“Russische Paris Hilton” neemt het op tegen Poetin bij volgende verkiezingen

© AP

Volgt Ksenia Sobchak volgend jaar Vladimir Poetin op als president van Rusland? De kans is klein, maar de “Russische Paris Hilton” heeft zich wel officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van maart 2018. Pittig detail: Ksenia is de dochter van Anatoly Sobchak, de politieke mentor van… Poetin. Politieke analisten menen dan ook dat haar kandidatuur niets meer dan “een plannetje van het Kremlin” is om verdeeldheid te zaaien bij de oppositie.

mtm

De 35-jarige Ksenia Sobchak is een beroemd figuur in Rusland. Ze wordt niet alleen vergeleken met de Paris Hiltons en de Kim Kardashians van deze wereld, ze is ook de dochter van Anatoly Sobchak. Haar vader, een steenrijke zakenman, was jarenlang de burgemeester van Sint-Petersburg, een periode waarin hij een zekere Vladimir Poetin onder zijn vleugels had. Daarnaast is Ksenia ook tv-presentatrice, journaliste en liet ze zich vaak gelden tijdens betogingen van de oppositie.

(lees verder onder de foto’s)

© EPA-EFE

© EPA-EFE

“Een ander Rusland”

Tijdens een interview in het Russische tv-programma TV Rain liet ze deze week weten officieel kandidaat te zijn voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. “Een protestkandidate tegen de gevestigde waarden”, zo omschreef ze het zelf. “De voorbije zeventien jaar is een heel nieuwe generatie opgegroeid die een ander Rusland wil zien. Een Rusland dat Europees is, geciviliseerd.”

Hoewel ze het in de verkiezingen zal opnemen tegen Poetin (ook al kondigde die zijn kandidatuur nog niet officieel aan), menen sommige politieke analisten dat er meer aan de hand is. Zij zien een “door het Kremlin bedacht en/of goedgekeurd plannetje om verdeeldheid te zaaien bij de oppositie”, zodat Poetin de zege makkelijker binnen zou halen.

© EPA-EFE

Alexei Navalny

Haar kandidatuur zou ook de legitimiteit van de verkiezingen in de verf moeten zetten. Daar wordt al eens over getwijfeld, zeker nu de kans klein is dat Alexei Navalny, het meest prominente oppositielid van Rusland, aan de verkiezingen mag deelnemen.

Sobchak gaf toe dat ze Poetin onlangs nog ontmoet had: ze had hem geïnterviewd voor een tv-programma dat ze aan het maken was over haar vader. “Ik had toen al beslist dat ik me kandidaat zou stellen”, verklaarde ze. “Ik heb Poetin daar ook van op de hoogte gebracht en geloof me, hij was er niet blij mee.”

“Ik kan zelf beslissen wat ik wil doen”

Dat het allemaal een complot was om Poetin aan de macht te houden, ontkende Sobchak dan weer met klem. “Dat is een grove leugen. Ik heb daarvoor geen enkel contact gehad met de administratie van de president. Niet rechtstreeks, niet onrechtstreeks. Ik heb hun goedkeuring niet nodig. Ik kan voor mezelf beslissen wat ik wel en niet wil doen.”

© AFP

© AFP

© BELGAIMAGE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen