Ahli-ziekenhuis.

    Woensdagochtend werd ook melding gemaakt van beschietingen en bombardementen in het centrum en het zuiden van de Gazastrook, vooral in de regio Rafah.

  21. VS onderbraken levering munitie aan Israël om 'zorgen' over Rafah

    De Verenigde Staten hebben vorige week een levering van munitie aan Israël stopgezet. Israël kwam namelijk niet tegemoet aan de "bezorgdheid" van Washington in verband met plannen voor een grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei een hoge Amerikaanse functionaris dinsdag.

    "We hebben vorige week de levering van een wapenzending opgeschort. Deze bestaat uit 1.800 bommen van 907 kilogram en 1.700 bommen van 226 kilogram", zei de regeringsfunctionaris, die anoniem wenste te blijven.

    De beslissing werd genomen op een moment dat Washington zich verzet tegen een groot offensief van Israëlische troepen in Rafah. Washington heeft duidelijk gemaakt geen voorstander te zijn van een offensief zonder een geloofwaardig plan om de burgers daar te beschermen. Joe Biden "herhaalde maandag zijn duidelijke standpunt" tegenover de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

    Israëlische en Amerikaanse functionarissen hebben alternatieven besproken, maar "de discussies zijn nog gaande en hebben onze zorgen niet volledig weggenomen", aldus de hoge Amerikaanse functionaris. Hij voegde toe dat Washington "bijzonder gefocust" was op het gebruik van de zwaardere bommen "en de impact die ze kunnen hebben in dichtbevolkte stedelijke omgevingen zoals we hebben gezien in andere delen van Gaza". Er loopt ook een onderzoek naar andere wapentransfers, waaronder het gebruik van precisiebommen.

  22. Tijdelijke pier voor kust Gaza gereed maar nog niet in gebruik

    De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is afgerond, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De tijdelijke haven is bedoeld voor de levering van humanitaire hulp aan mensen in de Gazastrook, maar door slechte weersomstandigheden kan de pier nog niet worden geïnstalleerd en in gebruik genomen.

    De twee delen van de kunstmatige pier zijn nu af en moeten naar hun definitieve locatie worden verplaatst, zegt Pentagon-woordvoerster Sabrina Singh. Krachtige wind veroorzaakt echter golven en deining, waardoor dit nog te gevaarlijk is. De pier bevindt zich momenteel in de haven van Ashdod in Israël.

    Volgens het Pentagon kost de aanleg zeker 320 miljoen dollar (299 miljoen euro). De Amerikaanse militairen zetten tijdens de operatie geen voet aan de grond in de Gazastrook.

    Beeld via REUTERS
  23. Betogers vallen UNRWA-hoofdkwartier in Oost-Jeruzalem aan

    Een groep Israëlische betogers heeft het hoofdkwartier van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in Oost-Jeruzalem aangevallen. Dat meldt Philippe Lazzarini, het hoofd van het agentschap, op X.

    Eerder had een Israëlisch gemeenteraadslid opgeroepen om te protesteren tegen UNRWA in Oost-Jeruzalem. Het protest vond dinsdag plaats, "onder het toeziend oog van de Israëlische politie", aldus Lazzarini: "Dit heeft niets te maken met vrije meningsuiting. Van gastlanden, in dit geval Israël, wordt verwacht dat ze te allen tijden de gebouwen, operaties en medewerkers van de Verenigde Naties beschermen."

    Israël heeft de grensovergang in Rafah, in het zuiden van de strook, ingenomen en op die manier de Gazastrook afgesloten van dringende noodhulp.

    Twitter bericht wordt geladen...

  24. 'Alle partijen bereid tot nieuwe gesprekken wapenbestand'

    Alle partijen in het Israëlisch-Palestijns conflict zijn bereid om opnieuw rond de tafel te zitten om te onderhandelen over een wapenstilstand. Dat meldt 'Al-Qahera News', de Egyptische zender die dicht bij de inlichtingendiensten staat, dinsdagavond.

    In de Egyptische hoofdstad Caïro vinden nog steeds onderhandelingen plaats tussen Israël en een delegatie van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet eerder verstaan dat een Israëlische delegatie in Caïro is om te onderhandelen over een ontwerpakkoord dat een staakt-het-vuren moet bewerkstelligen in de Gazastrook.

    Tegelijk kondigde het Israëlische leger aan dat het de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, had ingenomen. Israëlische speciale eenheden zouden de omgeving uitkammen.

    Egypte waarschuwde Israël dinsdagavond voor de gevaren van een escalatie van het conflict als het land Rafah verder aanvalt. Caïro zegt klaar te zijn voor alle "mogelijke scenario's".

  25. Hamas executeert drie vermeende collaborateurs in Rafah

    Leden van de militaire arm van terreurorganisatie Hamas hebben dinsdag in het westen van de stad Rafah in de Gazastrook drie Palestijnen geëxecuteerd. Zij werden beschuldigd van samenwerking met Israël.

    De Al Qassam-brigade, de militaire arm van Hamas, gaf geen verdere details vrij over de executie van de drie mannen. Israëlische troepen waren dinsdagavond opgerukt naar het oostelijke deel van de stad Rafah.

    Dinsdag raakte bekend dat een delegatie van Hamas "binnenkort zal vertrekken vanuit Doha naar Caïro (...) om te onderhandelen over een staakt-het-vuren", aldus een leider.

  26. VN eist onmiddellijke heropening van grensposten van Rafah en Kerem Shalom

    De grensposten van Rafah en Kerem Shalom moeten onmiddellijk weer worden geopend door Israël zodat er opnieuw hulpgoederen naar Gaza kunnen. Dat heeft VN-secretaris-generaal Antonio Guterres dinsdag gezegd. Hij riep de Israëlische regering ook op om "de escalatie te stoppen".

    "De sluiting van de grensovergangen van Rafah en Shalom is bijzonder nefast voor de humanitaire situatie die voordien al hopeloos was. Ze moeten onmiddellijk weer open", hekelde Guterres.

    Vrachtwagens met Israëlische militaire voertuigen nabij de grensovergang in Rafah.Beeld ANP / EPA

    Kerem Shalom, de belangrijkste grensovergang voor humanitaire hulp naar Gaza, werd zondag door Israël gesloten na raketaanvallen van Hamas. Het Israëlische leger nam vervolgens dinsdag ook de controle over de grensovergang van Rafah, aan de Egyptische grens, over waardoor er geen humanitaire hulp meer tot in de bezette Gazastrook raakt.

    "Ik roep de Israëlische regering op om de escalatie te stoppen en constructief deel te nemen aan de lopende diplomatieke gesprekken", voegde Guterres eraan toe. Hij drong er voorts bij Israël en Hamas op aan om blijk te geven van "politieke moed" opdat er een akkoord over een bestand kan worden gesloten. "Hebben we al niet genoeg gezien, na meer dan 1.100 Israëli's die bij de aanval van Hamas op 7 oktober werden gedood, na meer dan 34.000 Palestijnen die in Gaza werden gedood", vroeg hij, "hebben al niet genoeg burgers geleden onder dood en destructie?".

    De VN-secretaris-generaal waarschuwde tot slot andermaal voor een offensief in Rafah. "Zelfs de beste vrienden van Israël zijn duidelijk: een aanval op Rafah zou een strategische vergissing, politieke ramp en humanitaire nachtmerrie zijn", klonk het.

  27. Grote zorgen om Israëlische aanval op Rafah bij internationale organisaties

    Meerdere internationale hulporganisaties uiten hun zorgen over het Israëlische offensief in Rafah. Zij wijzen op de humanitaire crisis die dreigt, nu Israël belangrijke grensovergangen tussen Egypte en Gaza heeft gesloten. De VN zegt dat medewerkers de toegang werd geweigerd bij de grensovergang in Rafah. Het zijn de enige toegangspoorten voor de broodnodige humanitaire hulp aan de Palestijnen.

    ‘De twee verkeersaders om hulpgoederen in Gaza te krijgen, zijn afgekneld’, zei een woordvoerder van VN-mensenrechtenbureau Ocha. Volgens hem beschikken hulporganisaties op de Gazastrook over zeer beperkte voorraden aan humanitaire goederen, omdat de Gazanen er meteen gebruik van maken.

    Zo is er volgens de woordvoerder nog maar voor één dag aan brandstof op voorraad, die nodig is voor humanitaire operaties in de regio. ‘Als er voor een aanzienlijke tijd geen brandstof meer binnenkomt, zou dat een hele effectieve manier zijn om de humanitaire operatie ten grave te brengen.’

    Via de noordelijke grensovergang Erez komen er nog wel wat hulpgoederen binnen, maar volgens VN-organisaties is het onvoldoende. Bovendien is het lastig deze naar Rafah te brengen, omdat hulpkonvooien dan actieve gevechtszones moeten doorkruisen. ‘Erez zal gewoonweg niet genoeg zijn’, zei een woordvoerder van Unicef. ‘Als de poort van Rafah voor langere tijd gesloten blijft, is het moeilijk voor te stellen hoe een hongersnood in Gaza kan worden voorkomen.’

    Een uitspraak van een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie toont aan hoe nijpend de situatie is. Volgens hem kunnen in de distributie van hulpgoederen geen uitzonderingen gemaakt worden voor zieke en gewonde Palestijnen.

    Jasper Daams

  28. Minister Gennez dringt bij Europese collega’s aan om steun aan UNRWA te hervatten en wapenexport naar Israël te stoppen

    Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit).Beeld Photo News

    Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) pleit bij Europese collega's, in naam van het Belgisch voorzitterschap, op de Raad van ministers van Ontwikkelingssamenwerking voor het opnieuw volledig hervatten van ontwikkelingshulp voor de Palestijnse gebieden en financiering voor UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen.

    Deze raad komt op een kritiek moment. Duizenden mensen zweven op de rand van de hongerdood in het noorden van Gaza, zegt Gennez. Het minste wat we kunnen doen is ervoor zorgen dat de belangrijkste humanitaire organisatie in de regio, UNRWA, zijn werk kan voortzetten.

    Een deel Europese steun voor UNRWA  zo'n 50 miljoen euro  werd reeds gestort aan het VN-agentschap. Een deel wordt echter tegengehouden in afwachting van de uitkomst van onafhankelijk onderzoek na beschuldigingen van de Israëlische regering. Volgens Israël hebben medewerkers van UNRWA banden met Hamas en waren ze betrokken bij de aanval van Hamas tegen Israël op 7 oktober.

    “België heeft die beschuldigingen zeer ernstig genomen, zegt Gennez. Het Colonna-rapport is echter duidelijk: er zijn geen bewijzen dat UNRWA banden heeft met de terroristische organisatie Hamas. De veiligheidsscreening voor het personeel was al robuust, en zal nu verder versterkt worden.

    Daarom pleit Gennez voor het uitbetalen van de resterende 32 miljoen euro aan de VN-organisatie. Maar ook de resterende lidstaten van wie de hulp nog opgeschort is, moeten dringend hervatten, klinkt het.

    Gennez vraagt haar Europese collega's ook om de levering van wapens aan Israël te stoppen. “Europa is een van de grootste humanitaire donoren in Palestina en Gaza – maar de beste manier om de humanitaire situatie onmiddellijk te verbeteren is dat het geweld stopt.

  29. Egypte veroordeelt Israëlisch offensief in Rafah

    Egypte heeft de Israëlische aanval op Rafah veroordeeld. Dat meldt persbureau Reuters. Het buurland van zowel Israël als Gaza waarschuwt dat de aanval de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren in gevaar brengt.

    Vanochtend sloot Israël de belangrijke grensovergang tussen Gaza en Egypte bij Rafah, waardoor er geen humanitaire hulp meer doorheen kan komen. De overgang was als enige niet in handen van Israël. Volgens het Israëlische leger was de overname van de grensovergang nodig vanwege de ‘terroristische acties’ die er plaatsvonden.

    Beeld AFP

    Na een overeenkomst tussen Israël en Egypte in 2007 viel de overgang bij Rafah onder Egyptisch gezag. Alle goederen die via de grensovergang naar Gaza gingen, moesten wel eerst goedkeuring krijgen van Israël. Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza was de grensovergang cruciaal voor de toevoer van humanitaire hulpgoederen, omdat Israël de eigen toegangspoorten met Gaza had gesloten.

    Jasper Daams

  30. Israëlische delegatie naar Caïro voor onderhandelingen

    Een Israëlische delegatie zal vandaag afreizen naar de Egyptische hoofdstad Caïro om onderhandelingen te voeren met Hamas. Dat zegt een Israëlische functionaris aan persagentschap Reuters.

    Voor Israël is het huidig voorstel onaanvaardbaar. Het voorstel van Hamas zou inhouden dat er in ruil voor de vrijlating van gijzelaars een staakt-het-vuren komt dat het einde van de oorlog inluidt. Voor de Israëlische regering is het cruciaal dat Hamas verslagen wordt. Israël wil een tijdelijke gevechtspauze om nadien de aanvallen verder te kunnen zetten. 

    Aan Israëlische zijde klinkt er weinig enthousiasme over de huidige onderhandelingen. Deze delegaties bestaat uit afgezanten op middenniveau. Als er een geloofwaardige deal in het verschiet lag, zouden de opdrachtgevers de delegatie leiden, zegt de functionaris aan Reuters.

  31. Israël ontzegt VN de toegang tot grensovergang bij Rafah

    Israël heeft de VN de toegang ontzegd tot de grensovergang bij Rafah in de Gazastrook. Dat heeft een woordvoerder van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) dinsdag gezegd.

    We zijn momenteel niet fysiek aanwezig bij de grensovergang bij Rafah omdat de Israëlische overheidsdienst Cogat, die verantwoordelijk is voor contacten met de Palestijnen en voor humanitaire hulp, ons de toegang tot dit gebied heeft ontzegd. De grensovergang in Rafah is de belangrijkste voor humanitaire hulp, vertelde Jens Laerke tijdens een reguliere persbriefing in Genève.

    Een Palestijnse jongen bekijkt de schade na een Israëlische luchtaanval op Rafah. Beeld AFP
  32. Israëlische minister: ‘Zonder gijzelaars zou Hamas al verpletterd zijn’

    De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, schrijft op X dat de militaire operatie in Rafah als doel heeft om gijzelaars te bevrijden en Hamas verslaan. Katz zegt bovendien dat indien Hamas geen gijzelaars zou hebben Israëlische troepen Hamas al verpletterd zouden hebben. 

    Het overtuigingsproces op het politiek vlak wordt steeds moeilijker, schrijft Katz.  Maar ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze heroïsche soldaten hun orders kunnen uitvoeren.

    Israel Katz.Beeld AFP
  33. Hamas vuurt raketten af op Israëlisch leger bij Kerem Shalom

    Hamas heeft opnieuw raketten afgevuurd op Israëlische militairen bij de grensovergang Kerem Shalom. Een eerdere aanval leidde tot de sluiting van de belangrijke overgang tussen Israël en de Gazastrook.

    De gewapende tak van Hamas verklaart een aanval te hebben uitgevoerd op een samenkomst van vijandelijke militairen. Luchtalarmen zijn volgens Israëlische media afgegaan. De Israëlische krijgsmacht (IDF) bevestigt dat raketten zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook, zonder te melden of deze schade hebben veroorzaakt.

    De Israëlische positie bij de grensovergang werd zondag getroffen door raketten van Hamas. Daarbij kwamen vier militairen om het leven. Tien anderen raakten gewond, van wie drie ernstig. De grensovergang is sindsdien dicht. Kerem Shalom is belangrijk voor de levering van voedsel, medicijnen en andere humanitaire hulp aan de Gazastrook.

  34. Israël verspreidt beeld van grensovergang Rafah

    Het Israëlische leger heeft een foto verspreid van de grensovergang van Rafah - tussen Gaza en Egypte. Het Israëlische leger heeft de controle overgenomen over de Gazaanse kant. Volgens Israël werd de grensovergang gebruikt voor terreurdoeleinden

    Beeld via REUTERS
  35. Josep Borrell: 'Offensief Israël zal tot veel burgerslachtoffers leiden'

    Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de EU, vreest dat het Israëlische offensief in Rafah tot veel burgerslachtoffers zal leiden. Dat zegt Borrell op dinsdag. Er zijn geen veilige zones in Gaza.

    Het offensief is weer begonnen, ondanks alle verzoeken van de internationale gemeenschap, de VS, de lidstaten van de Europese Unie, iedereen die (de Israëlische premier, red.) Netanyahu vraagt om niet aan te vallen, zegt Borrell. 

    De Palestijnse militante groep Hamas stemde maandag in met een voorstel door bemiddelaars voor een staakt-het-vuren in Gaza, maar de Israël zegt dat de voorwaarden niet aan zijn eisen voldoen. 

    Josep Borrell.Beeld ANP / EPA
  36. ▶ Israël neemt Palestijnse zijde van grensovergang Rafah in: 'Twintig terroristen gedood'

     De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah ingenomen. Militairen hebben het gebied operationeel onder controle en militairen doorzoeken het gebied, aldus de IDF. Ook de grensovergang bij Kerem Shalom is dicht.

    De IDF zegt dat in het oosten van Rafah een contraterreuroperatie werd uitgevoerd. De krijgsmacht stelt aanwijzingen te hebben dat de grensovergang gebruikt werd voor terreurdoeleinden. Er zouden drie tunnels gevonden zijn en er werden zo'n twintig terroristen gedood, schrijft de IDF op Telegram.

    Rafah ligt in het zuiden van Gaza, aan de grens met Egypte. Het is de belangrijkste aanvoerroute voor hulpgoederen en voedsel. De Gazaanse grensautoriteit bevestigt dat de overgang dicht is en dat er Israëlische tanks staan. Bronnen bij humanitaire organisaties zeggen tegen persbureau Reuters dat de aanvoer van hulpgoederen via Rafah stilligt.

    Israël lijkt zich ook voor te bereiden op een grootschalige aanval op de stad. Inwoners in delen van de stad hebben opdracht gekregen te vertrekken.

    Video wordt geladen...

  37. In beeld: Palestijnen verlaten Rafah

    Beeld Photo News
    Beeld Photo News
    Beeld Photo News
  38. Dodental loopt op door aanhoudende bombardementen op Rafah: minstens twaalf doden

    Bij aanhoudende Israëlische aanvallen zijn in de nacht van maandag op dinsdag minstens twaalf mensen gedood in de stad Rafah, in het zuiden van Gaza. Dat melden Palestijnse media. Bij een Israëlische aanval op een huis in het oosten van Rafah kwamen vier mensen om het leven, meldt het Palestijnse Informatiecentrum.

    Het Israëlische leger beweert dat het Hamas-doelen in de stad treft, maar volgens de Palestijnen worden daarbij onschuldige burgers geraakt. Zo zouden drie mensen, onder wie een kind, zijn gedood bij een aanval op een huis in het westen van Rafah.

    Eerder vannacht maakte een plaatselijk ziekenhuis al bekend dat er vijf doden en een onbekend aantal gewonden waren binnengebracht na een aanval op een huis in Rafah

  39. Israëlische tanks rukken op naar grensovergang bij Rafah

    Het Israëlische leger is in actie gekomen om in de komende uren de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah tussen Egypte en Gaza te veroveren, melden Palestijnse media.

    De grensovergang bij Rafah, in het uiterste zuiden van de Gazastrook, is een belangrijk toegangspunt voor humanitaire hulp in Gaza. Meer dan een miljoen ontheemde Palestijnen schuilen in de stad. Israël zegt dat het oostelijke deel van de stad een strategische plek is voor Hamas.

    Beelden van de luchtaanvallen op Rafah die door Palestijnse bronnen zijn verspreid. De beelden konden niet onafhankelijk geverifieerd worden.Beeld RV

    De Israëlische strijdkrachten zijn maandagavond ook opgetrokken naar de grensovergang Kerem Shalom. Palestijnse media berichten dat Israëlische tanks de grensovergang naar Gaza beschoten vanaf een afstand van 200 meter. De grensovergang ligt op ongeveer drie kilometer van Rafah.

    Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandagavond unaniem besloten door te gaan met het gepland grondoffensief in Rafah. Israël heeft ongeveer 100.000 Palestijnen opgedragen om Rafah om veiligheidsredenen te verlaten. Zij moeten naar het Al Mawasi-gebied nabij de kust gaan.

  40. Lokaal ziekenhuis meldt zeker vijf doden na aanvallen op Rafah

    Bij de Israëlische aanvallen op Rafah, in het zuiden van Gaza, zijn minstens vijf mensen gedood. Volgens een plaatselijk ziekenhuis zijn maandag naast de vijf doden ook verschillende gewonden het ziekenhuis binnengebracht.

    Volgens getuigen en Palestijnse veiligheidsbronnen is het gebied momenteel het toneel van intensieve Israëlische militaire aanvallen.

  41. Israël voert zware bombardementen uit boven Rafah

    Israël heeft maandagavond zware bombardementen uitgevoerd boven Rafah, meldt een lokale journalist van AFP. Volgens de journalist vielen 30 minuten lang onafgebroken bommen op de stad in het zuiden van Gaza.

    Ook heeft Israël een oproep herhaald aan inwoners van Rafah om de stad te verlaten, omdat het naar eigen zeggen een grondoperatie voorbereidt. "We roepen de bewoners vanavond op om te evacueren", zei de woordvoerder van het leger, Daniel Hagari. Hij zei ook dat Israëlische vliegtuigen maandag al 50 terreurdoelen hadden geraakt in de buurt van Rafah.

    De timing is opvallend omdat eerder maandag Hamas akkoord is gegaan met een voorstel voor een staakt-het-vuren. Dat werd mede onderhandeld door Egypte en Qatar. Israël heeft nog niet op dat voorstel gereageerd, al zei een woordvoerder van het leger in een eerste reactie dat Israël "elk voorstel serieus bekijkt" en dat alle mogelijkheden worden onderzocht om de gijzelaars vrij te krijgen. 

  42. Jordaanse koning vreest voor nieuw bloedbad Rafah

    De Jordaanse koning Abdallah II heeft maandag in Washington de internationale gemeenschap opgeroepen om alles te doen om "een nieuw bloedbad" te vermijden in Rafah. Momenteel voert het Israëlische leger bombardementen uit op de stad in het zuiden van de Gazastrook.

    Tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis waarschuwde Abdallah II dat "een Israëlische aanval op Rafah, waar 1,4 miljoen Palestijnen verblijven die ontheemd raakten door de oorlog, dreigt te ontaarden in een nieuw bloedbad", zo valt te lezen in een persbericht van de Jordaanse ambassade in de VS.

    Eerder zei de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi al dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de totstandkoming van een wapenstilstand in de Gazastrook in gevaar brengt door Rafah te bombarderen.

    "Er zijn enorme inspanningen geleverd om tot een uitwisselingsovereenkomst te komen die gijzelaars zal vrijlaten en een staakt-het-vuren zal bewerkstelligen", schrijft Safadi op X. "Hamas heeft een aanbod gedaan. Als Netanyahu echt een deal wil, dan zou hij nu serieus in onderhandeling zijn over het aanbod. In plaats daarvan brengt hij de deal in gevaar door Rafah te bombarderen."

    Twitter bericht wordt geladen...

  43. Bombardementen gemeld in Rafah

    Het Israëlische leger heeft maandagavond bombardementen uitgevoerd uit op het oosten van de stad Rafah, dat meldt persbureau AFP. Eerder had Hamas aangekondigd in te stemmen met een voorstel tot een staakt-het-vuren. Israël ging daar echter niet mee akkoord.

    Het Israëlisch leger bevestigt in een kort statement dat het maandagavond "gerichte aanvallen uitvoert op doelen van Hamas" in het oostelijke deel van Rafah. Verdere details zouden later nog volgen.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Het Israëlische leger had maandagavond de oproep herhaald om inwoners van de oostelijke wijken van Rafah, het laatste bolwerk van Hamas, te evacueren met het oog op een nakend grondoffensief.

