© Leen Van de Sande

Unieke wintertuin in Katelijne voortaan permanent open voor bezoekers: “Een parel van art-nouveau”

Onze-Lieve-Vrouw-Waver -

In Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) heropende de historische Wintertuin van het Ursulineninstituut opnieuw de deuren. De ingang werd vernieuwd en ook de vloer werd onder handen genomen. De Wintertuin zal vanaf nu permanent toegankelijk zijn voor bezoekers.

Stijn Van de Sande

Toen het Ursulineninstituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver in 1900 een internationaal hoog aangeschreven school was waar meisjes van over de hele wereld naartoe kwamen, beslisten de zusters dat daar een gepaste ontvangstruimte bij hoorde. Dat zette hen aan om de Wintertuin te bouwen. Dat gebeurde niet in een klassieke architectuur zoals logisch zou zijn voor een katholiek wel in art-nouveaustijl.

© Leen Van de Sande

“Net die stijl maakt de Wintertuin zo uniek”, zegt Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde en covoorzitter van de Stichting Kempens Landschap, dat de Wintertuin beheert. “Het is een van de grootste publiek toegankelijke locaties in art-nouveau en een zeldzaamheid in Vlaanderen en ver daarbuiten. Met enkele aanpassingen en een gerichte restauratie kunnen we die nu nog meer laten schitteren.”

Voor de Wintertuin werd een nieuwe belevingsroute uitgewerkt.© Leen Van de Sande

Toen de Mechelse regio tijdens de Eerste Wereldoorlog kreunde onder bombardementen, beslisten de zusters om de Wintertuin in zijn geheel te verplaatsen. De overdekte tuin werd tussen enkele andere gebouwen ingepast, maar tijd om voor een goede fundering te zorgen, was er niet. Dat was de laatste jaren steeds vaker te merken. Door het intensieve gebruik waren er op verschillende plaatsen verzakkingen.

Monnikenwerk

“Daarom werd beslist om alle 15.000 tegels te nummeren en tijdelijk weg te halen”, zegt gedeputeerde en covoorzitter Kathleen Helsen (CD&V). “Een monnikenwerk dat startte in 2022. De tegels werden opgekuist en de fundering werd verstevigd. Nadien werden de tegels teruggeplaatst zodat de Wintertuin opnieuw in al haar schoonheid opengesteld kan worden.”

Bezoekers aan de Wintertuin in aangepaste art-nouveaumode.© Leen Van de Sande

De Stichting Kempens Landschap wil er samen met de gemeente Sint-Katelijne-Waver en Visit Mechelen een toeristische topattractie van maken. De Wintertuin moet zelfs mensen uit het buitenland naar Waver lokken. “Daarom wordt hij nu permanent toegankelijk, vernieuwden we de ingang en zorgden we voor een interactieve belevingsroute met audiogids. Die neemt je mee in het verhaal van de meisjes die hier op ‘pensionaat’ verbleven”, aldus Helsen.

Ook burgemeester Kristof Sels (N-VA) is blij dat de Wintertuin opnieuw kan openen. “Deze plek is samen met Domein Roosendael en ’t Grom één van de plaatsen die hun stempel drukken op onze gemeente.

De 15.000 tegels van de Wintertuin werden weggehaald en de fundering verstevigd.© Leen Van de Sande

Wie de gerestaureerde Wintertuin van het Ursulineninstituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver wil bezoeken, kan daarvoor terecht op de vernieuwde website. Groepen kunnen een beroep doen op gidsen. Individueel kan je op zondag aansluiten bij een gegidste rondleiding. visitwintertuin.be

Ook de ingang van de Wintertuin werd vernieuwd.© Leen Van de Sande

De vernieuwde wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver.© Leen Van de Sande

De vernieuwde wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver.© Leen Van de Sande

De vernieuwde wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver.© Leen Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen