LIVE. Volg al het nieuws over de oorlog in Gaza hier

De spanningen blijven hoog oplopen in het Midden-Oosten: niet alleen door de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, maar ook in de bredere regio staan de zenuwen strak gespannen. Volg alle ontwikkelingen hier live.

lto jvh gjs mts tg

Hamas lanceert raketaanval op Tel Aviv: meerdere ontploffingen gehoord

Voor het eerst in bijna vier maanden was zondag opnieuw een raketalarm te horen in de grote regio rond de Israëlische stad Tel Aviv. Dat meldt het Duitse persagentschap dpa. Inwoners zouden gewag maken van meerdere ontploffingen, die ook in het stadscentrum te horen waren. Er zijn voorlopig geen berichten over gewonden of schade.

De raketten zijn afkomstig van de gewapende tak van de radicale Palestijnse groepering Hamas, al-Qassam. Dat kondigt de "grote raketaanval" aan op Telegram, na de "zionistische massamoorden op burgers".

Het Israëlische leger meldt zondag dat zeker acht raketten op het centrum van Israël afgevuurd werden vanuit Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Volgens het leger werden "sommige raketten onderschept".

Al bijna 36.000 doden in Gazastrook

Sinds het begin van het Israëlische offensief in de Gazastrook zijn daar al minstens 35.984 doden gevallen. Dat blijkt zondag uit een nieuwe balans van het ministerie van Volksgezondheid van de Gazastrook. De voorbije 24 uur werden minstens 81 doden genoteerd. Daarnaast maakt het ministerie ook melding van minstens 80.643 gewonden sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.

Examens verplaatst

De bezetting van het Ufo-gebouw, als steun voor de mensen in Gaza, stelt de organisatie van de examens aan de UGent voor problemen. Een examen politicologie van professor Carl Devos moet verplaatst worden van het Ufo-gebouw naar De Brug, het studentenrestaurant. Dat laat Devos weten via X. "Gisterenavond vernamen we dat het examen politicologie morgenochtend wegens de bezetting niet kan plaatsvinden in het Ufo. Excuses voor het ongemak." Het gaat om 264 studenten van wie het examen uitgesteld wordt.

Tweehonderd vrachtwagens met noodhulp op weg naar Gaza

Zowat 200 vrachtwagens met hulpgoederen zijn zondag vanuit Egypte op weg naar Gaza langs de grensovergang Kerem Shalom. Dat meldt de Egyptische staatstelevisiezender al-Qahera News. Bij het hulpkonvooi zouden ook vier vrachtwagens met brandstof zijn.

Israël nam eerder deze maand de controle over de grenspost van Rafah aan de kant van Gaza. Die grensovergang is sindsdien gesloten. De president van de Verenigde Staten, Joe Biden, en de Egyptische president, Abdel-Fattah al-Sissi, kwamen eerder deze week overeen om Kerem Shalom voorlopig te gebruiken voor de doortocht van hulpgoederen voor Gaza.

Hamas zegt Israëlische soldaten te hebben gevangen, Israël ontkent

De militaire tak van Hamas heeft zaterdag naar eigen zeggen Israëlische soldaten "gevangengenomen" tijdens een hinderlaag in het vluchtelingenkamp Jabalia in de Gazastrook. Het Israëlische leger ontkent dit.

De geviseerde Israëlische troepen bevonden zich in een tunnel in het Jabalia-kamp en "al hun leden werden gedood, gewond of gevangengenomen". Hamas heeft de tunnel hierna doen ontploffen, zegt Abou Obeida, woordvoerder van de gewapende vleugel van de Palestijnse islamistische beweging.

Op een video van Hamas is te zien hoe een soldaat - volgens Hamas een Israëliër - over de grond wordt gesleept, maar de beelden konden niet onafhankelijk worden gecontroleerd. Maar volgens het Israëlische leger was er geen incident waarbij een Israëlische soldaat werd meegenomen.

In weerwil van het verzoek van het Internationaal Gerechtshof om de militaire interventie in Rafah meteen stop te zetten, hebben de Israëlische strijdkrachten hun operatie in de zuidelijke stad van de Gazastrook zaterdag voortgezet.

Vier Amerikaanse schepen met noodhulp voor Gaza door hevige zee losgebroken

Vier Amerikaanse schepen met noodhulp voor Gaza zijn zaterdagochtend door de hevige zee losgebroken. Dat heeft Centcom, het Amerikaanse militaire commando voor het Midden-Oosten, bekendgemaakt. Twee schepen werden vastgemaakt op het strand nabij het drijvende ponton dat werd gebouwd om noodhulp in de zwaar belegerde Gazastrook binnen te krijgen. De twee overige schepen bevinden zich aan de Israëlische kust nabij Ashkelon, klinkt het.

Samen met het Israëlische leger zouden de vier schepen opnieuw naar het ponton worden gebracht, aldus Centcom. Er vielen geen gewonden en het ponton blijft operationeel, klinkt het.

Een week geleden kwamen de eerste vrachtwagens via de tijdelijke drijvende haven van het Amerikaanse leger aan in Gaza.

Minstens tien doden bij drone-aanval op een school die als schuilplaats werd gebruikt

Volgens lokale gezondheidswerkers zijn zaterdag in Gaza minstens tien mensen om het leven gekomen, onder wie kinderen, nadat een drone-aanval de school trof waar ze schuilden.
De Al-Nazla-school in Saftawy, aan de rand van Jabaliya, werd gebruikt als tijdelijk onderkomen door mensen die het geweld ontvluchtten. Een ooggetuige, Saleh Al-Aswad uit Jabaliya, vertelde CNN dat zijn schoonzoon wordt behandeld voor verwondingen opgelopen tijdens de aanval. Hij voegde eraan toe dat een “man die brood maakte voor zijn kinderen, denkend dat dit een veilige plek was” samen met zijn dochter Afnan en zijn zoon Mohamed werd vermoord.
Op CNN-beelden is te zien hoe gezondheidswerkers in de Sheikh Radwan-kliniek de in witte lakens gewikkelde lichamen verzorgen.
Israël heeft nog geen melding gemaakt van de aanval.

Activisten vragen meer tijd voor gesprek met Gentse rector

De pro-Palestijnse actievoerende studenten aan de UGent willen zondag nog niet in gesprek met rector Rik Van de Walle. Dat laten ze weten in een mededeling.
Van de Walle liet zaterdagmiddag op X weten dat hij bereid is om morgen/zondag rond 12 uur in gesprek te gaan met de studenten die het UFO-gebouw van de Gentse universiteit bezetten. Hij gaf de bezetters tot 20 uur zaterdagavond de tijd om daarop te reageren. 
Maar de studenten gaan niet op de uitnodiging in, zeggen ze in een persbericht. Ze hebben "meer tijd nodig" omdat ze "de voorwaarden van het gesprek willen bepalen", en stellen dat ze "moeten bekomen van de disproportionele aanpak en de bedreiging tot uitzetting van gisteren", toen de politie een tiental activisten uit het rectoraat verwijderde. 
De actievoerders spreken ook van "misleidende communicatie van de rector", omdat er vandaag/zaterdag een bemiddelaar zou zijn voorgesteld en die niet op de hoogte zou zijn geweest van de vraag van Van de Walle. "De rector heeft via de pers gezegd dat we nog niet hebben gereageerd, terwijl wij ervan uitgingen dat wij op dat eigenste moment al in dialoog waren via de bemiddelaar. Waarbij we de ruimte of tijd niet hebben gekregen om daarop te reageren."
De studenten wijzen de dialoog niet resoluut af, maar "het valt niet binnen onze capaciteiten om het morgen al te doen", klinkt het. "In de toekomst willen we zeker in dialoog gaan met de rector en de bemiddelaar."
De actievoerende studenten verblijven al sinds 6 mei in  het UFO-gebouw. Ze eisen dat de UGent alle academische banden met Israël verbreekt. De universiteit zette al drie samenwerkingen stop onder druk van de activisten, maar tot een algemene academische boycot kwam het niet.
 

Rector UGent wil in dialoog gaan met pro-Palestijnse activisten

De rector van de UGent Rik Van de Walle is bereid om zondag in dialoog te gaan met de pro-Palestijnse activisten aan de universiteit. Dat laat hij weten in een bericht op X. "Ik vond en vind het belangrijk om de kansen op interne dialoog maximaal open te houden", schrijft Van de Walle.
De bezetters verblijven al sinds 6 mei in het UFO-gebouw in Gent en vragen dat de UGent alle academische banden met Israël verbreekt. De UGent onderhoudt een 20-tal samenwerkingen met Israëlische universiteiten en kennisinstellingen. Eerder werden drie samenwerkingen onder druk van de activisten stopgezet. Maar een algemene academische boycot kwam er niet. 
Vrijdag kwam de Gentse politie naar het rectoraat na een oproep van de universiteit. Daarop nam de politie het initiatief om een tiental activisten die het gebouw hadden betreden, op te pakken. Ze wilden zich niet identificeren of hadden zich gewelddadig gedragen. 
"We vinden het disproportioneel gebruik van intimidatie en geweld van de universiteit, security en politie totaal onaanvaardbaar", reageerde de woordvoerster van de actiegroep nadien. "Wij willen vreedzaam protesteren en de universiteit toont haar ware gelaat. Dat de universiteit de speciale eenheden van de politie afstuurt op haar eigen studenten is onaanvaardbaar. Eén van onze studenten die binnen in het rectoraat was, is gewond geraakt en we zijn van plan om een klacht in te dienen voor slagen en verwondingen. Dat de rector ons nu op basis van leugens wil uitzetten terwijl hij zelf niet in het land is, is volledig in lijn met zijn wereldvreemde beleid." 
De rector laat nu via X een opening voor dialoog op zondag. Na zijn werkbezoek aan Zuid-Korea is hij bereid om rechtstreeks naar het UFO-gebouw te komen en in gesprek te gaan om 12 uur.  De manifestanten hebben tot zaterdagavond 20 uur de tijd om in te gaan op de uitnodiging.
 

Israël wil opnieuw onderhandelen

Israël wil in de loop van de komende week opnieuw onderhandelen over de vrijlating van Israëlische gijzelaars in de Gazastrook. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen Qatar, de Verenigde Staten en Israël in Parijs.
David Barnea, de chef van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, heeft daarover een akkoord gevonden met CIA-topman William Burns en de Qatarese minister-president Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. 
Een vertegenwoordiger van de Palestijnse militante beweging Hamas, die in Gaza de plak zwaait, was daar niet bij. Begin mei sprongen indirecte gesprekken tussen Tel Aviv en Hamas onder de auspiciën van de VS, Qatar en Egypte nog af. Er lagen toen voorstellen op tafel om Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen uit te wisselen en om over te gaan tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook, maar een akkoord kwam er toen niet uit de bus.
 

Offensief in Rafah gaat verder

In weerwil van het verzoek van het Internationaal Gerechtshof om de militaire interventie in Rafah meteen stop te zetten, hebben de Israëlische strijdkrachten hun operatie in de zuidelijke stad van de Gazastrook zaterdag voortgezet. Israëlische soldaten doodden verscheidene gewapende Palestijnen die op Israëliërs hadden geschoten, zo deelde het leger mee. Daarnaast werden in Rafah nieuwe wapenopslagplaatsen en tunnels gevonden. Bij een Israëlische luchtaanval op Rafah werd een burger gedood, meldde het Palestijnse persbureau Wafa onder aanhaling van ziekenhuismedewerkers. De berichten konden niet onafhankelijk geverifieerd worden.

