Direct naar artikelinhoud
sportwk schaken

Carlsen komt er mooi vanaf en ontsnapt aan verlies op WK schaken

Even heerste grote opwinding onder de volgers van de WK-match in Londen. Dankzij goede voorbereiding bereikte uitdager Fabiano Caruana in de achtste partij een riante stand, waarin hij bovendien ruim drie kwartier voorsprong op de klok had. Op chatsites werd al afscheid genomen van Magnus Carlsens tijdperk als wereldkampioen. Maar de vreugde van de Caruana-fans duurde niet lang. 

De Noor Magnus Carlsen (R) en zijn Amerikaanse tegenstander Fabiano Caruana (L)tijdens het WK schaken.Beeld EPA

Na een minder nauwkeurige en een aarzelende zet van de uitdager had Carlsen het ergste achter de rug. Met een serie nauwkeurige manoeuvres lukte het hem de gevaren te bezweren en af te wikkelen naar een gelijkstaand eindspel. Bij een 4-4 stand volgen nog vier partijen.

Ondanks de goede afloop heeft Carlsen alle reden zich zorgen te maken. In bijna elke partij blijkt dat zijn openingsvoorbereiding onderdoet voor die van zijn tegenstander. Met wit is het hem nog geen enkele keer gelukt ook maar een snippertje voordeel te behalen en nu begint ook zijn zwartrepertoire te kraken. Dat kan haast niet goed blijven gaan.

De Russische topgrootmeester Alexander Grisjoek noemde op de site Chess24 de voorbereiding op de tweekamp van Carlsen en zijn team kinderlijk. ‘Telkens blijkt dat hij geen rekening heeft gehouden met de eerste van de gangbare theorie afwijkende zet van Caruana. Dat kan gebeuren tijdens een toernooi, maar niet tijdens een WK-match. Van oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik heb ik geleerd dat dan elke zet, hoe onwaarschijnlijk ook, moet worden onderzocht.’

Tweemaal is Carlsen nu in gevaar geweest. Hij zou voor grote problemen hebben gestaan als Caruana in de achtste partij bij de 22ste en 23ste zet slagvaardiger was geweest. Eerder stond hij aantoonbaar verloren in de zesde partij, al verdient hij alle lof voor zijn verdediging in een op het eerste gezicht hopeloze stand. Alleen in nood laat hij in deze tweekamp zien waarom hij wereldkampioen is.