Tennissters Oranje op achterstand in Japan

Foto: ANP

De Nederlandse tennissters moeten vrezen voor hun plaats in wereldgroep II van de Fed Cup. Japan heeft op de eerste dag van de play-off om klassebehoud een 2-0-voorsprong genomen. Misaki Doi was in de openingspartij te sterk voor Richèl Hogenkamp: 6-3 6-4. In de tweede partij had Nao Hibino weinig problemen met Bibiane Schoofs: 6-1 6-2. Die laatste partij was al na 54 minuten klaar. Zondag volgen nog twee enkelpartijen. Mocht Nederland de stand gelijk trekken dat beslist een dubbel over wie er op het op één na hoogste niveau van het landentennis mag blijven uitkomen.

Doi brak Hogenkamp in de eerste set in haar eerste twee opslaggames, waarna de Doetinchemse enigszins gefrustreerd leek maar haar opponente in de zesde game alsnog terugbrak. Het was niet genoeg omdat Doi in het restant van de set haar zenuwen in bedwang hield. Hogenkamp had het lastig, ook in de tweede set. ,,Met name de derde game was erg slordig van mijn kant met ook twee dubbele fouten. Daarvoor, in de eerste game, was het close. Maar wat ik ook deed, ze had steeds een antwoord klaar. Dat was een beetje frustrerend”, vertelde Hogenkamp bij FedCup.com. ,,Met 4-1 achter zag het er hopeloos uit, maar toen begon zij fouten te maken. Ik heb geprobeerd wat agressiever te spelen en kon het haar nog lastig maken. Dat neem ik mee naar de volgende partij.”

Captain Paul Haarhuis moest toegeven dat de eerste dag van de confrontatie met Japan weinig vertrouwen geeft voor het vervolg: ,,Als je vandaag het niveau van de Japanse vrouwen vergelijkt met dat van ons weet je dat het lastig wordt deze wedstrijd nog te kantelen. We zullen alles-of-niets moeten spelen, ze meteen bij de keel grijpen.”

Haarhuis kan in Osaka geen beroep doen op Kiki Bertens en Arantxa Rus. Beiden vonden een trip naar Japan midden in het gravelseizoen niet in hun schema passen. Bij Japan ontbreekt Naomi Osaka, de nummer 1 van de wereld.