Luister naar

Stel dat Trump ‘het bevel’ geeft

Nieuws
Het begint te knijpen bij Amerikaanse politici en hoge militairen: kan Trump bij de rode nucleaire knop worden weggehouden? De vraag is een teken van een ‘ongelooflijk gekrompen presidentschap’ – dat de geloofwaardigheid van de nucleaire wereldmacht ondermijnt.
Jan van Benthem Jan van Benthem
donderdag 23 november 2017 om 03:00
Een proeflancering van een intercontinentale Minuteman 3-raket, in mei in Californië. De VS hebben ongeveer 450 van dit soort raketten, waarmee een kernaanval kan worden ingezet, en Donald Trump is de baas over de knop.
Een proeflancering van een intercontinentale Minuteman 3-raket, in mei in Californië. De VS hebben ongeveer 450 van dit soort raketten, waarmee een kernaanval kan worden ingezet, en Donald Trump is de baas over de knop. ap / us air force

Het was een stel wat zenuwachtige senatoren bij elkaar, een week geleden in Washington. Al wekenlang had de Democratische senator Ed Markey bij de voorzitter van de senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen gezeurd om een hoorzitting over de vraag die hem bezighield: ‘Is er iets wat president Trump kan weerhouden van het op eigen houtje lanceren van een nucleaire aanval?’

Nu is de voorzitter van de commissie een Republikein, Bob Corker. Maar Corker heeft al even weinig vertrouwen in zijn president, die volgens hem de VS ‘op het pad zet naar Wereldoorlog III’.

Senator Ben Cardin was het daar op de hoorzitting volledig mee eens: ‘Dit is geen hypothetische discussie.’

Zijn collega Chris Murphy vatte het samen: ‘We zijn bezorgd dat de president van de Verenigde Staten zo instabiel is, zo wispelturig en een besluitvormingsproces heeft dat zo donquichotachtig is, dat hij het bevel kan geven voor een aanval met nucleaire wapens.’

zo gek dus

Het is geen fijne situatie als de Senaat van de Verenigde Staten op die manier met zo’n wezenlijke vraag aan de gang gaat.

Het is voor de meesten ook een niemandsland. De vraag was weleens zijdelings aan de orde geweest, maar niemand had de afgelopen veertig jaar geloofd dat een van de presidenten in die periode zo gek zou zijn.

Nu dus wel.

Maar de zitting gaf ook blijk van iets anders: een behoorlijke blanco feitenkennis bij de senatoren.

‘Hun zorg wekt de indruk dat de president het land vanuit een situatie van vrede in een nucleaire oorlog kan storten, met hetzelfde gemak en onverschilligheid waarmee hij een tweet de wereld in slingert’, zegt hoogleraar politicologie Peter Feaver in Foreign Policy.

Feaver was een van de getuigen in de hoorzitting die de opgewonden senatoren weer in hun stoel probeerden te krijgen.

onwettig bevel

Dat lukte maar gedeeltelijk. Want ook al wisten ze (te) weinig, de senatoren legden wel bloot waar alles spaak zou lopen: het moment dat de hoogste militairen weigeren het bevel van de president op te volgen.

Op de video van de bijna tweeënhalf uur durende hoorzitting is dat goed te zien, als de voormalig bevelhebber Robert Kehler van Strategic Command – de eenheid met de nucleaire raketten – stelt dat hij bij een onwettig bevel zou zeggen: ‘Ik ga hier niet mee door.’

‘Wat gebeurt er dan?’, vraagt de Republikeinse senator Ron Johnson.

Kehler geeft eerlijk antwoord: ‘Dat weet ik niet.’

de enige

Hetzelfde geldt voor het op het eerste gezicht duidelijke antwoord dat eerder deze week de huidige bevelhebber van Strategic Command, generaal John Hyten, gaf: ‘Ik zal hem zeggen: “Mr. President, dat is onwettig.”’

Maar feit is en blijft dat de president van de VS de enige is die het gezag heeft voor het bevel tot het inzetten van kernwapens.

Wat de militairen en de minister van Defensie wel kunnen doen, is net zolang tegenwerpingen maken en weigeren de controlesleutels om te zetten, dat het hele nationale veiligheidsteam wordt gealarmeerd en ook stelling neemt tegen de president, legt professor Feaver uit. ‘De president heeft niemand nodig om een tweet te versturen, maar voor het afvuren van een nucleaire intercontinentale raket heeft hij een heleboel anderen nodig.’

De discussie kan de afschrikkingsmacht van de VS ondermijnen, waarschuwen diverse politici en deskundigen. Zeker als Noord-Korea te horen krijgt dat Trump het land niet zo snel in vuur en as kan leggen als waarmee hij in augustus dreigde.

Dat is een eerste negatief effect van het debat, zowel binnen de Senaat als op veiligheidsconferenties als die in Halifax waar Hyten sprak.

Twitter

Maar het belangrijkste negatieve effect is wel de aanleiding.

Het grillige en onberekenbare gedrag van president Donald Trump is niet alleen voor de politieke en militaire top een probleem. Het heeft geleid tot een presidentschap dat ‘ongelooflijk is gekrompen’, zoals CNN constateert – van het aanzien van het ambt is weinig meer over.

In de afgelopen week viel Trump via Twitter een tiental personen en organisaties aan die hem hadden bekritiseerd. Daaronder waren CNN zelf, maar ook twee beginnende studenten, Hillary Clinton (nog steeds), een rugbyspeler en nog wat senatoren. Trump zelf noemt zijn gebruik van sociale media – inclusief zijn agressieve reacties op kritiek – ‘modern presidentschap’, zonder verder in te vullen wat dat inhoudt.

De uitwerking is wel duidelijk: het vertrouwen in de president als opperbevelhebber is weg. En er wordt openlijk over gesproken hoe hij kan worden tegengehouden bij die ultieme aanvalsreactie – met kernwapens.

ondergraven

Zelden is zowel het aanzien als de machtspositie van de VS zo snel en zo grondig ondergraven.

Met als schrale troost dat iedere zinnige commandant en het nationale veiligheidsteam tussen Trump en de rode knop in zullen gaan staan, stel dat hij een kernraket de lucht in zou willen slingeren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.