VOORBESCHOUWING. Een uitgelezen kans voor Tim Merlier, áls hij weer top is: sprinters aan zet aan de Adriatische Zee

De Giro is officieel halfweg en completeert in een etappe van meer dan tweehonderd kilometer de oversteek van de Tyrreense naar de Adriatische kust. Ook de snelle mannen van het peloton zitten halverwege: in Francavilla al Mare komt het behoudens ongelukken tot een massasprint. De vierde sprintkans van zeven in totaal.

Jan-Pieter de Vlieger

Kort:

Start: om 12.05 uur

Aankomst: rond 17.15 uur

Afstand: 207 kilometer

Het parcours:

De etappe begint met een ongecategoriseerde klim, naar San Bartolomeo in Galdo. Een geografisch noodzaak, want startplaats Foiano di Val Fortore is één van de meer onooglijke plaatsen die de Giro dit jaar aandoet. Er is geen weg die door de vallei van de Fortore rivier loopt. Op het klimmetje kan de vlucht van de dag zich vormen.

Daarna gaat het glooiend richting Casacalenda voor de tussensprint. In Termoli bereikt het peloton de Adriatische kust. Een blije herinnering voor Caleb Ewan die er drie jaar geleden zijn elfde en voorlopig laatste etappe in een grote ronde won.

De Intergiro-sprint ligt in San Salvo Marina, waar Jonathan Milan vorig jaar zijn eerste Giro-etappe won. De route volgt nadien voornamelijk de vlakke kustwegen, maar jammer maar helaas: waaien doet het hier zelden.

Langs de Costa dei Trabocchi, doet het peloton Ortona aan, waar vorig jaar de openingstijdrit plaatsvond. Die werd toen overtuigend gewonnen door Remco Evenepoel. Vanuit Ortona zit je zo in aankomstplaats Francavilla al Mare. De finale is volledig vlak en de laatste bocht ligt op 3,5 km van de finish, wat de laatste kilometers heel hectisch zou kunnen maken.

In totaal zijn er 1827 hoogtemeters. Veel om zomaar van een sprintetappe te spreken, maar het klimwerk zit allemaal in de eerste zestig kilometer. Dus toch maar uitgaan van een massasprint.

Onze sterren:

Na de valpartij van Tim Merlier in de tijdrit en de opgave van de zieke Olav Kooij op de rustdag is paarse trui Jonathan Milan de favoriet. Met Visma – Lease a Bike valt een team weg om de koers te controleren, maar Lidl-Trek heeft meer dan voldoende pk’s in de ploeg om het ook zonder veel steun bij elkaar te houden. Nu klassementsman Juan Pedro Lopez voorlopig een eind weg is van een top tien, zal Lidl-Trek nog meer prioriteit geven aan sprintsuccessen met Milan.

In normale omstandigheden is ook Tim Merlier kandidaat-winnaar maar hij sukkelt zoals bekend met de lies. Hij sprak op de rustdag wel de hoop uit om de komende dagen toch mee te kunnen sprinten.

De rit kondigt zich aan als een rechttoe rechtaan sprintetappe, wat kansen biedt aan de snelle mannen die voorlopig onder de radar blijven in de Giro. Fabio Jakobsen (DSM firmenich) zou zich een eerste keer echt kunnen tonen. Ook voor Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Caleb Ewan is het een uitgelezen kans om zich op de kaart te zetten. Voor Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) is een finale zonder noemenswaardig reliëf eerder een nadeel dan een voordeel. De tussensprint in Pietracatella, kort na een klim van derde categorie, biedt wel kansen om in te lopen op Milan in het puntenklassement.

Op de rustdag vielen een paar snelle mannen weg: naast Olav Kooij ook Ethan Vernon (Israel-Premier Tech). Bij Tudor is Dainese lead out Andreas Krieger kwijt.

*** Jonathan Milan

** Tim Merlier, Kaden Groves, Alberto Dainese, Juan Sebastian Molano

* Fabio Jakobsen, Phil Bauhaus, Tobias Lund Andresen, Caleb Ewan

© REUTERS

Dit zijn de sleutelmomenten:

-Na 74 kilometer: tussensprint voor het puntenklassement in Casacalenda

-Na 137,5 kilometer: tussensprint voor het Intergiro-klassement, een nevenklassement waar punten én bonusseconden te verdienen zijn.

-Na 172 kilometer: tussensprint in Fossaceia Marina waar enkel bonusseconden te winnen zijn.

Dit moet u nog weten:

-Aankomstplaats Francavilla is een klein havenstadje, altijd overschaduwd door het nabijgelegen Pescara. Het lag in Wereldoorlog Twee vlak bij de Gustav-linie – een, Duitse verdedigingslijn - en werd bijna volledig verwoest.

-Als Milan wint, pakt hij zijn tiende profzege. De helft daarvan heeft hij dan in Italië behaald.

-Afgelopen zondag deed Tadej Pogacar persoonlijk een lead out voor Juan Sebastian Molano, die naar een derde plaats sprintte. Vraag is of we dat opnieuw gaan zien. Molano had het in de etappe naar Cusano Mutri bijzonder moeilijk en haalde ternauwernood de tijdslimiet. Hij kwam binnen achtendertig minuten en acht seconden na ritwinnaar Paret-Peintre. Daarmee had hij nog twee minuten en negen seconden over.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer