Coalitie van N-VA, sp.a, Groen en CD&V schrijft aan bestuursakkoord

N-VA, sp.a, Groen en CD&V willen samen de komende zes jaren Turnhout besturen. Handtekeningen zijn er nog niet gezet, maar iedere partij krijgt twee mandaten en Paul Van Miert (N-VA) wordt allicht burgemeester. “Dit is de enige werkbare coalitie”, klinkt het eensgezind.

Wouter Adriaensen

“Twee nachten niet geslapen, het wordt een schone foto.” De vier Turnhoutse lijsttrekkers steken niet onder stoelen of banken dat het stevige onderhandelingen zijn. “De kiezer heeft de kaarten geschud, voor een werkbare meerderheid hebben we vier partijen nodig”, zegt Paul Van Miert (N-VA). “Met 21 zetels op de 35 kunnen we in deze constellatie wel tegen een stootje. Er waren andere opties, maar met slechts achttien zetels waren die niet voldoende solide.”

Waren de vier door de goede score van Vlaams Belang en de achteruitgang van TIM niet tot elkaar veroordeeld? “Vanuit ideologisch standpunt lijkt het misschien niet evident om samen te werken, maar we zoeken naar een gezamenlijke houding in de onderlinge tegenstellingen. Dan denk ik aan de beruchte 15% sociale woningen of de doortrekking van de ring. Er zijn al veel gezamenlijke actiepunten. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen, er is geen andere werkbare oplossing.”

Terwijl de vier nog schaven aan een bestuursakkoord dat door hun achterban goedgekeurd moet worden, is al wel overeengekomen dat elke partij twee mandaten krijgt. Die zijn nog niet ingevuld. “Ik ben zeer tevreden dat we enkel over de inhoud hebben gesproken.” Van Miert zelf wordt meer dan waarschijnlijk burgemeester. “Dat lijkt me evident, ik heb de zetelende burgemeester overtroefd”, zegt Van Miert.

Na de toekomstige en de uittredende burgemeester haalde ­Hannes Anaf (sp.a) de meeste voorkeurstemmen. Komen de vier partijen tot een akkoord, dan ziet hij de sjerp aan zijn neus voorbijgaan. “De bevoegdheden zijn ondergeschikt aan de inhoud, maar ik heb nooit de ambitie weggestoken dat ik burgemeester wou worden en had het ook graag gedaan. Of ik nu Brussel verkies boven Turnhout? Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen, de nationale lijsten zijn nog niet opgesteld. Het is belangrijk dat onze stad ook in Brussel gewicht in de schaal kan leggen”, zegt Anaf.

Vertrouwen

In Antwerpen lijken N-VA en Groen water en vuur, in Turnhout kunnen ze wel samenwerken. “Het gaat erom je programma zo goed mogelijk waar te maken met de mensen die rond de tafel zitten”, zegt Marc Boogers (Groen). “We voelen vertrouwen rond die tafel. We schaven aan een tekst die nog voorgelegd moet worden aan onze ledenvergadering.”

Van de huidige coalitiepartners verloor CD&V meer dan TIM van uittredend burgemeester Eric Vos. Toch blijft de partij van ­Francis Stijnen aan boord. “Het is altijd onze bedoeling geweest om mee aan deze stad te bouwen. Dat lukt beter vanuit de meerderheid dan vanuit de oppositie.” “Ik heb twee keer telefonisch contact gehad met TIM, maar een aantal zaken kregen we niet naast elkaar gelegd”, zegt Van Miert.

TIM verkoos om pas vandaag te reageren. Vlaams Belang stelt vast dat N-VA drie van de vier partijen uit de vorige legislatuur weer opvist. “Hiermee wordt het signaal van de kiezer, die duidelijk koos voor een nieuw en rechts beleid in Turnhout, volledig genegeerd”, zegt lijsttrekker Reccino Van Lommel. “Veel Turnhoutenaren vragen ons een harde oppositie te voeren tegen deze gang van zaken en dat zullen we ook doen.”

Dat de goede score van Vlaams Belang geen gevolg krijgt, lokt op sociale media heel wat verontwaardigde reacties uit. “Meer dan vier op de vijf Turnhoutenaars zouden verontwaardigd zijn indien die partij wel in het bestuur zou zitten, anders hadden ze wel op hen gestemd”, merkt Anaf op. “Het is onze opdracht om hun kiezers te tonen dat we in deze stad de dialoog aangaan en een positief verhaal kunnen schrijven”, zegt Stijnen (CD&V). “We pakken de problemen daadkrachtig aan, onder meer door overtuigd in te zetten op veiligheid. Ook de perceptie moet gekeerd worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER