Hoop op einde oorlog Syrië

Nieuws
In Syrië komt na bijna acht jaar burgeroorlog beweging in het politieke proces.
anp
dinsdag 18 december 2018 om 19:50

Genève

Begin volgend jaar zal voor het eerst het constitutionele comité in Genève bijeenkomen. Dat zeiden de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Iran en Turkije na overleg met de VN-bemiddelaar Staffan de Mistura in Genève op dinsdag. De ministers hebben ‘positieve resultaten gepresenteerd van hun overleg met de Syrische partijen over de samenstelling van de commissie’, luidde hun verklaring. In januari werd tijdens een bijeenkomst in Sotsji in beginsel al besloten tot de oprichting van het comité. Dat moet de weg effenen voor een politieke oplossing voor het conflict. Het comité zal bestaan uit vijftig vertegenwoordigers van de regering en de oppositie, plus nog eens vijftig onafhankelijke leden die door de Verenigde Naties worden benoemd. Vooral rond de laatste groep was er veel onenigheid. De Mistura is optimistisch dat de inspanningen vruchten afwerpen: ‘Een grondwet gaat bijvoorbeeld over de macht van de president, het kan en moet ook gaan over hoe verkiezingen worden gehouden en machtsverdeling’, zei hij. Het comité heeft de steun van alle grote mogendheden. De Syrische burgeroorlog brak uit in maart 2011 met protesten tegen de regering van president Bashar al-Assad. Zijn troepen gingen met veel geweld tegen de demonstranten in. In de afgelopen maanden hebben het Syrische leger en zijn bondgenoten strategische gebieden onder hun controle gekregen. Ze domineren nu het grootste deel van het land, inclusief alle grote steden. Het belangrijkste gebied voor de rebellen blijft de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Hongerende Gazanen plunderen trucks met voorraden via de door de VS gebouwde pier bij Gaza zijn binnengebracht. Met name het belemmeren van humanitaire hulp rekent Strafhofaanklager Kahn Israël zwaar aan.

Waarom de arrestatieverzoeken van Strafhof-aanklager Kahn tegen Hamas en Israël kortzichtig zijn

Het internationale Strafhof heeft een zware klap opgelopen door de manier waarop hoofdaanklager Kahn zijn arrestatieverzoeken tegen de Hamastop en tegen de Israëlische premier Netanyahu en defensieminister combineerde.

Een Kanak-vlag wappert naast een brandend voertuig bij een onafhankelijke wegversperring in La Tampa.

Hevig protest op Nieuw-Caledonië wegens uitbreiding stemrecht Fransen, Macron roept noodtoestand uit

Na ruim een week van rellen en geweld is president Macron onderweg naar Nieuw-Caledonië, in een poging de orde te herstellen op de Franse eilandengroep in de Stille Oceaan. Wat is er aan de hand?

Roman slaapt in zijn wieg.

Donkere wolken boven de baby's in de Donbas. 'Als we worden geraakt, heeft een schuilkelder geen zin'

Na de verovering van de stad Avdiivka verliest Oekraïne in rap tempo grondgebied in het oosten. De laatste kraamkliniek van de provincie Donetsk zet zich schrap voor wat gaat komen.

Rishi Sunak kondigt nieuwe verkiezingen aan voor de deur van zijn ambtswoning op 10 Downing Street

Britse premier Sunak kondigt nieuwe verkiezingen aan

De Britten mogen op 4 juli naar de stembus. Dat heeft de huidige premier Rishi Sunak woensdagavond in Downing Street bekendgemaakt.

De Spaanse premier Pedro Sánchez (links) krijgt applaus nadat hij in het congres heeft aangekondigd dat Spanje op 28 mei de Palestijnse staat zal erkennen.

Spanje gaat de Palestijnse staat erkennen. Waarom zet het land zich daar zo gepassioneerd voor in?

Als reactie op de oorlog in Gaza kondigde de Spaanse premier Pedro Sánchez woensdag aan dat zijn regering, samen met die van Ierland en Noorwegen, op 28 mei officieel Palestina als staat gaat erkennen.

Volodymyr Zelensky tijdens een interview met persbureau AFP

Oorlog houdt president Zelensky in het zadel - en daar spint vooral het Kremlin garen bij

Vijf jaar na zijn verkiezing zit de ambtstermijn van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky er officieel op. Toch blijft hij aan: vanwege de staat van beleg zijn geen verkiezingen mogelijk. Kan dat eigenlijk wel?