Het zwaartepunt van de gevechten lag net als de voorbije dagen in het vluchtelingenkamp van Jabalia in het noorden van Gaza. Israëlische soldaten doodden er de voorbije 24 uur volgens het leger tientallen vijandelijke strijders, deels in lijf-aan-lijfgevechten, deels met gerichte luchtaanvallen. De Israëlische troepen vernielden naar verluidt tunnels en stellingen voor het afvuren van raketten, en vonden een groot aantal wapens.

Dodentol in Gazastrook opgelopen tot bijna 36.000

Sinds het begin van het Israëlisch offensief in de Gazastrook zijn er daar al minstens 35.903 doden gevallen. Dat blijkt zaterdag uit een nieuwe balans van het ministerie van Volksgezondheid van de Gazastrook. De afgelopen 24 uur werden 46 doden genoteerd. Daarnaast maakt het ministerie ook melding van minstens 80.420 gewonden sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.

Gesprekken over vrijlating gijzelaars worden hernomen

De komende week zullen de gesprekken tussen Israël en Hamas - die weliswaar door andere partijen gevoerd worden -  over de vrijlating van gijzelaars hernomen worden. Dat meldt persbureau Reuters. De beslissing om de gesprekken te hernemen zou er gekomen zijn na een ontmoeting tussen het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, het hoofd van de CIA en de premier van Qatar. "Aan het einde van de bijeenkomst werd besloten dat in de komende week onderhandelingen zullen worden geopend op basis van nieuwe voorstellen onder leiding van de bemiddelaars, Egypte en Qatar en met actieve betrokkenheid van de VS."

Rector van UAntwerpen gaat volgende week in gesprek met bezettende studenten

De studenten van UAntwerpforPalestine hebben maandag een gesprek met de ethische commissie van de Universiteit Antwerpen, waarin ze meer transparantie zullen eisen over de manier waarop dit orgaan werkt. Een dag later gaan ze ook in dialoog met rector Herman Van Goethem en rector elect Herwig Leirs. Dat melden de studenten in een persmededeling.

De studenten houden de Agora van de UAntwerpen intussen al bijna twee weken bezet. Ze zijn naar eigen zeggen teleurgesteld door het gebrek aan communicatie. "Vorige week gaf Herman Van Goethem de lijst van samenwerkingen met Israëlische entiteiten vrij met een daarbij horend statement. We hebben niet veel later teruggemaild, maar zonder reactie. Pas na twaalf dagen bezetting en protesten wordt nu op onze uitnodiging voor een openbaar gesprek ingegaan", zegt Mo.

Ze zullen daarin vijf eisen verdedigen. Zo willen de studenten volledige transparantie over alle samenwerkingen met Israëlische instellingen, verwachten ze vanuit de UAntwerpen een statement waarin "de genocide en het apartheidsregime van Israël" wordt afgekeurd en een volledige academische boycot van Israëlische universiteiten. De studenten willen ook dat de UAntwerpen Palestijnse studenten ondersteunt door onder meer het 'scholars at risk network' uit te breiden, digitale lespakketten beschikbaar te stellen en massaal te investeren in Palestijnse onderwijsinstellingen. Tot slot eisen ze ook dat Palestijnse vluchtelingen in België ondersteund worden met financiële en psychologische hulp.

Israël bombardeert Rafah, dag na uitspraak Internationaal Gerechtshof

Israël heeft zaterdag luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Rafah in de Gazastrook. De bombardementen volgen op een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, dat juist had opgedragen het offensief in die zuidelijke stad te stoppen.

Teams van het Franse persagentschap AFP en Palestijnse getuigen maken melding van de nieuwe aanvallen in Rafah en de stad Deir al Balah, in het centrum van de Gazastrook. In Rafah bevinden zich veel mensen die zijn gevlucht voor de strijd in andere delen van de dichtbevolkte Gazastrook.

De Israëlische autoriteiten hadden geen indicatie gegeven dat ze gehoor zouden geven aan de uitspraak van het hoogste VN-hof. Zij verklaarden dat Israël zichzelf verdedigt na de bloedige aanval van Hamas op 7 oktober.

Uitspraken van het ICJ zijn bindend, hoewel het hof geen middelen heeft om naleving af te dwingen. Het hoogste VN-hof dient om uitspraak te doen bij conflicten tussen landen. De tussenuitspraak over Rafah was gedaan op verzoek van Zuid-Afrika.

Italië herneemt financiering VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen

Italië gaat het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA opnieuw financieren. Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani meegedeeld na afloop van een gesprek met de Palestijnse premier Mohammad Mustafa in Rome.

De Italiaanse regering maakt 35 miljoen euro vrij voor de Palestijnse bevolking, waarvan 5 miljoen voor UNRWA. De overige 30 miljoen gaan naar het 'Food for Gaza'-initiatief, een project van Italië in samenspraak met andere VN-agentschappen. "Italië heeft beslist om de financiering te hernemen van specifieke projecten voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen. Dat gebeurt wel enkel na rigoureuze controles die garanderen dat geen centiem mogelijk terrorisme financiert", onderstreept Tajani.

Italië was een van de verschillende westerse landen die de geldkraan naar het UNRWA dichtdraaide nadat Israël een twaalftal medewerkers van de VN-organisatie beschuldigde betrokken te zijn bij de aanval van Hamas op 7 oktober. Een onafhankelijk onderzoek bracht bepaalde "problemen met de neutraliteit" aan het licht, maar onderstreepte vooral dat Israël nog niet met overtuigend bewijs op de proppen is gekomen.

Het UNRWA stelt zowat 30.000 personen te werk in de Palestijnse gebieden, maar ook in Jordanië, Libanon en Syrië. In de Gazastrook gaat het om 13.000 medewerkers.

Vakbond ACOD verzet zich tegen ontruiming UGent-gebouw

De socialistische vakbond ACOD verzet zich tegen de plannen om het UFO-gebouw van de UGent te ontruimen. "Een ontruiming zorgt alleen maar voor verdere escalatie", klinkt het bij ACOD. Het verzet van de vakbond komt er nadat de rector van de UGent vrijdag beslist heeft om een einde te maken aan het pro-Palestijnse studentenprotest.
"De reactie van de rector is verregaand in vergelijking met wat er gebeurd is", zegt Tim Joosen van socialistische vakbond ACOD. "Als vakbond kunnen wij ons niet bij de ontruiming neerleggen. We willen dat de actie vreedzaam voortduurt en we roepen de rector op om in dialoog te gaan met de bezetters."
De misnoegde reactie van de vakbond komt er nadat de rector van de UGent Rik Van de Walle gevraagd heeft om alle gebouwen, ook het UFO-gebouw, van de UGent te ontruimen. Vrijdagochtend is het studentenprotest aan de UGent uitgebreid naar het rectoraat. De Gentse politie heeft er een tiental actievoerders gearresteerd. 
"We zijn met ernstig vandalisme en grote materiële schade geconfronteerd geweest. Ook meerdere UGent-medewerkers zijn het slachtoffer geworden van geweld", klonk het vrijdag bij de rector.
Maar de vakbond ACOD heeft die materiële schade waar de rector over spreekt, niet kunnen vaststellen bij een controlebezoek. "We merken alleen dat de muren van het rectoraat beklad zijn met rode verf", zegt Joosen. "De meerderheid van de studenten voert op een correcte manier protest. Sommigen kuisen zelf het UFO-gebouw. Wij willen niet dat de acties van enkele individuen worden aangegrepen om de volledige groep van vreedzame actievoerders te viseren." 
De ontruiming van het UFO-gebouw die er zit aan te komen, vindt de vakbond geen goed idee. "Dat zal alleen maar leiden tot een verdere escalatie en meer geweld." 

