dinsdag 17 oktober 2017 - Diest
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De dieven visten de fietsen met een stok op tot op het dak. LW

Voor meer dan 50.000 euro aan koersfietsen van BMC gestolen

Dieven vissen peperdure fietsen via het dak uit winkel

DIEST

In de nacht van zondag op maandag hebben dieven tien peperdure fietsen gestolen bij Ride, de wielerzaak van Halenaar Marnix Vanbergen en ex-renner Michael Simms aan de Nijverheidslaan in Diest. Om de veiligheidscamera’s in de zaak te omzeilen visten de daders de fietsen met een lange stok via het dak uit de winkel. De gestolen fietsen zijn goed voor een waarde van meer dan 50.000 euro.

“Het is niet te geloven dat dit is kunnen gebeuren”, zegt Michael Simms. “Toen we de winkel in 2016 openden, gold onze beveiliging als het beste wat er toen op de markt was. In heel de zaak hangen zestien camera’s en ook warmte- en bewegingsdetectoren. Toch zijn de dieven erin geslaagd hun slag te slaan.” Ze gingen daarvoor te werk met een lange stok van vier meter, waarmee ze de fietsen van beneden naar boven haalden. “Toen ze met een arm ver in de winkel reikten, is het alarm in werking getreden”, vertelt Michael Simms. “De alarmcentrale heeft me toen op de hoogte gebracht.”

De daders wisten precies welke exemplaren ze wilden. Een van de fietsen is dezelfde als die van Greg Van Avermaet Michael SIMMS

“De daders zijn heel oordeelkundig te werk gegaan. Ze wisten precies welke fietsen ze wilden hebben. Ze zijn met de duurste exemplaren aan de haal gegaan. Het gaat om tien fietsen van het merk BMC met elk een waarde van 5.000 tot 7.000 euro. Het gaat om fietsen van het model 2018. Ze waren nog maar een week geleverd. Een van de fietsen is dezelfde als die van profrenner Greg Van Avermaet. Nog een element dat erop wijst dat het om professionele daders gaan. Voor het vervoer gebruikten ze een vrachtwagen die ze bij een bedrijf in Lummen hadden gestolen. De vrachtwagen was met een track-en-tracesysteem uitgerust, maar dat hebben ze uitgeschakeld.”

 LW

Op het dak van de zaak zijn de sporen van vijf daders vastgesteld. Simms heeft een vermoeden over wie het zou kunnen gaan. “In mei liepen hier een aantal mannen binnen, die zich heel verdacht gedroegen. Ze gingen van alle fietsen de prijskaartjes bekijken. Dat is niet normaal, want iemand die een mountainbike wil kopen, bekijkt alleen de mountainbikes. Wie een racefiets wil kopen, bekijkt alleen die fietsen. Een drietal weken geleden kregen we nog zo’n eigenaardig bezoek.”

Bij de diefstal leverden camera’s zowat 15 minuten nuttige beelden.

“Ik heb alle vertrouwen in de politie”, zegt Simms nog. “De fietsen dragen serienummers. Dat kan naar de daders leiden.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws