Direct naar artikelinhoud
AchtergrondPolitiek

Crisis bij Vooruit Antwerpen na ‘schandalig’ interview Jinnih Beels: ‘Wie lijsttrekker wordt? Dat zien we nog wel’

Jinnih Beels.Beeld Thomas Sweertvaegher

Kan Vooruit Antwerpen de bladzijde omslaan na het pijnlijke vertrek van Tom Meeuws? Op die vraag zoekt een speciale verzoeningsbijeenkomst een antwoord. Tegelijk is het pantser van kopvrouw Jinnih Beels beschadigd. ‘Wie lijsttrekker wordt in oktober? Dat zullen we nog wel zien.’

Het gesakker viel tot ver buiten Antwerpen te horen. Ondanks de oproep van de partijtop om de bladzijde om te slaan, haalde federaal en vooralsnog lokaal lijsttrekker Jinnih Beels dinsdag toch weer scherp uit in een interview met Humo. Daarin kwam ze terug op het plotse vertrek van collega-schepen Tom Meeuws en diens vermeende racistische uitspraken. “Je hoeft geen racist te zijn om racistische uitspraken te doen”, klonk het daar onder meer.

“Een schande”, zegt een Antwerpse socialist over Beels’ interview. “Niemand wordt hier beter van.”

Zelf wil Beels er niet meer van maken dan wat het is. De Antwerpse kopvrouw is een vrouw met een uitgesproken mening, klinkt het in haar entourage. Maar een publieke reactie zit er momenteel niet in. “Te gevoelig”, zegt een medewerker. Intussen kijken partijgenoten wel met grote ogen naar sommige van haar uitspraken, zoals het feit dat ze “maar met één been in de partij” zou staan. Waar staat haar andere been dan?

Jinnih Beels in gesprek met moslimvrouwen tijdens de ramadan, half maart.Beeld BELGA

Een van die partijgenoten is Dirk Wiesé, een van de vier verzoeners die door de nationale partijtop werden aangesteld om de Antwerpse afdeling weer in het gelid te krijgen. Hij reageert teleurgesteld op de uitspraken van Beels. “Ik vind dat een beetje spijtig, maar meer ga ik daar vandaag nog niet over zeggen”, zegt hij diplomatisch. “De bedoeling is dat we dit allemaal uitpraten op de algemene ledenvergadering van donderdag.”

De spanning is te snijden in de aanloop naar die vergadering. De bedoeling was om alle partijleden de kans te geven hun hart te luchten, zodat ze daarna weer eensgezind de rangen konden sluiten. “De discussies moeten stoppen”, zegt Wiesé. Tegelijk durft geen enkel socialist nog te voorspellen hoe de vergadering zal aflopen. In het slechtste geval is Beels straks haar titel als Antwerps lijsttrekker kwijt.

Team Meeuws

Het plotse ontslag van Meeuws heeft diepe wonden geslagen. Na zijn vertrek op 11 februari namen verschillende vooraanstaande socialisten zijn verdediging op. Denk aan oud-schepenen Robert Voorhamme en Monica De Coninck, huidig Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt en federaal parlementslid Ben Segers. Vooral Beels en lokaal voorzitter Sascha Luyckx moesten het daarbij ontgelden.

Volgens ‘Team Meeuws’ zou de opgestapte schepen onheus behandeld zijn door het duo. Volgens de ene versie was hij het slachtoffer van een interne afrekening, waarbij hij onterecht werd afgeschilderd als een racist. Volgens de andere ging hij wel in de fout, maar werd hij nadien te gretig voor de leeuwen geworpen. Ook zou de lokale partijleiding te weinig inspraak dulden. Voorhamme had het onlangs over een toxische sfeer.

1 mei-stoet in Antwerpen in 2018, met Tom Meeuws en Jinnih Beels.Beeld Tim Dirven

Zelf meent Beels dat de meeste partijleden wel beseffen dat ze correct handelde, zodra ze op de hoogte werd gesteld van de foute uitspraken van Meeuws. En dat ze niet het schoothondje van N-VA is, wat kwatongen ook mogen beweren. Een statistische partijanalyse van de punten uit het Antwerpse bestuursakkoord toont aan dat ze tweederde van haar beleidspunten heeft gerealiseerd, wat in lijn ligt met de andere kabinetten. In Humo zegt Beels dat “de stilzwijgende meerderheid” haar steunt.

Of die inschatting klopt, moet nog blijken. Want intussen is haar lokale lijsttrekkerschap het voorwerp van een stevige fluistercampagne, zowel binnen als buiten de partij. “Wie onze lijsttrekker wordt in oktober? Dat zullen we later nog zien”, zegt een Antwerpse socialist.

Intussen doen er allerlei wilde geruchten de ronde, van een comeback van oud-burgemeester Patrick Janssens tot een wissel met Van Brempt.

Officieel staat het lokale lijsttrekkerschap van Beels vandaag niet op de agenda.

Rechtse kiezers

Behalve over een keuze tussen individuen gaat het voor Vooruit ook over een keuze tussen stijlen. Een aantal oudere waarden binnen de partij is vertrouwd met de typische ruwere spreekstijl van de Antwerpenaar, zegt Wiesé. “Maar hoe jonger de partijleden, hoe moeilijker ze het daar mee hebben”, stelde hij vast in zijn verzoeningsgesprekken. De partij moet volgens hem kiezen welke toon ze voortaan wil aanslaan. Op de vergadering is hier een agendapunt aan gewijd.

Dat termen als ‘mocroschepen’ en ‘onze Marokkaan’ de grenzen van het fatsoen overschrijden, daarover is iedereen, of bijna iedereen, het eens. Zeker in hoger opgeleide kringen worden de uitspraken van Meeuws afgekeurd. Alleen is het een vaststelling dat de man of vrouw in de straat niet noodzakelijk zit te wachten op een perfect afgeborstelde politicus. Liever een man van het volk die het hart op de tong draagt dan een afstandelijke droogstoppel.

Tom Meeuws.Beeld Klaas De Scheirder

Het wordt niet evident om beide strekkingen tevreden te houden. Na de ‘zattemansklap’ van ex-voorzitter Conner Rousseau is de partijtop beducht voor nieuwe uitschuivers. “Ze zijn echt niet oké”, zei voorzitter Melissa Depraetere over Meeuws’ uitspraken. Tegelijk kan de partij zich niet veroorloven om centrumkiezers af te stoten. In de rode wandelgangen weerklinkt de analyse dat nu al te veel rechtse kiezers die naar Vooruit lonkten dreigen af te haken.

Niemand maakt zich illusies: dat laatste probleem zal na de vergadering van vandaag niet van de baan zijn. Daarvoor wordt nog altijd gehoopt op een terugkeer van de voormalige voorzitter.