Gentse schepen El-Bazioui roept rector UGent op om in dialoog te gaan met studenten

De Gentse schepen Hafsa El-Bazioui (Groen) roept de rector van de UGent op om in dialoog te gaan met de studenten. Haar oproep komt er nadat de universiteit vrijdag beslist heeft om een einde te maken aan het pro-Palestijnse studentenprotest.
Vrijdagochtend breidde het studentenprotest aan de UGent uit naar het rectoraat. De Gentse politie arresteerde een tiental activisten en rector Rik Van de Walle wil alle gebouwen, ook het bezette UFO-gebouw, laten ontruimen. 
Maar achter die beslissing staat schepen voor studentenaangelegenheden Hafsa El-Bazioui (Groen) niet. "Dit is voor niemand goed. In Gent lossen we dingen op door te praten." Als schepen voor studentenaangelegenheden wil ze zich laten horen.
Schepen El-Bazioui vindt de escalatie betreurenswaardig. Daarom roept ze de rector op om in dialoog te gaan met de studenten. "Dialoog werkt altijd. Wekenlang was er vreedzaam protest aan de Gentse universiteit door honderden studenten. Velen zijn bezorgd na de escalatie en de bestuurlijke arrestaties vandaag. We houden het nauwlettend in het oog", zegt El-Bazioui. 
De rector heeft aan de juridische dienst van de universiteit gevraagd om het nodige te doen om de gebouwen te laten ontruimen. Daarvoor is een gerechtelijk bevel nodig en mogelijk bijstand van een deurwaarder. Noch de UGent, noch de Gentse politie kan vrijdagnamiddag aangeven wanneer de ontruiming op het terrein zal starten. Tot nader order zijn de studenten nog aanwezig in het UFO-gebouw.

Egypte en VS: grenspost Kerem Shalom als alternatief voor Rafah

De komende tijd moet de grenspost van Kerem Shalom, die grenst aan Egypte, de Gazastrook en Israël, een belangrijk doorvoerpunt worden voor humanitaire hulp aan Gaza. Dat hebben de Amerikaanse president Joe Biden en de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sissi afgesproken in een telefoongesprek. Ook de Palestijnse Autoriteit zei tegen Egypte akkoord te zijn met Kerem Shalom als voorlopige humanitaire grensovergang als alternatief voor Rafah.
Het is volgens Biden en al-Sisi een tijdelijke oplossing in afwachting van de heropening van de belangrijke grensovergang bij Rafah, waarlangs eerder de meeste hulp Gaza binnenging. Die ging dicht op 7 mei, toen Israël de Palestijnse zijde ervan innam.
Bij Kerem Shalom zal Egypte de hulpgoederen aan de grens overdragen aan medewerkers van de Verenigde Naties, die ze Gaza zullen binnenbrengen, meldt het Witte Huis. Volgens Biden zal het openstellen van de alternatieve grenspost "levens redden".
Volgens de VN zijn sinds 7 mei nog slechts 906 vrachtwagens met hulp de Gazastrook binnengekomen. Ter vergelijking: in april ging het om gemiddeld 189 vrachtwagens per dag.

Offensief in Rafah vormt geen risico voor Palestijnse burgers, zegt Israël

Het offensief in de Palestijnse grensstad Rafah brengt het voortbestaan van de Palestijnse burgers niet in gevaar. Dat zegt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond.
Israël reageert daarmee op een beslissing van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Dat oordeelde vrijdag dat Israël de aanval op Rafah onmiddellijk moet beëindigen. Volgens het VN-hof is de humanitaire situatie in de Palestijnse grensstad verergerd sinds de laatste beslissing van het hof en wordt de situatie nu als "rampzalig" beschouwd. 
"Israël heeft geen militaire operaties in het gebied van Rahaf uitgevoerd die levensomstandigheden doen ontstaan die waarschijnlijk leiden tot de vernietiging van de Palestijnse burgerbevolking, geheel of gedeeltelijk", meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in een persbericht.
De Israëlische premier Netanyahu dringt al maanden aan op een grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah. Daar houden zich volgens hem de laatste Hamas-strijders schuil, die Israël op 7 oktober 2023 aanvielen.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer