Direct naar artikelinhoud
Bitcoin

Chaos op cryptomarkt compleet: bitcoin opnieuw in vrije val, andere munten crashen mee

Chaos op cryptomarkt compleet: bitcoin opnieuw in vrije val, andere munten crashen mee
Beeld EPA

De bitcoin is gisteren voor het eerst sinds oktober 2017 onder de grens van 5.000 dollar gezakt, maar vanochtend tuimelde de digitale munt nog verder de dieperik in, samen met de andere grote cryptomunten. Momenteel is de bitcoin zo’n 4.500 dollar (3.900 euro) waard, dat is minder dan een kwart van de recordwaarde van ongeveer 20.000 dollar die de munt eind 2017 bereikte. 

De waarde van de bitcoin daalde in één dag met bijna 15 procent. Ook andere grote cryptomunten delen mee in de malaise. Ethereum: ook bijna 15 procent eraf. Stellar en litecoin: 13 procent. De ripple doet het nog relatief goed met slechts 6 procent waardevermindering. Met de bitcoin cash is het nog het ergst gesteld, die moet in één dag maar liefst 41 procent inleveren. Het zijn surreële percentages, die nog maar een jaar geleden de andere kant op wezen.

De plotse daling is opvallend, want maandenlang was de munt erg stabiel, ook al was dat dan niet meer op recordhoogte. Experts speculeren nu over de oorzaken van de vrije val. Een van de verklaringen is de ruzie rond de bitcoin cash. Hiervan is recent een afsplitsing gemaakt (een zogenoemde fork). Twee groepen zijn nu in een oorlog over protocollen verwikkeld, de regels die bitcoin laten werken als betaalmiddel.

Twee groepen zijn nu in een oorlog over protocollen verwikkeld, de regels die bitcoin laten werken als betaalmiddel. Hiermee sleuren ze andere cryptomunten mee in een vertrouwenscrisis

Hiermee sleuren ze andere cryptomunten mee in een vertrouwenscrisis. “Ook al hebben die andere munten niets met die oorlog te maken, blijkbaar beschouwen veel beleggers het toch als één verhaal”, zegt Jacob Boersma, blockchainexpert bij financiële dienstverlener Deloitte. De markt van de cryptomunten is volgens hem nog altijd een “hele dunne markt”, die sterk reageert op nieuws.

Ook Teunis Brosens, financieel analist bij ING, ziet dit als mogelijke verklaring. Net zoals de beslissing van de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC om twee zogenoemde ICO’s (Initial Coin Offerings; het lanceren van een nieuwe cryptomunt om zo geld op te halen) tegen te houden. “Het blijft gissen of dit soort gebeurtenissen toevallig samenvallen met het moment van daling of niet.”

Marktmanipulatie

Brosens ziet nog een andere verklaring: “Die maandenlange stabiele ondergrens is ook niet onverdacht: er zijn geruchten dat partijen de bitcoin toen hebben gesteund.” Marktmanipulatie dus.

Over een ding zijn de experts het eens: het vertrouwen is weg bij de groep gelukszoekers die eind vorig jaar en begin dit jaar in de cryptomunten zijn gestapt. “Het is een reactie op de hype van vorig jaar. Voor veel mensen bleek het een desillusie”, zegt Boersma.

‘Het idealistische idee van een decentrale munt valt ten prooi aan hebzucht en territoriumdrang’

Hij noemt het ook een gezonde ontwikkeling: “Gelokt door de krankzinnige koersstijgingen hebben veel speculanten de bitcoin en andere virtuele munten gezien als een middel om zo snel mogelijk rijk te worden.” Daardoor is de vraag hoe dit soort munten in de praktijk gebruikt kunnen worden als betaalsysteem op de achtergrond geraakt. Boersma: “Daar moet weer naar gekeken worden.” Een van de grote problemen hierbij is volgens hem de schaalbaarheid: “Kun je met de bitcoin net als met de creditcard honderden transacties per seconde doen? Nu nog niet.”

Hebzucht

Brosens van ING kijkt naar eigen zeggen ‘hoofdschuddend’ naar al het gedoe. “Het idealistische idee van een decentrale munt valt ten prooi aan hebzucht en territoriumdrang. En dat is jammer, want de beweging rondom de cryptomunten is ook een ideeënmachine gebleken waar ook traditionele banken uit putten.”

Vorige week nog verklaarde directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat centrale banken de uitgifte van hun eigen cryptomunten als serieuze optie zouden moeten overwegen. Digitale valuta’s bieden volgens haar veel voordelen, zoals bescherming en privacy van consumenten.

Ook al is het vertrouwen nu weg, Brosens denkt niet dat de bitcoin naar het nulpunt gaat. “Het begon met idealisten en programmeurs. Die blijven hoe dan ook. De groep die later inhaakte en dachten even snel te cashen, houdt het nu gedeeltelijk voor gezien.”

De volledige cryptomarkt kleurde rood gisteren.Beeld coinmarketcap.com