Luister naar

Appels en peren naar Rusland gesmokkeld

Nieuws
Nederlandse en Belgische fruitbedrijven omzeilen op grote schaal de voedselsancties van de Russische president Vladimir Putin tegen de Europese Unie.
Iris Koppe Tom Vennink redactie vk
maandag 19 november 2018 om 03:00

Den Haag

De producten van de Nederlandse en Belgische fruittelers bereiken via een smokkelhandel de Russische supermarkten. Alleen aan de smokkel van peren verdienden Nederlanders en Belgen sinds de sancties naar schatting 240 miljoen euro. Dat blijkt uit gesprekken van de Volkskrant met Nederlandse en Belgische peren­telers, fruithandelaren en Russische importeurs. Rusland verbood op 7 augustus 2014 de import van vlees, vis, zuivel, groente en fruit uit de EU. Putin nam daarmee wraak voor de strafmaatregelen die Brussel instelde na Ruslands annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim en de Russische militaire inmenging in Oost-­Oekraïne.

Nederlandse en Belgische conference-peren worden door Russische fruit­importeurs via Litouwen en Wit-Rusland naar Rusland gesmokkeld. Ze maskeren de herkomst door keuringscertificaten te kopen van corrupte voedselautoriteiten, met name in Afrika. De peren lijken daardoor ineens niet uit Nederland, maar uit een Afrikaans land afkomstig. Hierdoor is bijna de helft van de perenhandel met Rusland overeind gebleven ondanks Putins verbod.

geruchten

Jaarlijks belandt ongeveer 70.000 ton Nederlandse en Belgische peren in Rusland, blijkt uit bestudering van handelsstatistieken. Perenverkopers in Nederland en België verdienen naar schatting 56 miljoen euro per jaar aan de handel. Dagelijks gaan er gemiddeld tien vrachtwagens vol ‘sanctieperen’ richting Rusland. Het ministerie van Landbouw zegt in een schriftelijke reactie alleen ‘geruchten’ te kennen over de smokkelhandel. Handhaving van het invoerverbod is de verantwoordelijkheid van Rusland, vindt Nederland.

Het ministerie noemt het ‘kwalijk’ dat er mogelijk fruittelers zijn die hun handel met Rusland via smokkelroutes doorzetten en tegelijkertijd profiteerden van steunmaatregelen. Tot afgelopen juni compenseerden de EU en nationale overheden telers voor het wegvallen van de Russische markt.

Voor het embargo ging een zesde van de Nederlandse en ruim een derde van de Belgische peren naar Rusland. Fruittelers die hun plotselinge overschot uit de markt beloofden te halen, kwamen in aanmerking voor financiële compensatie.

Ook organiseerden de EU en nationale overheden handelsmissies om nieuwe afzetmarkten te zoeken voor de conference-peer. Maar dat leverde weinig op, zeggen telers en handelaren. Volgens hen kunnen die markten niet op tegen Rusland, omdat dit land relatief dichtbij ligt en de conference onder Russen populair is. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

‘De Nederlandse consument is eraan gewend geraakt om online met één druk op de knop iets te kunnen kopen.’

Kopers kunnen bij Marktplaats straks direct product aanschaffen, zonder contact met verkoper

Onderhandelen over een product is straks niet meer nodig op Marktplaats. De site komt met een nieuwe functie waarmee kopers zonder contact met de verkoper een artikel kunnen aanschaffen.

Een bezorger van flitsbezorgdienst Getir in Amsterdam. Na Gorillas en Zapp vertrekt ook deze dienst uit Nederland.

Na Zapp en Gorillas verlaat ook flitsbezorger Getir ons land. Is dit het einde van flitsbezorging?

Flitsbezorgers kwamen tijdens de pandemie razendsnel op, maar gaan nu ook net zo snel ten onder. Maandag werd bekend dat ook Getir zich terugtrekt uit Nederland. Komt daarmee een einde aan razendsnelle bezorgdiensten?