Zo innovatief als Cruijff, even goeie data als Klopp: hoe Arne Slot voor Liverpool een nieuw begin moet betekenen

Elk einde is een nieuw begin. En soms is dat nieuw begin ook een slot. Arne Slot (45) in het geval van Liverpool. Wie is de man die straks Jurgen Klopp (56) opvolgt en de duurste Nederlandse coach ooit wordt?

Yanko Beeckman

Jurgen Klopp is een mooie mens. Hoe zou u reageren als u werd geconfronteerd met het nieuwe lief van uw toekomstige ex-partner? “Als hij het wordt, vind ik dat een fijn idee”, zei de Duitser vrijdag toen hem gevraagd werd naar zijn mening over de interesse van Liverpool in Arne Slot. “Ik geniet van hoe zijn team voetbalt en van wat ik hoor, is het ook nog een heel fijne vent.”

In zijn zoektocht naar een opvolger voor Klopp is Liverpool op zoek gegaan naar een soort jongere versie van de Duitser die straks na negen jaar de deur op Anfield Road achter zich dicht trekt. Niet alleen heeft Slot, die het als voetballer niet verder schopte dan ploegen als PEC Zwolle en NAC Breda, geen grote spelerscarrière achter de rug, ook qua speelstijl vertoont de Nederlander gelijkenissen met Klopp. In een assessment – een doorgedreven sollicitatieprocedure – vergeleek Liverpool de voorbije maanden de data van al zijn kandidaat-coaches. Daaruit bleek dat de cijfers die Slot kon voorleggen het dichtst bij die van Klopp aanleunden.

Betere communicatie dan Ten Hag

Slot werd bij Feyenoord, waar hij na zijn periode bij AZ pas aan zijn tweede job als hoofdcoach toe was, niet voor niets geroemd voor zijn attractieve manier van voetballen. Marcel van der Kraan, chef sport bij onze Nederlandse zusterkrant De Telegraaf, zei zelfs dat “sinds Cruijff niemand zo aanvallend en innoverend ingesteld geweest is als Arne Slot”. Een compliment dat kan tellen. Een insider vergelijkt Slot met Erik ten Hag, die bijna twee jaar geleden de stap van Ajax naar Manchester United zette. “Alleen is Slot communicatief sterker.”

Het enige minpunt dat in Nederland soms over Slot te horen valt, is dat hij een controlefreak heet te zijn. Al heeft dat Feyenoord de voorbije jaren ook geholpen. Nederlandse collega’s vertellen ons dat de Rotterdammers vóór de komst van Slot achterop waren geraakt op hun tijd en zo de voeling met de top van Nederland verloren. Onder invloed van Slot ging Feyenoord steeds moderner werken. Spelers werden individueel beter begeleid, data wonnen aan belang. Daarbij kreeg Slot overigens de hulp van twee Belgen. Stijn Vandenbroucke is vandaag Head of Medical and Performance bij Feyenoord, Ruben Peeters Head of Performance. Of de twee straks mee naar Engeland verhuizen, is nog niet duidelijk.

Arne Slot met Cyriel Dessers in zijn eerste seizoen bij Feyenoord.© ANP / ANP

Bij Liverpool hopen ze dat Slot voor hen hetzelfde doet als wat hem ook bij Feyenoord lukte: de club opnieuw aan prijzen helpen. In zijn eerste seizoen leidde Slot Feyenoord, mede dankzij topschutter Cyriel Dessers, naar de finale van de Conference League. In seizoen twee bezorgde Slot de Rotterdammers hun eerste titel sinds 2017. Ook in Liverpool dateert de laatste titel intussen alweer van 2020.

Onderste uit de kan

Officieel is de overgang van Slot naar Liverpool nog niet rond. De Reds boden in eerste instantie 7 miljoen euro plus bonussen, maar de Rotterdammers wilden meer. Terecht, vindt Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf. “Hij kreeg zijn gewilde assistenten, mocht spelers aan de kant zetten en spelers halen waarbij de Japanner Ayase Ueda voor 9 miljoen euro exclusief bonussen gold als recordtransfer. Verder werd Slot rijkelijk beloond. Nadat hij vorige zomer Tottenham Hotspur ondanks een mondeling akkoord op het laatste moment afzegde, brak directeur Dennis te Kloese zijn contract open. Met een stevige opwaardering groeide het miljoenensalaris van Slot met de contractverlenging tot medio 2026 tot Premier League-proporties. Vandaar heeft de leiding van Feyenoord het volste recht, zelfs de plicht naar de club en achterban toe, om het onderste uit de kan te halen voor Slot. Als Roberto De Zerbi van Brighton & Hove Albion met een lege prijzenkast 14 miljoen moet opleveren, waarom zou Feyenoord dan aan tafel gaan voor een openingsbod onder de 15 miljoen euro?”

In de loop van vrijdag bereikten Feyenoord en Liverpool volgens Nederlandse media alsnog een akkoord voor een bedrag dat hoger ligt dan de oorspronkelijk geboden 7 miljoen euro. Daarmee is het record van Ronald Koeman, die Feyenoord 6 miljoen euro opbracht dankzij zijn vertrek naar Southampton, aan diggelen. Slot wordt zo niet alleen de nieuwe coach van Liverpool, maar ook de duurste Nederlandse trainer ooit.

Meer over Feyenoord

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video