  44. Israël en VS ‘bestuderen’ de instemming van Hamas met voorstel voor staakt-het-vuren

    Volgens Hamas bevat het voorstel voor een staakt-het-vuren waar het mee heeft ingestemd drie fases van 42 dagen. In die fases worden gijzelaars vrijgelaten en trekt Israël zich volledig terug uit Gaza, meldt de Qatarese nieuwszender Al Jazeera op basis van bronnen binnen Hamas.

    Het Israëlische leger zegt dat de reactie van Hamas nu wordt bestudeerd: "We onderzoeken elk antwoord en elke reactie zo serieus mogelijk", aldus woordvoerder Daniel Hagari tegen persbureau Reuters. De VS geven aan de reactie van Hamas in de komende uren met "partners in de regio" te bespreken.

    Het is onduidelijk hoe het voorstel waar Hamas akkoord mee is zich verhoudt tot de Israëlische eisen. Israël zou ook een bestand voorstaan dat bestaat uit drie fases, maar mogelijk verschillen de details over wat er in die fases moet gebeuren.

    Israëlische bronnen zeggen dat het voorstel waar Hamas het over heeft niet hetzelfde voorstel is waarover Israël tien dagen geleden overeenstemming bereikte met Egypte. Andere diplomatieke bronnen zeggen tegen de Israëlische krant Haaretz dat de twee voorstellen in essentie weinig van elkaar verschillen.

    Vanuit het Israëlische kabinet is het tot nu toe stil, op een reactie na van de extreem-rechtse minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben Gvir. Hij heeft het op X over "spelletjes van Hamas" en vindt dat een offensief in Rafah onmiddellijk moet beginnen. De opstelling van de extreem-rechtse flank van het Israëlische kabinet bemoeilijkt de onderhandelingen al tijden: als premier Netanyahu akkoord gaat met een staakt-het-vuren, riskeert hij zijn kabinet op te blazen.

    Joram Bolle

  45. Israël niet akkoord met voorstel voor een staakt-het-vuren

    Persbureau Reuters meldt op basis van een anonieme Israëlische functionaris dat Hamas "een afgezwakt" Egyptisch voorstel heeft goedgekeurd dat voor Israël onaanvaardbaar is. De functionaris voegde eraan toe dat het voorstel "verstrekkende" conclusies bevatte die Israël niet kan steunen.

    Eerder liet Hamas de Egyptische en Qatarese bemiddelaars weten hun voorstel voor een staakt-het-vuren te accepteren.  "De bal ligt nu in het kamp van Israël, omdat het de keuze heeft tussen het accepteren van het bestand of het tegenwerken ervan", aldus een Hamas-functionaris in een statement.

    Persbureau AFP meldt dat er in Rafah al opgetogen gereageerd werd op het nieuws. Zo zou er sprake zijn van feestvierende Palestijnen op straat. 

    Wat er in het voorstel staat, is nog altijd onduidelijk. Hamas laat daar in zijn verklaring niets over los. Bemiddelaars Egypte en Qatar hebben nog niet op Hamas gereageerd en ook van Israëlische zijde is er nog geen officiële reactie.

    Hoe dan ook lijkt de aankondiging van Hamas druk te zetten op Israël in het licht van het ophanden zijnde offensief in Rafah. Vandaag gaf Israël het bevel om delen van de stad te evacueren. 

    In Rafah werd al opgetogen gereageerd op het nieuws dat Hamas akkoord ging met een voorstel voor een staakt-het-vuren.Beeld REUTERS
  46. Hamas meldt dat het instemt met Egyptisch-Qatarees voorstel voor staakt-het-vuren, over inhoud niks bekend

    Hamas zegt akkoord te zijn met een voorstel voor een staakt-het-vuren dat bemiddelaars Egypte en Qatar op tafel hebben gelegd. Volgens een verklaring van de militante groepering heeft politiek leider Ismail Haniyeh dat aan de premier van Qatar laten weten.

    Het is onduidelijk op welk voorstel Hamas precies doelt. Vorige week vonden in Caïro gesprekken plaats over een staakt-het-vuren. Israël wil 33 gijzelaars vrij krijgen in ruil voor een gevechtspauze van zo’n zes weken. Hamas stond tot nu toe op het standpunt dat een staakt-het-vuren een einde moet maken aan de oorlog en dat Israël zich volledig moet terugtrekken uit Gaza.

    Het is niet bekend of Hamas die eisen nu heeft laten vallen; de korte verklaring van Hamas zegt alleen dat er een Egyptisch-Qatarees voorstel is geaccepteerd zonder uit te weiden over de inhoud. Of Israël dit voorstel steunt is daarom ook nog niet duidelijk.

    (Joram Bolle)

  47. Israël voert bombardementen op twee wijken in Rafah op

    Het Israëlische leger heeft maandag zijn bombardementen op twee wijken in Rafah opgevoerd. De Israëlische lucht- en artilleriebeschietingen "zijn sinds zondagavond aan de gang en zijn sinds vanochtend geïntensiveerd", verklaarde Ahmed Redwan, een woordvoerder van de Palestijnse civiele verdediging. 

    Eerder vandaag is Israël begonnen met de verplaatsing van de inwoners van Rafah. De Israëlische strijdkrachten (IDF) zeggen burgers in het oosten van Rafah "aan te moedigen" naar een nabijgelegen "humanitair gebied" te vertrekken. Op de oproep volgt vermoedelijk een grootschalig grondoffensief in de zuidelijke stad in de Gazastrook.

    Er zijn op dit moment nog zo'n 1,2 miljoen mensen in Rafah, van wie ongeveer de helft kinderen. 

    Palestijnse burgers ontvluchten de oostelijke delen van Rafah.Beeld REUTERS
  48. Man roept op tot vertrek Netanyahu tijdens herdenking Holocaust

    Een man heeft in Israël een herdenkingsceremonie voor de slachtoffers van de Holocaust verstoord door op te roepen tot het vertrek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Israëlische krant Haaretz schrijft dat de premier op het punt stond een krans te leggen. "Hoeveel signalen zijn er nodig voordat een premier naar huis gaat?", riep de man onder meer.

    De herdenking van dit jaar wordt overschaduwd door de oorlog in de Gazastrook. Netanyahu zei in aanloop naar de herdenkingsdag dat Israël zichzelf moet beschermen als dat nodig is. "Tijdens de verschrikkelijke Holocaust stonden belangrijke leiders aan de zijlijn. De eerste les van de Holocaust is daarom: als wij onszelf niet verdedigen, zal niemand anders ons verdedigen", zo verklaarde hij.

    Benjamin Netanyahu tijdens de herdenkingsceremonie.Beeld REUTERS
  49. Ook op universiteiten Oxford en Cambridge pro-Palestijns protest

    Ook op de prestigieuze Britse universiteiten van Oxford en Cambridge houden studenten pro-Palestijnse demonstraties. Ze zetten tentenkampen op uit protest tegen de Israëlische oorlog in de Gazastrook, melden de krant The Telegraph en de nieuwszender Sky News.

    De studenten schrijven op X dat ze "weigeren toe te kijken" terwijl de universiteit "Israëls genocide op de Palestijnen in Gaza steunt". Een Joodse studentenorganisatie is ontstemd over de protesten en vraagt de universiteiten om de "antisemitische haat" op de campussen te stoppen.

    De studentenprotesten begonnen in de Verenigde Staten, maar breidden zich wereldwijd uit. In het Verenigd Koninkrijk werd ook al op onderwijsinstellingen in onder meer Bristol en Leeds geprotesteerd.

  50. Lahbib: België zal toetreding van Palestina tot VN steunen

    België zal de resolutie steunen die het mogelijk maakt om Palestina te erkennen als volwaardig lid van de Verenigde Naties. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib maandag gezegd tijdens een ontmoeting met Riyad al-Maliki, de speciale gezant van de Palestijnse president Mahmoed Abbas.

    "De stemming vindt deze week plaats, op 10 mei. Het is belangrijk dat de Europese Unie dit historisch moment niet mist. België wil deze resolutie mee indienen en steunen", zegt Lahbib. "We zullen de afspraak met de geschiedenis niet missen."