De politie pakte de grote groep illegalen op het strand van Oostduinkerke op.© jhm

Politie pakt 30 illegalen op die met reddingsvesten verscholen zitten op strand

Oostduinkerke -

De politie Westkust pakte afgelopen nacht een groep van 30 illegalen op die zich verscholen op het strand van Oostduinkerke. De groep zat er met reddingsvesten klaar om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. De laatste tijd worden weer opvallend meer transmigranten gespot. Twee weken geleden kon een boot met tientallen mensen onderschept worden op de Noordzee.

Jelle Houwen

Het was een alerte ploeg van politiezone Westkust die afgelopen nacht de ontdekking deed. In het strand en in de duinen van Oostduinkerke zat een groep van 30 transmigranten verscholen. Ze hadden reddingsvesten aan en wachtten wellicht een signaal af tot ze richting zee konden stappen om daar in een boot te klauteren. Zo wilden ze de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. De politie was hen echter voor en had hun aanwezigheid op het strand al opgemerkt. “Het ging om een groep van een dertigtal transmigranten”, zegt de politie Westkust. “Ze waren hoofdzakelijk van Vietnamese afkomst en wilden de oversteek maken naar het Verenigd Koninkrijk. Twee personen werden gearresteerd. Voor de bestuurlijke afhandeling van het dossier werd bijstand geleverd door de politiezones Brugge, Bredene-De Haan en Kouter.” Het parket van West-Vlaanderen afdeling Veurne is een onderzoek gestart. (Lees verder onder de foto)

Twee weken geleden werd deze groep op de Noordzee gespot.© RV

Bootje op Noordzee

De laatste tijd is er een verhoogde aanwezigheid van transmigranten in de kuststreek en grensstreek met Frankrijk. Dat zou te maken hebben met het feit dat de Franse autoriteiten verschillende kampen ontruimen met het oog op de Olympische Spelen. De politie in de kustregio moest de laatste weken al meermaals optreden. Op 14 april werd nog een grote groep met illegalen gespot in een rubberboot op de Noordzee. Bij aankomst van de politie waren ze al enkele mijl diep in zee. Ze weigerden te stoppen alhoewel de omstandigheden levensgevaarlijk waren: velen droegen geen reddingsvesten en tientallen van hen zaten op de rand van de rubberboot. Uiteindelijk werden ze begeleid tot in internationale wateren waar de Britse kustwacht hen overnam. Er bleken liefst een zeventigtal mensen aan boord te zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer