“Onderweg? Gsm weg”: Antwerpse politie lanceert campagne om jongeren te wijzen op gevaren van afleiding achter het stuur

Antwerpen -

“Je kan je maar op één ding focussen als je rijdt”. Met die boodschap lanceert de Antwerpse politie een nieuwe verkeerscampagne. Ze wijzen daarmee op de gevaren van afleiding achter het stuur. Niet enkel in de wagen, maar ook op de fiets of de step.

De gsm gebruiken. Eten tijdens het rijden. Make-up opbrengen. Iets uit je tas halen. De lijst van mogelijke afleidingen in het verkeer die aan de basis liggen van mogelijke verkeersongevallen is lang, maar gevaarlijk. De Antwerpse politie schrijft hiervoor jaarlijks vele duizenden boetes uit, wat erop wijst dat er nog heel wat bestuurders zich laten afleiden tijdens het rijden.

“Zeker jongeren, maar ook andere weggebruikers, denken vaak dat ze meerdere dingen tegelijkertijd kunnen. Ze kijken bijvoorbeeld tv en scrollen ondertussen op hun gsm. Ook op de fiets, e-step, brommer of in de wagen, laten ze zich te vaak afleiden”, zegt de Antwerpse politie, die daarom met een nieuwe verkeerscampagne komt.

Naast affiches in het straatbeeld zullen de komende tijd verschillende filmpjes opduiken. Daarin waarschuwen drie influencers, onder wie comedian William Boeva, voor de gevaren van afleiding in het verkeer. “Wie zich laat afleiden tijdens het rijden, riskeert veel sneller een ongeval. Zelfs voetgangers brengen zichzelf in gevaar wanneer ze tijdens het oversteken enkel aandacht hebben voor hun telefoon”, aldus de politie.

“De campagnes zullen vanaf maandag 22 april online en in het Antwerpse straatbeeld te zien zijn. Bovendien werkte de politie samen met het programma Factcheckers voor een aflevering waarin specifiek aandacht wordt besteed aan de risico’s van afleiding achter het stuur”, zegt de politie nog. Eerder dit jaar besteedde de Vlaamse Stichting Verkeerskunde al aandacht rond het thema, in samenwerking met Pommelien Thijs.

© Politie Antwerpen

© Politie Antwerpen

(jtp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners