Efteling onder vuur voor ‘Coca-Cola Suite’ in hotel

© foodwatch

“Het begint al bij de deur. Als je die opendoet, klikt het geluid van een flesje dat opengaat. Overal staat cola en snoepgoed. Er is zelfs een kinderwc-bril met Coca-Cola. Er is geen ontsnappen aan.” De Nederlandse voedselwaakhond Foodwatch is duidelijk niet opgezet met de Coca-Cola Suite in het Eftelinghotel in Kaatsheuvel.

mtm

Foodwatch heeft dinsdag actie gevoerd vanuit de suite. “Dit druist regelrecht in tegen de afspraken over kindermarketing die eind november zijn vastgelegd in het Nationaal Preventieakkoord”, zegt woordvoerster Corinne Cornelisse. “Attractieparken hebben daarin verklaard te zullen inzetten op een gezonder en bewuster voedingsaanbod.”

“Obesitas bij kinderen is een steeds groter probleem”, vervolgt Cornelisse. “Daarom zijn er afspraken gemaakt - onder meer met Coca-Cola - om zich in advertenties niet meer te richten tot kinderen onder de twaalf jaar. Maar met deze kamer houden zowel Coca-Cola als de Efteling zich niet aan die afspraken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In een reactie laat het bestuur van het attractiepark weten dat de Suite “niet bedoeld is als reclame-uiting naar kinderen”. “Wij zien het niet als kindermarketing”, aldus woordvoerster Femke van Es. “Je kan de kamer alleen boeken als volwassene. Daar kies je bewust voor. In ons aanbod zit ook voor elk wat wils. Op het gebied van kindervoeding is er keuze tussen cola, cola light en ook water. Bezoekers kunnen verantwoorde keuzes maken.”

De suite is ook niet nieuw. “Ze bestaat al sinds 1994”, aldus Van Es. “En ze was de voorbije jaren geen onderwerp van discussie hier. We schrappen het patatje ook niet uit ons assortiment. Het hoort bij een dagje uit.”

Ook Coca-Cola heeft al gereageerd. “Als partner van de Efteling hebben we ooit de optie gehad om de kamer te sponsoren, maar we gaan alles nog eens onder de loep nemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen