Direct naar artikelinhoud
Khashoggi

Saudische minister verwerpt CIA-rapport dat kroonprins beschuldigt van moord op Khashoggi: “Totaal ongefundeerd”

Saudisch minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir.Beeld AFP

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir verwerpt de rapporten die kroonprins Mohammed bin Salman ervan beschuldigen de opdrachtgever te zijn van de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, op 2 oktober. "Wij weten in Saudi-Arabië allemaal dat die aantijgingen over de kroonprins totaal ongefundeerd zijn, en we verwerpen ze categoriek", zei al-Jubeir aan de krant Asharq al-Awsat.

Volgens Amerikaanse media is de CIA tot de conclusie gekomen dat de kroonprins Mohammed bin Salman de moord op Khashoggi heeft bevolen. Khashoggi was een columnist van de krant The Washington Post en een strenge criticus van het beleid van de kroonprins. Hij werd op 2 oktober in het Saudische consulaat in Istanbul vermoord.

Al-Jubeir zei dat de rapporten "lekken waren die gebaseerd zijn op aannames, maar niet op onweerlegbare bewijzen". "Laat me nog eens benadrukken dat het leiderschap van Saudi-Arabië een rode lijn is. We zullen niet dulden dat dit leiderschap ondermijnd wordt. Door geen enkele partij en onder geen enkel voorwendsel", zei de minister. 

We zullen niet dulden dat dit leiderschap ondermijnd wordt. Door geen enkele partij en onder geen enkel voorwendsel.
Adel al-Jubeir

Sancties

Sinds de moord hebben verschillende landen, waaronder Zwitserland en Duitsland, de wapenexport aan Saudi-Arabië opgeschort of volledig stopgezet. Maar dat weerhoudt Saudi-Arabië niet om bij andere partijen aan te kloppen, aldus al-Jubeir: "We kopen het liefst wapens van onze geallieerden, maar als het erop aankomt ons land en onze bevolking te beschermen, dan zullen we wapens kopen bij om het even wie ze aanbiedt.”

De minister relativeerde nog het belang van sancties tegen zijn land door te zeggen dat sancties van andere landen wegens de moord op Khashoggi alleen individuen zullen treffen en niet de politieke en economische belangen van Saudi-Arabië en zijn geallieerden.