Dierenwelzijn

Collega van Trump verdedigt dat ze hond doodde op familieboerderij

© REUTERS

Kristi Noem, een van de kandidaten voor het vicepresidentschap van Donald Trump, verdedigde vrijdag dat ze een hond had doodgeschoten op haar boerderij.

yda
Bron: Reuters

Kristi Noem, de gouverneur van South Dakota, beschreef in haar memoires hoe ze Cricket had gedood, een “onhandelbare hond” die ze “haatte.” De Britse krant The Guardian publiceerde voor het eerst fragmenten uit Noems memoires. De gouverneur heeft naast een hond ook een geit doodgeschoten, lezen de fragmenten.

Noem zei dat de hond een jachtpartij verpestte en kippen van een lokale familie aanviel. Cricket gedroeg zich als een “getrainde moordenaar” en was “gevaarlijk voor iedereen met wie ze in contact kwam.” “Ik realiseerde me dat ik haar moest laten inslapen”, aldus Noem.

Het Democratisch Nationaal Comité noemt de fragmenten “gruwelijk” en “verontrustend” en probeert het al dan niet afmaken van dieren te verheffen tot een verkiezingsthema. “Wil je leiders die niet stoefen met het brutaal doden van hun huisdieren? Luister dan naar onze baasjes – stem Democratisch”, zei het comité in een verklaring.

Moeilijke beslissingen

In een reactie op X zegt Noem: “We houden van dieren, maar moeilijke beslissingen zoals deze gebeuren voortdurend op een boerderij. Helaas hebben we een paar weken geleden drie paarden moeten laten inslapen die al 25 jaar in onze familie waren.”

Colleen O’Brien, directeur bij dierenrechtenorganisatie Peta, hekelt de uitspraken. “Ze liet een onstuimige puppy los op kippen, en besloot hem vervolgens dood te schieten, in plaats van hem proberen te trainen of een meer verantwoordelijk baasje te vinden”, aldus O’Brien.

Noem staat op een lijst van kandidaten die door Trump worden overwogen om zijn running mate te worden. Dat meldden sympathisanten en bondgenoten van Trump aan persagentschap Reuters.