De plaatsvervangende Amerikaanse ambassadeur Robert Wood, die zijn veto gebruikte, spreekt met zijn Israƫlische collega Gilad Erdan.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Met veto verhinderen Verenigde Staten toetreding van Palestijnse gebieden tot Verenigde Naties

Tijdens een stemming van de VN-Veiligheidsraad hebben de Verenigde Staten hun veto ingezet, om te verhinderen dat de Palestijnse gebieden als volwaardig lid tot de organisatie toetreden. 12 landen stemden voor en 2 andere leden besloten zich te onthouden. Israƫl reageert tevreden: "Terrorisme zal niet worden beloond".

De Verenigde Staten hebben in de VN-Veiligheidsraad hun veto gebruikt tegen een voorstel om de Palestijnse gebieden een volwaardig lid van de Verenigde Naties te maken. 12 andere leden van de 15-koppige raad stemden voor het voorstel, terwijl het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland besloten om zich te onthouden.

De Palestijnse gebieden hebben sinds 2012 het statuut van waarnemer binnen de VN. Als het voorstel was goedgekeurd, kon het ontwerp naar de Algemene Vergadering. Die kon dan met een tweederdemeerderheid de Palestijnse gebieden een volwaardig lid van de organisatie maken.

De Amerikaanse functionarissen gaven aan dat ze hun veto eigenlijk niet wilden gebruiken. Zo hadden ze gehoopt dat andere staten bezwaren zouden hebben bij de ontwerpresolutie vĆ³Ć³r de stemming. De Amerikanen zouden andere landen ook benaderd hebben om zich te onthouden tijdens de stemming, om niet diplomatiek geĆÆsoleerd te geraken.

Dat de Amerikanen hun veto gebruiken, is niet geheel onverwacht. De Verenigde Staten gelden als een van de belangrijkste bondgenoten van Israƫl, dat niet wil dat de Palestijnen lid worden van de VN. Nochtans staan de Amerikanen wel achter het idee van een tweestatenoplossing in het Midden-Oosten.

Die steun voor een Palestijnse staat blijft overeind, benadrukt de plaatsvervangende Amerikaanse ambassadeur Robert Wood. "Deze stemming weerspiegelt geen verzet tegen een Palestijnse staat, maar is in plaats daarvan een erkenning dat die er alleen kan komen door rechtstreekse onderhandelingen tussen alle partijen."Ā 

Beeld van de VN-Veiligheidsraad, waar de Verenigde Staten hun veto gebruikten.
Foto: AP

"Zelfbeslissingsrecht ontnomen"

De Palestijnse gezant voor de Verenigde NatiesĀ Riyad Mansour was zichtbaar teleurgesteld over de stemming.Ā "Ons recht op zelfbeschikking is een natuurlijk recht - een historisch recht - om in ons thuisland Palestina te leven als een onafhankelijke staat, die vrij en soeverein is," zei hij na de stemming.Ā 

Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas is niet te spreken over het Amerikaanse veto. "Het agressieve Amerikaanse beleid tegenover Palestina, zijn volk en zijn legitieme rechten, is een flagrante aantasting van het internationaal recht en een aanmoediging voor de genocide-oorlog tegen ons volk."

De Amerikaanse ambassadeur voor de VNĀ Linda Thomas-Greenfield is momenteel in Tokio en wordt door Wood vervangen. Zij gelooft niet dat een goedkeuring de Palestijnse gebieden dichter bij de erkenning van een eigen staat zou hebben gebracht.

"De resolutie voorziet dat de Palestijnse Autoriteit (die de Westelijke Jordaanoever bestuurt, nvdr.) lid wordt van de VN, maar op dit moment hebben de Palestijnen geen controle over een aanzienlijk deel van wat hun staat zou moeten zijn. Het wordt gecontroleerd door een terroristische organisatie," zei ze, waarmee ze verwijst naar Hamas. Die groep veroordeelt het Amerikaanse veto eveneens.

IsraĆ«l toont zich tevreden over de stemming. De IsraĆ«lische minister van Buitenlandse ZakenĀ Yisrael Katz reageerde kort: "Het schandelijke voorstel werd verworpen. Terrorisme zal niet worden beloond."

Linda Thomas-Greenfield, die door Robert Wood wordt vervangen in de VN: "Op dit moment hebben de Palestijnen geen controle over een aanzienlijk deel van wat hun staat zou moeten zijn".
Foto: AP

Meest gelezen